Πίσω

Υπήρχαν διαφορες σαλάτες στην αρχαιότητα;

Η αναγκαιότητα της

Οι αρχαίοι Έλληνες την είχαν  κατανοήσει από νωρίς. Όπως αναφέρει ο Αθήναιος ο Ναυκρατίτης στο έργο του «Δειπνοσοφισταί» κατά τη διάρκεια των δείπνων σερβίρονταν το ψάρι ή το κρέας συνοδεία με ορισμένα σαλατικά. Αυτά συνήθως περιλάμβαναν διάφορους βολβούς και  λαχανικά όπως σπαράγγια, γογγύλια, παντζάρι, λάχανο συνοδευόμενα με άλμη και ξύδι.

Τα γογγύλια για παράδειγμα ήταν βρασμένα και σερβίρονταν  με μια σάλτσα φτιαγμένη από μούστο, ξύδι και κοπανισμένους σπόρους σιναπιού. Θα λέγαμε λοιπόν πως οι αρχαίοι είχαν επινοήσει το πρώτο dressing. Ομοίως αργότερα οι Ρωμαίοι αναφέρουν στο σύγγραμμα του 1ου αιώνα «Φυσική Ιστορία», διαφορες  σαλάτες από κηπευτικά διατηρημένα σε ξίδι και αλάτι. Από εδώ βγήκε άλλωστε  και το όνομα της σαλάτας από την  λατινογενής λέξη sal δηλαδή αλατισμένο. Ιδιαίτερη προτίμηση όμως  είχαν και στο ταπεινό μαρούλι, θεωρούσαν πως μια καλή μαρουλοσαλάτα με ξίδι και άλμη βοηθά στην χώνεψη και έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Δεν είναι τυχαίο πως ο Γαληνός (129-216μ.Χ) γιατρός και φαρμακοποιός, προσέδιδε καταπραϋντικές και ηρεμιστικές ιδιότητες στο μαρούλι. 

Στη διάρκεια του Μεσαίωνα τα λαχανικά και οι διαφορες σαλατες είχαν περίοπτη θέση στη κουζίνα μόνο της άρχουσας τάξης κυρίως στη νότια Ευρώπη. Στις γαλλικές μεσαιωνικές  σαλάτες και συνοδευτικά αναφέρονται τα λάχανα, τα  κρεμμύδια και οι γογγυλώδεις ρίζες. Στην Νεώτερη εποχή έπειτα από τις εισαγωγές νέων υλικών από τις αποικίες όπως η πατάτα, η ντομάτα και το καλαμπόκι η κατανάλωση των λαχανικών αυξάνεται σημαντικά στην Ευρώπη ενώ οι σαλάτες εμπλουτίζονται. 

Η χωριάτικη σαλάτα είναι ένα μείγμα από φρέσκα λαχανικά του δοξασμένου ελληνικού καλοκαιριού, δροσερή, πλούσια και ξακουστή σε όλο τον κόσμο.

Η greek salad, όπως την αποκαλούν παγκοσμίως,  είναι επινόηση των  ιδιοκτητών εστιατορίων  στην Πλάκα μόλις τις  δεκαετίες  του ΄60 και του ΄70 , την εποχή της τουριστικής ανάπτυξης της χώρας.

Άλλωστε η ντομάτα έγινε γνωστή στις αρχές  του 19ο αιώνα από κάποιο καθολικό μοναστήρι των Αθηνών. Αρχικά την αντιμετώπιζαν σαν φρούτο και υλικό για γλυκές παρασκευές. Με τον καιρό όμως οι νοικοκυρές  την ενέταξαν στην μαγειρική μέχρι να γίνει αναπόσπαστο υλικό των καλοκαιρινών  και φυσικά της χωριάτικης.

Υπήρχε πάντα στη διατροφή μας

Πολύχρωμη και πολυτάλαντη, πάει με όλα, μας συνοδεύει  με κάθε γεύμα μας ή μας χορταίνει μόνη της σε  ένα ελαφρύ βραδινό. Η σαλάτα δεν είναι επινόηση του σύγχρονου ανθρώπου, υπήρχε πάντα στη διατροφή μας από τα αρχαία χρόνια. Από την εποχή των εντυπωσιακών  συμποσίων  στην αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα η σαλάτα έχει την δική της ιστορία η οποία εξιστορείται σε αυτό το άρθρο.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται