Ζελέ θερμίδες
Οι θερμίδες του ζελέ εξαρτώνται από τα συστατικά του — κυρίως αν περιέχει ζάχαρη ή όχι
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΓΟΥ

Ζελέ το γλυκό της δίαιτας
Το ζελέ είναι ένα ελαφρύ, δροσιστικό και χαμηλό σε θερμίδες γλυκό, που μπορεί να καλύψει την ανάγκη για κάτι γλυκό χωρίς να επιβαρύνει τη διατροφή μας — ακόμα και σε περίοδο δίαιτας. Φτιάχνεται εύκολα, μπορεί να γίνει πιο ενδιαφέρον με την προσθήκη φρούτων ή γιαουρτιού, και είναι ιδανικό για το καλοκαίρι.
Το γεγονός ότι προσφέρεται στα νοσοκομεία δείχνει πως είναι εύπεπτο, υδρόφιλο και κατάλληλο για ανάλαφρη διατροφή. Είναι δηλαδή ένα από τα λίγα γλυκίσματα που συνδυάζει την απόλαυση με τη φροντίδα για τον οργανισμό.
Το ζελέ στην πιο διαδεδομένη του μορφή — όπως κυκλοφορεί στο εμπόριο — δεν είναι τίποτα άλλο από ζελατίνη, δηλαδή μια πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης που προέρχεται από την υδρόλυση του κολλαγόνου, το οποίο εξάγεται από οστά. Η ζελατίνη στη συνέχεια αποξηραίνεται, αλέθεται και σταθεροποιείται με τη βοήθεια προσθέτων (όπως χρωστικές, αρώματα, γλυκαντικά), ανάλογα με το προϊόν.
Διατροφική Αξία και θερμίδες
Πρόκειται για ένα γλυκό με χαμηλό θερμιδικό φορτίο.
Χαρακτηριστικά, 100 γραμμάρια ζελέ περιέχουν περίπου 15kcal, καθιστώντας το ιδανικό για όσους προσπαθούν να χάσουν σωματικό βάρος. Περιέχει πρωτεΐνη, και απαραίτητα αμινοξέα (γλυκίνη και προλίνη) τα οποία ο ανθρώπινος οργανισμός έχει ανάγκη και τα οποία βρίσκονται σε οστά και όργανα ζώων που δεν καταναλώνονται από τον άνθρωπο. Τα κομμάτια φρούτων που μπορεί να περιέχει μέσα μας δίνουν βιταμίνες και φυτικές ίνες που έχουμε ανάγκη. Επίσης, έχει χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο και μπορεί να καταναλώνεται και από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.
Οφέλη για την υγεία
Η κατανάλωση του φαίνεται πως έχει θετικές επιδράσεις στην υγεία μας. Βελτιώνει την πέψη, καθώς και την υγεία των οστών και των αρθρώσεών μας. Ακόμα, χάρη στο υψηλό ποσοστό γλυκίνης που περιέχει, η ζελατίνη βοηθά το συκώτι να απομακρύνει τις τοξίνες, δρώντας έτσι σαν αντιοξειδωτικό. Βοηθά στην απώλεια σωματικού βάρους ενώ συμβάλλει και στην υγεία των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματός μας.
Όταν παρασκευάζουμε μόνοι μας το ζελέ, καλό είναι να αποφεύγουμε την προσθήκη μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης, καθώς είναι ένας κρυφός κίνδυνος για την αύξηση του θερμιδικού φορτίου. Η προσθήκη φρούτων είναι μία καλή εναλλακτική λύση, ώστε να αποκτήσει μια γλυκύτητα, χάρη στα φυσικά σάκχαρα των φρούτων.
Το ζελέ είναι πολυμορφικό υλικό και μπορεί να προστεθεί σε πολλά γλυκά ψυγείου, προσθέτοντας δροσιά, χρώμα και υφή. Γνωρίζοντας την προέλευσή του, μπορούμε να κάνουμε πιο ενημερωμένες επιλογές, επιλέγοντας είτε την κλασική του μορφή είτε τις σύγχρονες, φυτικές παραλλαγές του. Όποια εκδοχή κι αν διαλέξουμε, ένα είναι σίγουρο: ένα μικρό γλυκό μπορεί να προσφέρει μεγάλη ικανοποίηση, χωρίς ενοχές.