Κέικ συνταγές

κέικ - κέικ συνταγέσ - συνταγή για κέικ - αργυρώ κέικ - κέικ συνταγή - συνταγή κέικ - κέικ αργυρώ - συνταγέσ για κέικ - κέικ συνταγέσ

Το ελληνικό «κεκ»

Το κέικ είναι λέξη που πυροδοτεί πλήθος από παιδικές μνήμες. Για όποιον έχει μεγαλώσει στην Ελλάδα, αυτή η λέξη φέρνει στο μυαλό χαρακτηριστικά στιγμιότυπα, φωτογραφίες Polaroid μιας ολόκληρης ζωής. Οι συνταγές για κέικ τόσες πολλές που δεν ξέρεις ποια θέλεις περισσότερο. Διάλεξε την αγαπημένη σου συνταγή της Αργυρώς και ετοιμάσου για την πιο γλυκιά μάχη. Το μίξερ ανακατεύει με θόρυβο την υπόλευκη ζύμη, φτιαγμένη από βούτυρο, ζάχαρη, αλεύρι, αυγά και βανίλια και η μάχη αρχίζει.

Παιδιά «ξιφομαχούν» με τα δάχτυλα για το ποιος θα προλάβει να φάει την ωμή ζύμη από το μπολ. Ο πάγκος της κουζίνας άνω κάτω από τα σύνεργα αλλά το σπίτι να μοσχοβολάει βανίλια και ξύσμα πορτοκάλι. Παιδικά μάτια κολλημένα με αγωνία στην πόρτα του φούρνου με το κέικ να φουσκώνει.

Παιδικά πάρτι με κέικ ανάμικτο -αργότερα μάθαμε ότι το λένε μαρμπρέ-, σπιτικά τυροπιτάκια και πορτοκαλάδα. Σχολικές τσάντες γεμάτες ψίχουλα σε χαρτοπετσέτες. Μία μόνο λέξη, «κέικ », επί το ελληνικότερον «κεκ», χίλιες πολύχρωμες νοσταλγικές εικόνες και η μια συνταγή διαδέχεται την άλλη. Κέικ με σοκολάτα ή βανίλια, με φρούτα και αρωματικά ή ακόμα και αλμυρά κέικ με λαχανικά, είναι κάποιες από τις παραλλαγές που μπορείς να συναντήσεις. Διάλεξε το αγαπημένο φρούτο και φτιάξε το κέικ που επιθυμείς. Θέλεις με λεμόνι ή πορτοκάλι; Ή μήπως με καρότο; Με ό,τι και αν σκεφτείς, φτιάχνεις κέικ. Υπάρχουν κέικ που φτιάχνονται με πολλά ή λίγα υλικά, εύκολα ή με περισσότερη προετοιμασία, ακόμα και χωρίς μίξερ ή αυγά. Κάθε λογής συνταγή για το πιο διάσημο γλυκό σε όλο το κόσμο. Ανάλογες αναμνήσεις πυροδοτεί και σε άλλες χώρες, καθώς είναι συνδεδεμένο με τις καθημερινές συνήθειες των ανθρώπων. Τόσες πολλές, που, για την ώρα θα σας παρουσιάσουμε κάποιες από την Ευρώπη και κάποιες από την Ασία και την Αμερική.

Στην Ασία 

Η γεύση του πιθανότατα τουρκικής προέλευσης “κέικ των δακρύων” σίγουρα θα σας κάνει να δακρύσετε από ευχαρίστηση. Σοκολατένιο και μουσκεμένο με παχύ γάλα και σοκολάτα γάλακτος, κόβεται σε φέτες και καλύπτεται με στρώσεις από σαντιγί και σοκολάτα. 

Στην Αμερική

Στην Ουρουγουάη συνηθίζεται το Postre chajá, επιδόρπιο με στρώσεις από καραμέλα και σαντιγί ξαπλωμένες σε παντεσπάνι σιροπιασμένο με σιρόπι ροδάκινο. Το κέικ της Ουρουγουάης γαρνίρεται με μαρένγκες και φέτες ροδάκινο. 

