Πίσω

Είδη φασολιών

Τα πιο διαδεδομένα ήδη φασολιών στην ελληνική αγορά είναι τα τσαουλιά, τα μπαρμπούνια ή μπαρμπουνοφάσουλα, χάντρες και τα αμπελοφάσουλα, άνυδρα Κυκλάδων.

Τα βρίσκουμε σε αφθονία από τα τέλη Μαΐου μέχρι και τις αρχές Οκτωβρίου.

Τσαουλιά

Περιζήτητη ποικιλία τρυφερών πράσινων φασολιών.
Στρογγυλά σε σχήμα με στρογγυλεμένες άκρες. Τρυφερά στο μαγείρεμα με απαλή, ελαφριά και φρέσκια γεύση. Χρησιμοποιούνται ευρέως στην ελληνική κουζίνα.  Συνήθως τα χρησιμοποιούμε σε σαλάτες, σοτέ στο τηγάνι με βότανα, με ξηρούς καρπούς, τσιγαριαστά με χόρτα, ή μέσα σε τάρτες. Εκτός από την ντομάτα, ταιριάζουν περισσότερο με λεμονάτη σάλτσα που δίνει εξίσου υπέροχο αποτέλεσμα. 

Ταιριάζουν πολύ με κρέας, κοτόπουλο και ψάρι αλλά και με βότανα όπως ο  μαϊντανός, ο άνηθος, ο δυόσμος με τα οποία κάνουν τέλειο συνδυασμό.

Τσαουλιά

Μπαρμπούνια ή μπαρμπουνοφάσουλα 

Πράσινα φρέσκα φασολάκια σαρκώδη με πλακέ σχήμα.
Ίσως η πιο αγαπημένη ποικιλία φρέσκων φασολιών για μαγείρεμα. Είναι πολύ τρυφερά και γεμάτα φρεσκάδα. Όταν είναι πρώιμα δεν έχουν ίνες ενώ όταν είναι όψιμα ή πολλές μέρες κομμένα από το χωράφι έχουν. Τότε χρειάζονται καθάρισμα από τις ίνες και στις άκρες τους.

Ο καρπός τους μέσα είναι λευκός και στρογγυλός. Το εξωτερικό περίβλημα είναι σαρκώδες και πολύ τρυφερό.  Έχουν μεστή και έντονη γεύση που θυμίζει όσπρια.

Πως τα μαγειρεύουμε;
Τα μαγειρεύουμε συνήθως σε συνδυασμό με την ντομάτα και το ελαιόλαδο που απογειώνουν τη γεύση και τη θρεπτική τους αξία. Τα μπαρμπουνοφάσουλα όταν γίνονται κοκκινιστά ταιριάζουν με βότανα όπως ο μαϊντανός, ο δυόσμος και το φρέσκο κρεμμυδάκι.

Όταν τα μαγειρεύουμε λαδερά λεμονάτα ταιριάζουν πολύ με τον άνηθο. Είναι το συμπλήρωμά τους στο μαγείρεμα.

Συνδυάζονται επίσης με κοτόπουλο λόγω της έντονης γήινης γεύσης τους. Στο τραπέζι συνοδεύονται τέλεια με λευκά τυριά ή ώριμη φέτα.

Μπαρμπούνια ή μπαρμπουνοφάσουλα 

Χάντρες

Στην ίδια κατηγορία με τα μπαρμπουνοφάσουλα ανήκουν τα κοκκινωπά εξωτερικά, φρέσκα φασόλια.
Ο καρπός εσωτερικά είναι τιγρέ με μωβ και κόκκινες αποχρώσεις. Όταν είναι φρέσκα η εξωτερική τους φλούδα σε χρώμα τιγρέ πρέπει να αφαιρεθεί γιατί δεν μαγειρεύεται. Κρατάμε μόνο το χρωματιστό σπέρμα-φασόλι.

Τα βρίσκουμε φρέσκα στην αγορά για μικρή περίοδο, από Ιούλιο μέχρι μέσα Αυγούστου. Λόγω της ιδιαίτερης γήινης γεύσης τους τα ξεχωρίζω από τα μπαρμπούνια. 

Πως τα μαγειρεύουμε;
Στο μαγείρεμα τους, μου αρέσει πολύ ο συνδυασμός τους με τα μπαρμπουνοφάσουλα αλλά μαγειρεύονται και μόνα τους λαδερά στην κατσαρόλα  με λαχανικά και βότανα.  Συνδυάζονται τέλεια με κρεατικά, ενώ συνθέτουν την τέλεια σαλάτα.

Αμπελοφάσουλα ή αμπελοφάσολα

Τα αμπελοφάσουλα είναι φρέσκα πράσινα φασολάκια, πολύ λεπτά και μακριά με σκούρο πράσινο χρώμα.
Είναι λιγότερο γλυκά από τα φασόλια-μπαρμπούνια και τα τσαουλιά. Από τα αμπελοφάσουλα προέρχονται τα μαυρομάτικα. 

Τα βρίσκουμε από τα μέσα Ιουνίου μέχρι και τα μέσα Αυγούστου. 

Πως τα μαγειρεύουμε;
Ο καλύτερος φίλος τους είναι το ελαιόλαδο με το ξύδι ή το λεμόνι. Συνδυάζονται ιδανικά σε όξινες σάλτσες με διάφορες βινεγκρέτ εσπεριδοειδών αλλά και με λεμονάτα μπαχαρικά, όπως το τζίντζερ, το λευκό πιπέρι. Γίνονται κυρίως σαλάτα με λαδόξυδο ή σκορδόλαδο και συνοδεύονται συνήθως με σκορδαλιά.

Στα νησιά τα μαγειρεύουμε τσιγαριαστά με ντομάτα και πολύ μικρά κολοκυθάκια ενώ συνηθίζουμε να τα τρώμε βραστά σαν σαλάτα με τριμμένη ή ψιλοκομμένη φρέσκια ντομάτα. 

Βότανα όπως ο δυόσμος και ο μαϊντανός ταιριάζουν πολύ. Απολαύστε τα το σύντομο χρονικό διάστημα που τα βρίσκετε, στην καρδιά του καλοκαιριού. Συνήθως σερβίρονται κρύα.

Δες εδώ πώς να καθαρίσεις τα φρέσκα φασολάκια.

Διάλεξε την αγαπημένη σου συνταγή με φασολάκια

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται