Πίσω

Σαλμονέλα: τι προκαλεί και μέτρα πρόληψης

Τι είναι η σαλμονέλα

Η σαλμονέλα είναι ένα βακτήριο που προκαλεί λοίμωξη (σαλμονέλωση) και επηρεάζει την εντερική οδό. Τα βακτήρια της σαλμονέλας συνήθως διαβιώνουν στο εντερικό σύστημα ζώων αλλά και ανθρώπων και βρίσκονται σε διάφορες τροφές, όπως είναι το κοτόπουλο, το χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας, τα αυγά αλλά και κάποια λαχανικά. Επιπλέον, κακή θερμική επεξεργασία του γάλακτος (μη επαρκής παστερίωση) μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την επιβίωση της σαλμονέλας και συνεπώς την πρόκληση σαλμονέλωσης.

Συμπτώματα και αντιμετώπιση σαλμονέλωσης

Τα πιο κοινά συμπτώματα που βλέπουμε, όταν κάποιος προσβληθεί από σαλμονέλα, είναι η ναυτία, ο εμετός και η οξεία διάρροια. Σε κάποιες περιπτώσεις τυφοειδής πυρετός και ρίγη μπορούν να εμφανιστούν στους ασθενείς. Τα συμπτώματα αυτά διαρκούν για περίπου 5 ημέρες και τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται να χορηγηθεί κάποιο φαρμακευτικό σκεύασμα για την αντιμετώπισή τους. Ωστόσο, για άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως είναι οι ηλικιωμένοι και έγκυες, χορηγούνται ιατρικά σκευάσματα (π.χ. αντιβίωση) για τυχόν επιπλοκές.

Μέτρα πρόληψης προς αποφυγή

Πρέπει να τηρούνται κάποια βασικά μέτρα, ώστε να αποφύγουμε την προσβολή και την επιβίωση της σαλμονέλας.

1. Αρχικά, πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας αλλά και τα φρούτα και τα λαχανικά που πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε.

2. Κρατάμε χωριστά τα ωμά τρόφιμα από τα μαγειρεμένα ενώ χρειάζεται μεγάλη προσοχή κατά την προετοιμασία των τροφίμων, με την χρήση διαφορετικών επιφανειών για κάθε κατηγορία τροφίμου.

3. Ακόμα, μαγειρεύουμε επαρκώς τα κρέατα, και κυρίως το κοτόπουλο και τα αυγά. Για αυτό, άλλωστε, όταν βρεθούμε σε κάποιο εστιατόριο δεν έχουμε την επιλογή βαθμού ψησίματος, σε κρέας κοτόπουλο. Πρέπει το κρέας να φτάσει στους 70°C, θερμοκρασία όπου η σαλμονέλα καταστρέφεται. 

Διατηρούμε την θερμοκρασία στο ψυγείο μας περίπου στους 4°C, μια θερμοκρασία που δεν επιτρέπει την ανάπτυξη της σαλμονέλας. Ένα πολύ σημαντικό tip είναι να μην πλένουμε το κοτόπουλο πριν το χρησιμοποιήσουμε, καθώς όχι μόνο δεν απομακρύνουμε την σαλμονέλα, αλλά αντιθέτως συμβάλλουμε στην εξάπλωσή της. Τέλος, βγάζουμε τα τρόφιμα που διατηρούνται στο ψυγείο την ώρα που θα τα χρησιμοποιήσουμε και όχι νωρίτερα.

Μάθε βήμα βήμα πώς να βράζεις σωστά τα αυγά.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται