Η κουζίνας της Μάνης χαρακτηρίζεται από λιτότητα σχεδόν δωρική αφού βασίστηκε στα προϊόντα που παρήγαγε. Η μανιάτικη κουζίνα έχει αρκετές παραδοσιακές συνταγές οι οποίες διασώζονται έως σήμερα. Ανάμεσα στον Μεσσηνιακό και Λακωνικό κόλπο στέκεται επιβλητική και αγέρωχη αιώνες τώρα η Μάνη. Τόπος ιστορικός, η ονομασία της πιθανολογείται πως βγήκε από την αρχαία λέξη μανός που σημαίνει ουσιαστικά γυμνός από την βλάστηση. Επαρχία της Αχαΐας κατά τα βυζαντινά χρόνια και περιοχή του Δεσποτάτου του Μυστρά κατά την Φραγκοκρατία, η γαστρονομία της προσαρμόστηκε στις περιβαλλοντικές συνθήκες του τόπου.
Μανιάτικη κουζίνα, ιστορία και παραδοσιακές συνταγές

Μανιάτικη κουζίνα, ιστορία και παραδοσιακές συνταγές
Η γαστρονομία της Μάνης
Η Μάνη είναι τόπος αντιφατικός, από την μια άνυδρος και πετρώδης και από την άλλη πλούσιος σε παραγωγή ελαιόλαδου και κτηνοτροφικών προϊόντων, γεμάτος από απέραντους πορτοκαλεώνες. Η κουζίνας της Μάνης χαρακτηρίζεται από απλές συνταγές με λίγα τοπικά υλικά. Η μανιάτικη κουζίνα έχει αρκετές παραδοσιακές συνταγές για γλυκά και φαγητά οι οποίες διασώζονται έως σήμερα. Ξακουστή για τις πίτες της και τα αρτοποιήματα της αλλά και για τα πιάτα με κρεατικά.
Χαρακτηριστικό της λιτής μανιάτικης γαστρονομίας είναι η τσουχτή Μάνης. Μια λιτή μακαρονάδα με μανιάτικο τυρί αυγό τηγανιτό και λάδι η βούτυρο, όποιος τη δοκιμάσει δεν τη ξεχνάει ποτέ.
Πίτες αλμυρές και γλυκές, από όλα έχει η κουζίνα της Μάνης
Πιταράκια
Τηγανισμένες πιτούλες σε άφθονο ελαιόλαδο. Λέγονται και τραβηχτές γιατί πριν μπουν στο τηγάνι τραβούν τη ζύμη της.
Λαλάγγια
Τηγανισμένη ζύμη, καθώς έχει ουδέτερη γεύση, τα λαλάγγια μπορούν να γίνουν είτε γλυκά είτε αλμυρά αναλόγως με το υλικό που μπαίνει από πάνω(φέτα ή μυζήθρα, μέλι ή μαρμελάδα).
Δίπλες
Πιτούλες της χαράς, προσφέρονταν συνήθως σε χαρμόσυνες περιστάσεις, γιορτές και γάμους. Σερβίρονται πάντα πασπαλισμένες με μέλι και καρύδια.
Τυρόπιτα
Αυτή η πίτα φτιάχνεται με φρέσκο τυρί και αρωματικό άνηθο την περίοδο του Πάσχα. Πρόκειται για ξεσκέπαστη τυρόπιτα με φύλλο μόνο στη βάση της και γέμιση τυριού.
Γαλατόπιτα
Αγαπημένη παραδοσιακή συνταγή η γλυκιά γαλατόπιτα Μάνης, Παραδεισιακά η γαλατόπιτα Μάνης γίνεται με φρέσκο γάλα αυγά και αλεύρι η σιμιγδάλι. Η μανιάτικη γαλατόπιτα είναι στην ουσία μια στρώση κρέμας χωρίς φύλλο που ψήνετε και κάνει κρούστα στην επιφάνεια. Όλη η νοστιμιά της βασίζεται στα φρέσκα ποιοτικά υλικά της περιοχής
Αν σου αρέσουν οι γαλατόπιτες δοκίμασε και την δική μου εκδοχή με τραγανό καραμελωμένο φύλλο.
Κρεατικά και σαλατικά
Σύγκλινο
Δεν γίνεται να παρουσιάσουμε την μανιάτικη γαστρονομία δίχως να αναφέρουμε το σύγκλινο. Παστό χοιρινό, κομμάτι από μπούτι που το διατηρούσαν για καιρό. Το χρησιμοποιούσαν σε άλλες συνταγές, πιο συνηθισμένη η ομελέτα με σύγκλινο η αλλιώς ο παραδοσιακός καγιανάς με παστό.
Κόκορας ή κοτόπουλο μπαρδουνιώτικο
Ένα γιορτινό πιάτο που μας έρχεται από την περιοχή των Μπαρδουνίων. Κόκορας κοκκινιστός στον οποίο προς το τέλος μπαίνει τυρί ή σφέλα τοπικής παραγωγής.
Χοιρινό με σέλινο φρικασέ
Πιάτο των Χριστουγέννων μαγειρεμένο με χοιρινή σπάλα.
Οματιές ή ματιές
Γεμιστό χοιρινό έντερο με συκωταριά, ρύζι και χόρτα.
Πασαπαλάς
Εντόσθια τσιγαρισμένα μέσα σε κρέμα από αλεύρι.
Σαλάτα με πορτοκάλι
Από την περιοχή της Αρεόπολης μια σαλάτα με βρασμένες πατάτες, πορτοκάλι και ελιές.
Γλυκά
Εκτός από την γλυκιά γαλατόπιτα και τις γιορτινές δίπλες, παραδοσιακό γλυκό από την περιοχή της Μονεμβασιάς είναι τα περίφημα αμυγδαλωτά.
Μάθε για την Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα που φημίζεται για τη γευστικότητα της και την υψηλή διατροφική της αξία.
Εσένα ποιά είναι η αγαπημένη σου συνταγή από τη Μάνη;