Το αγαπημένο της κεντρικής Αμερική είναι το τριπλού γάλακτος «tres leches». Το tres leches είναι ένα μαλακό ανάλαφρο κέικ που μουλιάζει για μια ολόκληρη νύχτα σε ένα μίγμα από γάλα εβαπορέ και ζαχαρούχο. Την επομένη γαρνίρεται με κορυφές από σαντιγί και κανέλλα. Δοκιμάστε την συνταγή της Αργυρώς και θα καταλάβετε γιατί είναι τόσο αγαπημένο γλυκό στην Αμερική.

Στην Ευρώπη

To πρώτο απλό κέικ βανίλια με μπέικινγκ πάουντερ φτιάχτηκε το 1843, στη βικτωριανή εποχή. Παρόλα αυτά, συνεχίζει μέχρι και σήμερα να είναι αυτό που προτιμούν οι Βρετανοί για το afternoon tea. Το βικτωριανό κέικ μοσχοβολάει βούτυρο, αλείφεται με μαρμελάδα σμέουρο και ελαφρά χτυπημένη κρέμα.

Αυτοί που το αναβάθμισαν σε γλυκό ψυγείου, με την εφεύρεση του ψυγείου, ήταν φυσικά οι Αμερικανοί. Σημαντικό ρόλο στην αναβάθμιση του αμερικανικού κέικ των ΗΠΑ έπαιξε η μάλλον τυχαία εφεύρεση της παγωμένης κρέμας, με τις χίλιες παραλλαγές. Έτσι, από απλώς αφράτο και μυρωδάτο γλυκό ψωμί μεταμορφώθηκε σε φαντασμαγορικό επιδόρπιο για γιορτές και επετείους. Τα αμερικάνικα κέικ με πολλές συνταγές και ιδέες , με κρέμα σοκολάτα ή με λαχταριστό γλάσο τυριού, γαρνιρισμένα με μπισκότα, είναι οι σύγχρονοι πρωταγωνιστές των παιδικών γενεθλίων. 

Το δανέζικο Drømmekage είναι, όπως δηλώνει το όνομά του, ένα ονειρεμένο κέικ. Μια φέτα πλούσιο βουτυράτο κέικ με μια γενναία στρώση καραμελωμένης τραγανής καρύδας συνοδεύει τους Δανούς στα μικρά και συχνά τους γεύματα. 

Δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε από την παράδοση, τη Γαλλία και τη Μαρία Αντουανέτα. «Αν δεν έχουν ψωμί, δώστε στους φτωχούς πανεσπάνι», αναφώνησε έκπληκτη στο ξέσπασμα της Γαλλικής Επανάστασης. Δεν ήξερε από φτώχεια και επανάσταση, ήξερε, όμως, σίγουρα από κέικ . Και το πιο διάσημο γαλλικό κέικ είναι οι madeleines. Η διάσημη ανά τον κόσμο, χάρη στο συγγραφέα Μαρσέλ Προυστ, μαντλέν δεν είναι κέικ, είναι κεκάκι. Σαν χαριτωμένη Γαλλίδα, η μαντλέν είναι ανάλαφρη και ροδοκόκκινη, και ψήνεται σε φορμάκια που της δίνουν κομψό σχήμα κοχυλιού. 

Κέικ σημαίνει ανάμνηση

Και μόνο με τη θύμηση της «μαντλέν» επέστρεφε ο Προυστ στο παρελθόν «Αναζητώντας το χαμένο χρόνο». Όμως και για τους κοινούς θνητούς, που τους λείπουν οι λογοτεχνικές αρετές, η λέξη κέικ φέρνει στο μυαλό χίλιες και μία αναμνήσεις. 

Εύκολα, απλά, ζουμερά και πεντανόστικμα κέικ! Βρες την αγαπημένη σου συνταγή για γλυκά ή αλμυρά κέικ με λίγα ή πολλά υλικά από την Αργυρώ, ανάλογα τις προτιμήσεις σας. Ποιος θα μπορούσε να αντισταθεί σε κάτι που θα μοσχομυρίσει όλο το σπίτι και που με εύκολες συνταγές θα έχουμε στο τραπέζι μας τα πιο λαχταριστά και τα πιο νόστιμα γλυκίσματα; Κανένας!

Επιλέξτε υποκατηγορία για να βρείτε τις συνταγές που επιθυμείτε: