Πίσω

Επεξεργασμένα τρόφιμα και υγεία

Τι είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούν μια πολύ μεγάλη κατηγορία τροφίμων, που τα τελευταία χρόνια έχουν μπει για τα καλά στην διατροφή των περισσότερων ανθρώπων και ιδίως των μικρότερων σε ηλικία. Για να γίνει πιο κατανοητό, με τον όρο επεξεργασμένα τρόφιμα, νοούνται όλα εκείνα τα τρόφιμα στα οποία έχουν προστεθεί χημικές ή άλλες ουσίες για την ενίσχυση του χρώματος, της γεύσης ή της μυρωδιάς ενός φαγητού, με αποτέλεσμα να φέρουν χαρακτηριστικές ιδιότητες τελείως διαφορετικές από εκείνες της πρώτης ύλης που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή τους. 

Οι πιο γνωστές κατηγορίες επεξεργασμένων τροφίμων είναι τα έτοιμα γεύματα (fast food), γλυκά, αναψυκτικά και ζαχαρούχα αναψυκτικά, δημητριακά, κρεατοπαρασκευάσματα, καθώς και συσκευασμένα ψωμιά. Τα τρόφιμα αυτά έχουν γεύση ιδιαιτέρως αποδεκτή, ωστόσο, τα συστατικά που περιέχουν είναι επιβλαβή για την υγεία σε αλόγιστη κατανάλωση. Το συστατικό που χρησιμοποιείται, ως επί το πλείστον, σε μεγαλύτερη αναλογία είναι το αλάτι. Πέρα από την γεύση που προσφέρει, εξασφαλίζει και την μακροχρόνια συντήρηση του τροφίμου.

Περιέχουν, ακόμα, υψηλά ποσοστά σακχάρων, με μηδενική θρεπτική αξία και υψηλό θερμιδικό φορτίο. Επιπλέον, περιέχουν trans λιπαρά οξέα, όπως έλαια, τα οποία έχουν συνδεθεί με σημαντικά προβλήματα υγείας. Εμπεριέχουν τεχνητά πρόσθετα όπως είναι τα συντηρητικά (για την διατήρησή τους για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα), ενισχυτικά γεύσης καθώς και χρώματος, τα οποία τα καθιστούν πιο ελκυστικά.

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα στη διατροφή μας

Η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν τέτοιες ουσίες, έχει συνδεθεί με αρνητικές επιπτώσεις για την ανθρώπινη υγεία. Προκαλούν αύξηση του σωματικού βάρους αφού είναι μια εύκολη πηγή θερμίδων, οδηγώντας πολλές φορές στην παχυσαρκία. Αυξάνουν την χοληστερόλη και προκαλούν καρδιαγγειακά προβλήματα. Επίσης, λόγω των επεξεργασμένων υδατανθράκων που περιέχουν, υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Η Αμερική κατέχει την πρώτη θέση με τα περισσότερα περιστατικά παχυσαρκίας παγκοσμίως, ενώ συνάμα κάθε άνθρωπος στην χώρα αυτή προσλαμβάνει ημερησίως έως και 500 θερμίδες από τρόφιμα που έχουν επεξεργαστεί. 

Πρέπει η κατανάλωση των επεξεργασμένων τροφίμων να περιοριστεί και να μην αποτελεί μέρος της διατροφής του ανθρώπου. Πρέπει να μην καταναλώνονται συχνά, να υπάρχει μέτρο σε περίπτωση κατανάλωσης και να προτιμώνται τροφές που προσφέρουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Πολλοί έχουμε συνδέσει ότι το fast food το παραγγέλνουμε αποκλειστικά  απ’ έξω και είναι ανθυγιεινό. Όλα αυτά όμως δεν ισχύουν όταν είναι σπιτικό. Φτιάξτε σπιτικό burger, πίτσα, σουβλάκι ή ακόμα και ψωμί του τοστ πολύ εύκολα μόνοι σας στο σπίτι και θα είναι ότι καλύτερο έχετε φάει σε fast food!

Διαβάστε ακόμα και μάθετε ποιες τροφές είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες.

Διαφήμιση

Εσείς ποιο σπιτικό fast food θα φτιάχνατε;

Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται