Πίσω

Φανουρόπιτα: 4+1 συνταγές για να τηρήσουμε το έθιμο

Κάθε χρόνο την παραμονή της γιορτής του Αγίου Φανουρίου, σε όλη την Ελλάδα παραδοσιακά ψήνουμε φανουρόπιτες. Φανουρόπιτα αφράτη, φουσκωτή κι αρωματική. Φανουρόπιτα που δεν τρίβεται σε ψίχουλα που δεν λασπώνει. Αυτή είναι η καλύτερη συνταγή φανουρόπιτας που γίνεται παραδοσιακά σύμφωνα με το έθιμο του Αγίου Φανουρίου, κάθε χρόνο την παραμονή της γιορτής του.

Η ευχή της φανουρόπιτας συνοδεύει πάντα αυτή την συνταγή. Συνταγή με 7 ή 9 υλικά όπως θέλει η παράδοση. Στα νησιά του Αιγαίου προσθέτουμε γλυκό κρασί, αντικαθιστούμε το λάδι με ταχίνι, βάζουμε μπόλικες σταφίδες και καρύδια. Είναι συνταγή που μπορεί να ανταγωνιστεί όλα τα κέικ.

Γίνεται γρήγορα χωρίς μίξερ, με ένα απλό ανακάτεμα χωρίς πολλά εργαλεία. Την ώρα που ψήνεται σε λιγώνει αυτό το άρωμα της. Ο τρόπος που φτιάχνω την φανουρόπιτα, της δίνει μια τραγανή κρούστα πάνω και κάτω και μέσα έχεις αφράτη αρωματική ψίχα σαν αφράτο κέικ.

Αυτή τη συνταγή για φανουρόπιτα μπορείτε να τη φτιάχνετε όλο τον χρόνο!

Φανουρόπιτα για όλο τον χρόνο

Σας είπα ότι εγώ φανουρόπιτα φτιάχνω όλο τον χρόνο κι όχι μόνο στην γιορτή του Αγίου Φανουρίου κατά το έθιμο. Αυτή η συνταγή ψήνεται στην κουζίνα του σπιτιού μου σχεδόν κάθε εβδομάδα όλο τον χρόνο. Σε περιόδους διατροφής αντικαθιστώ το αλεύρι με πίτουρο βρώμης και φτιάχνω φανουρόπιτα χωρίς ζάχαρη, είτε αντικαθιστώντας με μέλι, πολτοποιημένες σταφίδες ή υποκατάστατο γλυκαντικό.

 

Φανουρόπιτα στα νησιά του Αιγαίου

Παλαιότερα στα νησιά του Αιγαίου και κυρίως στα Δωδεκάνησα, η φανουρόπιτα δεν ήταν κέικ. Ακόμα και σήμερα φημίζεται η ανεβατή φανουρόπιτα από το νησί της Καλύμνου. Αυτή η συνταγή γίνεται με μαγιά και αρωματίζεται με κανέλα, γαρύφαλλο και πορτοκάλι. Το ταχίνι πολλές φορές αντικαθιστά το λάδι στην φανουρόπιτα. Μια εναλλακτική φανουρόπιτα σαν αφράτος άρτος που είναι πολύ αρωματικός. Είναι πανεύκολη συνταγή και αξίζει να την δοκιμάσεις μια φορα

Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται