Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα φασολάκια, τα πλένουμε και τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.
Βράζουμε νερό σε βαθιά κατσαρόλα και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το αλάτι.
Προσθέτουμε τα αμπελοφάσουλα και βράζουμε για 6-8 λεπτά.
Ο χρόνος βρασμού ποικίλει ανάλογα το μέγεθος και πόσο τρυφερά είναι.
Βγάζουμε τα αμπελοφάσουλα με τσιμπίδα από το βραστό νερό.
Αμέσως τα ρίχνουμε σε μεγάλο μπολ γεμάτο με κρύο νερό και παγάκια.
Τα αφήνουμε για λίγα λεπτά να πέσει η θερμοκρασία και τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν καλά.
Τα βάζουμε σε σαλατιέρα.
Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι και τρίβουμε λίγο πιπέρι.
Προσθέτουμε το πολτοποιημένο σκόρδο.
Ανακατεύουμε τα υλικά και περιχύνουμε τη σαλάτα μας.
Ανακατεύουμε την σαλάτα και σερβίρουμε με ξυνομυζήθρα ή άλλο φρέσκο τυρί με οξύτητα και ψιλοκομμένη φρέσκια ντομάτα.
Τα αμπελοφάσουλα σαλάτα σερβίρονται και με σκορδαλιά.
Μυστικά
Προτιμάμε τα μικρά τρυφερά αμπελοφάσουλα.
Τα πιο χοντρά απλά τα ανοίγουμε και παίρνουμε τους μικρούς καρπούς τους.
Βράζουμε τους καρπούς των φασολιών μαζί με τα τρυφερά πράσινα βλαστάρια.
Όταν τα παραβράζουμε, λιώνουν και αδειάζουν τους σπόρους.
Διατηρήστε το σκουροπράσινο χρώμα στα αμπελοφάσουλα βυθίζοντας τα σε μπολ με κρύο νερό και παγάκια αμέσως μετά τον βρασμό.
Διατηρούνται στο ψυγείο μαγειρεμένα για 2-3 ημέρες.
Τοποθετήστε τα μέσα σε μπολ που έχετε στρώσει απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Σκεπάστε καλά το μπολ γιατί αλλοιώνονται γρήγορα.
Τα συνοδεύουμε με λευκά φρέσκα τυριά όπως φέτα, ξινομυζήθρα ή νηστίσιμο λευκό τυρί για όσους κάνουν διατροφή vegan και τραγανό σπιτικό εύκολο ψωμί έχουμε αμέσως ένα πλήρες υγιεινό και ελαφρύ γεύμα!