Τα επεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούν μια πολύ μεγάλη κατηγορία τροφίμων, που τα τελευταία χρόνια έχουν μπει για τα καλά στην διατροφή των περισσότερων ανθρώπων και ιδίως των μικρότερων σε ηλικία. Για να γίνει πιο κατανοητό, με τον όρο επεξεργασμένα τρόφιμα, νοούνται όλα εκείνα τα τρόφιμα στα οποία έχουν προστεθεί χημικές ή άλλες ουσίες για την ενίσχυση του χρώματος, της γεύσης ή της μυρωδιάς ενός φαγητού, με αποτέλεσμα να φέρουν χαρακτηριστικές ιδιότητες τελείως διαφορετικές από εκείνες της πρώτης ύλης που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή τους.
Οι πιο γνωστές κατηγορίες επεξεργασμένων τροφίμων είναι τα έτοιμα γεύματα (fast food), γλυκά, αναψυκτικά και ζαχαρούχα αναψυκτικά, δημητριακά, κρεατοπαρασκευάσματα, καθώς και συσκευασμένα ψωμιά. Τα τρόφιμα αυτά έχουν γεύση ιδιαιτέρως αποδεκτή, ωστόσο, τα συστατικά που περιέχουν είναι επιβλαβή για την υγεία σε αλόγιστη κατανάλωση. Το συστατικό που χρησιμοποιείται, ως επί το πλείστον, σε μεγαλύτερη αναλογία είναι το αλάτι. Πέρα από την γεύση που προσφέρει, εξασφαλίζει και την μακροχρόνια συντήρηση του τροφίμου.
Περιέχουν, ακόμα, υψηλά ποσοστά σακχάρων, με μηδενική θρεπτική αξία και υψηλό θερμιδικό φορτίο. Επιπλέον, περιέχουν trans λιπαρά οξέα, όπως έλαια, τα οποία έχουν συνδεθεί με σημαντικά προβλήματα υγείας. Εμπεριέχουν τεχνητά πρόσθετα όπως είναι τα συντηρητικά (για την διατήρησή τους για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα), ενισχυτικά γεύσης καθώς και χρώματος, τα οποία τα καθιστούν πιο ελκυστικά.