Αμπελοφάσουλα σαλάτα βραστή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Αν περάσεις καλοκαίρι από τις Κυκλάδες σίγουρα θα γευτείς αυτήν την νόστιμη σαλάτα με τα...

Αμπελοφάσουλα σαλάτα βραστή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Αν περάσεις καλοκαίρι από τις Κυκλάδες σίγουρα θα γευτείς αυτήν την νόστιμη σαλάτα με τα ντόπια αμπελοφάσουλα. Είναι μικρά σε μήκος φασόλια, σκούρου πράσινου χρώματος πολύ λεπτά και τρυφερά. Τα αμπελοφάσουλα τρώγονται σαλάτα ή σαν συνοδευτικό πλάι σε ψητό ψάρι. Εκτός από την παραδοσιακή συνταγή γίνονται σοτέ με βούτυρο και φιλέ αμυγδάλου. Ταιριάζουν με τάρτες γιατί αγαπούν τα τυριά και κυρίως τα λευκά φρέσκα τυριά. Τα λεπτά αμπελοφάσουλα γίνονται και ομελέτα!

 

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 15 λεπτά
Βαθμολογήστε

Για τα αμπελοφάσουλα σαλάτα

  • 500 γρ. αμπελοφάσουλα ξερικά
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 40 γρ. ξύδι από κρασί
  • 1/2 σκελ. σκόρδο
  • 3-4 φύλλα δυόσμου (ψιλοκομμένα)
  • Λίγο πιπέρι

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Μικρά τρυφερά αμπελοφάσουλα.

    Διατηρούμε το σκουροπράσσινο χρώμα βυθίζοντας τα σε μπολ με κρύο νερό και παγάκια αμέσως μετά το βρασμό.

    Για τα αμπελοφάσουλα σαλάτα

    Καθαρίζουμε τα φασολάκια και τα πλένουμε.

    Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.

    Βράζουμε νερό σε βαθιά κατσαρόλα.

    Μόλις πάρει βράση το νερό ρίχνουμε το αλάτι.

    Τα προσθέτουμε και βράζουμε για 6-8 λεπτά.

    Ο χρόνος βρασμού ποικίλει ανάλογα το μέγεθος και πόσο τρυφερά είναι.

    Βγάζουμε τα αμπελοφάσουλα με τσιμπίδα από το βραστό νερό.

    Αμέσως ρίχνουμε τα φασολάκια σε μεγάλο μπολ γεμάτο με κρύο νερό και παγάκια.

    Τα αφήνουμε για λίγα λεπτά να πέσει η θερμοκρασία και τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν καλά.

    Τα βάζουμε σε σαλατιέρα.

    Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι και τρίβουμε λίγο πιπέρι.

    Προσθέτουμε το πολτοποιημένο σκόρδο.

    Ανακατεύουμε τα υλικά και περιχύνουμε τη σαλάτα μας.

    Ανακατεύουμε την σαλάτα και σερβίρουμε με ξυνομυζήθρα ή άλλο φρέσκο τυρί με οξύτητα και ψιλοκομμένη φρέσκια ντομάτα

    Τα αμπελοφάσουλα σαλάτα σερβίρονται και με σκορδαλιά.

    Μυστικά

    Προτιμάμε τα μικρά τρυφερά αμπελοφάσουλα.

    Τα πιο χοντρά απλά τα ανοίγουμε και παίρνουμε τους μικρούς καρπούς τους.

    Βράζουμε τους καρπούς των φασολιών μαζί με τα τρυφερά πράσινα βλαστάρια.

    Όταν τα παραβράζουμε, λιώνουν και αδειάζουν τους σπόρους.

    Διατηρήστε το σκουροπράσινο χρώμα στα αμπελοφάσουλα βυθίζοντας τα σε μπολ με κρύο νερό και παγάκια αμέσως μετά τον βρασμό.

    Διατηρούνται στο ψυγείο μαγειρεμένα για 2-3 ημέρες.

    Τοποθετήστε τα μέσα σε μπολ που έχετε στρώσει απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

    Σκεπάστε καλά το μπολ γιατί αλλοιώνονται γρήγορα.

    Σε όλες τις Κυκλάδες τα αμπελοφάσουλα σαλάτα είναι συνταγή φανταστική και αποτελεί κλασσικό καλοκαιρινό πιάτο!

    Τα συνοδεύουμε με λευκά φρέσκα τυριά όπως φέτα, ξινομυζήθρα ή νηστίσιμο λευκό τυρί για όσους κάνουν διατροφή vegan και τραγανό σπιτικό εύκολο ψωμί  έχουμε αμέσως ένα πλήρες υγιεινό και ελαφρύ γεύμα!

    Απολαύστε τα όλους τους καλοκαιρινούς μήνες όπως και την παρακάτω καλοκαιρινή συνταγή:

    Διαφήμιση

    Εσείς ποια άλλη σαλάτα θα φτιάχνατε;

    Οδηγός Μαγειρικής

    Νόστιμο με Ιστορία από την Αργυρώ
    Στην κουζίνα με την Αργυρώ
    Σπίτι με την Αργυρώ
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται