Κάθε χρόνο την παραμονή της γιορτής του Αγίου Φανουρίου, σε όλη την Ελλάδα παραδοσιακά ψήνουμε φανουρόπιτες. Φανουρόπιτα αφράτη, φουσκωτή κι αρωματική. Φανουρόπιτα που δεν τρίβεται σε ψίχουλα που δεν λασπώνει. Αυτή είναι η καλύτερη συνταγή φανουρόπιτας που γίνεται παραδοσιακά σύμφωνα με το έθιμο του Αγίου Φανουρίου, κάθε χρόνο την παραμονή της γιορτής του.
Η ευχή της φανουρόπιτας συνοδεύει πάντα αυτή την συνταγή. Συνταγή με 7 ή 9 υλικά όπως θέλει η παράδοση. Στα νησιά του Αιγαίου προσθέτουμε γλυκό κρασί, αντικαθιστούμε το λάδι με ταχίνι, βάζουμε μπόλικες σταφίδες και καρύδια. Είναι συνταγή που μπορεί να ανταγωνιστεί όλα τα κέικ.
Γίνεται γρήγορα χωρίς μίξερ, με ένα απλό ανακάτεμα χωρίς πολλά εργαλεία. Την ώρα που ψήνεται σε λιγώνει αυτό το άρωμα της. Ο τρόπος που φτιάχνω την φανουρόπιτα, της δίνει μια τραγανή κρούστα πάνω και κάτω και μέσα έχεις αφράτη αρωματική ψίχα σαν αφράτο κέικ.