Πίσω

Μεγάλη Τετάρτη: Έθιμα και προετοιμασία

Τα έθιμα της Μεγάλης Τετάρτης

Και φτάνουμε στη μέση της Μεγάλης εβδομάδας και στην Μεγάλη Τετάρτη. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η μέρα αυτή είναι εκκλησιαστικά αφιερωμένη στην μετάνοια μιας που σηματοδοτεί την αρχή του τέλους του Ιησού.

Πιο συγκεκριμένα, το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης, στις εκκλησίες διαβάζονται επτά Ευαγγέλια και επτά ευχές για να ευλογηθεί το λάδι. Μετά την ακολουθία του Ευχελαίου ο ιερέας σταυρώνει τους πιστούς με λάδι στο μέτωπο, τα μάγουλα, το πρόσωπο και τα χέρια.

Η Μεγάλη Τετάρτη είναι μια μέρα επίσης που παλαιότερα ήταν αφιερωμένη στο προζύμι της χρονιάς. Οι νοικοκυρές ζύμωναν το αλεύρι χωρίς προζύμι και το πήγαιναν στην εκκλησία. Ο ιερέας ήταν και πάλι αυτός που ευλογούσε το ζυμάρι με το οποίο έπιαναν στη συνέχεια το νέο προζύμι για τα σπιτικά ζυμώματα. Τότε κάθε σπίτι έφτιαχνε το ψωμί του σε εβδομαδιαία βάση και το προζύμι το διατηρούσαν έναν ολόκληρο χρόνο!

Συνταγές για την Μεγάλη Τετάρτη

Να μια καλή ευκαιρία να θυμηθούμε τους παλιούς και να φτιάξουμε και εμείς το προζυμένιο ψωμί μας. Αν δεν έχετε μπει στη διαδικασία να φτιάξετε το δικό σας προζύμι, πλέον είναι εύκολο να το προμηθευτείτε από το φούρνο της γειτονιάς σας. Εύκολη παραδοσιακή συνταγή που θα σας βγάλει ένα ψωμί όνειρο!

Μια άλλη συνταγή που είναι ιδανική για τη Μεγάλη Τετάρτη είναι οι αγκινάρες αλά πολίτα. Οι αγκινάρες τώρα είναι στην εποχή τους και αυτό το φαγητό έχει όλα τα αρώματα και τη φρεσκάδα της Άνοιξης. Κόψτε και φρεσκοψημένο ψωμί και δεν χρειάζεστε πραγματικά τίποτε άλλο στο τραπέζι!

Κι αν έχετε ρεβύθια που περίσσεψαν από προηγούμενη μέρα, να μια καλή ιδέα! Φτιάξτε φανταστικούς ρεβυθοκεφτέδες!

Τέλος επειδή η νηστεία δύσκολα παλεύεται χωρίς ένα απολαυστικό γλυκό, η μέρα φωνάζει για νηστίσιμη πορτοκαλόπιτα. Αρωματική, γλυκιά και σούπερ απολαυστική πορτοκαλόπιτα. Είναι σίγουρο ότι δεν θα σας κουράσει, καθώς είναι εύκολη συνταγή με απλά υλικά. Φτιάξτε μεγάλο ταψί καθώς μπορεί να φαγωθεί και το βράδυ του Σαββάτου ή την Κυριακή με παγωτό!

Μάθε όλα τα έθιμα για την Μεγάλη Εβδομάδα εδώ:

Διαφήμιση

Ποιο νηστίσιμο φαγητό θα φτιάξεις;

Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται