Οι σπόροι chia είναι μικροί μαύροι σπόροι που τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να πρωταγωνιστούν σ’ όλο ένα και περισσότερες συνταγές. Πρόκειται για ένα φυτό με χώρα καταγωγής την Νότια και Κεντρική Αμερική, εκεί όπου καταναλώνονται εδώ και πολλά χρόνια. Η σπουδαία διατροφική αξία και τα σημαντικά οφέλη των σπόρων chia τα έχουν κατατάξει στην λίστα με τα superfoods.
Σπόροι chia και η διατροφική τους αξία
Τι είναι οι σπόροι chia
Αποθήκευση σπόρων chia
Μπορούμε να αποθηκεύσουμε τους σπόρους chia σε ένα γυάλινο (ή πλαστικό) δοχείο αποθήκευσης με κλειστό καπάκι, σε δροσερό ή ξηρό μέρος, όπως ντουλάπι ή ψυγείο. Οι σπόροι chia, μπορούν να αποθηκευτούν για μήνες χωρίς να αλλοιωθούν ή να οξειδωθούν, όπως συμβαίνει σε αντίθεση με τον λιναρόσπορο. Μπορούμε ακόμα να αλέσουμε τους σπόρους και να φτιάξουμε ένα αλεύρι, το οποίο μπορούμε να συντηρήσουμε με τον ίδιο τρόπο.
Οφέλη για την υγεία και συνιστώμενη ποσότητα
Η κατανάλωση των σπόρων αυτών συνδέεται με αρκετές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας.
1. Χάρη στην μεγάλη περιεκτικότητά τους σε φυτικές, προσφέρουν το αίσθημα του κορεσμού, βοηθώντας στην απώλεια σωματικού βάρους κα στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
2. Μειώνουν την χοληστερόλη.
3. Διατηρούν το σάκχαρο σε φυσιολογικά επίπεδα.
4. Προστατεύουν από καρδιαγγειακά προβλήματα χάρη στα ω-3 λιπαρά οξέα και στις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν.
Όσον αφορά την συνιστώμενη ποσότητα κατανάλωσης, περίπου 2 με 3 κουταλιές της σούπας σε καθημερινή βάση είναι μία ικανή ποσότητα, ώστε να επωφεληθούμε από τις σημαντικές ιδιότητές του.
Χρήσεις στην κουζίνα
Οι σπόροι μπορούν να προστεθούν σε διάφορες συνταγές και να προσδώσουν μία έξτρα γεύση, πέρα από πλούσια διατροφικά οφέλη. Μπορούν να προστεθούν σε δημητριακά πρωινού ή βρώμη καθώς επίσης και σε δροσερές φρουτοσαλάτες και επιδόρπια γιαουρτιού.
Επίσης, βλέπουμε συχνά να προστίθενται και σε πράσινες σαλάτες, όπου ταιριάζουν απόλυτα. Μάλιστα, πολλές βιομηχανίες τροφίμων, στην προσπάθεια να αξιοποιήσουν την εξαιρετική τους θρεπτική αξία, τα προσθέτουν σε διάφορα ψωμιά (του τοστ και όχι μόνο) καθώς και σε κέικ, μπισκότα και μπάρες δημητριακών. Τέλος, μπορούμε να τους προσθέσουμε σε ροφήματα και smoothie.