Πίσω

Γλάσο τι είναι: από την Αργυρώ

Το γλάσο είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται στην μαγειρική και κυρίως στον κλάδο της ζαχαροπλαστικής.

Πρόκειται ουσιαστικά για μία επικάλυψη που βάζουμε σε διάφορες γλυκές δημιουργίες. Το τέλειο γλάσο είναι και αυτό που θα απογειώσει την συνταγή, τόσο οπτικά όσο και γευστικά.

Αυτή η γυαλιστερή και λεία επικάλυψη μπορεί να φτιαχτεί με πολλούς τρόπους και με την προσθήκη διαφορετικών υλικών. Συχνά είναι σχετικά κρεμώδες και έχει ως πρώτη ύλη τη ζάχαρη με ένα υγρό, όπως νερό ή γάλα. Πολλές φορές εμπλουτίζεται με συστατικά όπως βούτυρο, ασπράδια αυγών, τυρί κρέμα ή αρωματικές ύλες.

Χρησιμοποιείται για την επικάλυψη ή τη διακόσμηση αρτοσκευασμάτων. Σε αρκετές γλυκές παρασκευές χρησιμοποιείται μεταξύ των στρωμάτων της βάσης και είναι γνωστό ως γέμιση. Σε πολλές συνταγές για το τέλειο γλάσο, προστίθενται και βρώσιμες βαφές, για ένα πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Η πιο κλασική εκδοχή του γλάσου περιέχει ζάχαρη άχνη και νερό. Μπορεί, ωστόσο, να αρωματιστεί όπως επιθυμούμε, για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας χυμό λεμονιού στη θέση του νερού. Πιο πολύπλοκες συνταγές μπορούν να γίνουν χτυπώντας κάποια μορφή λίπους (βούτυρο) μαζί σε ζάχαρη και σκόνη γάλακτος, η γνωστή βουτυρόκρεμα, χτυπώντας ζάχαρη μαζί με ασπράδια αυγών (γλάσο royal) ή προσθέτοντας άλλα συστατικά όπως γλυκερίνη. Εναλλακτικά μπορεί να γίνει και από σοκολάτα κουβερτούρα, υγείας ή γάλακτος ή λευκή. Τέλος μπορεί να φτιαχτεί από διάφορες μαρμελάδες ή και φρέσκα φρούτα.

Το γλάσο μπορεί να εφαρμοστεί με την βοήθεια ενός μαχαiριού ή και μίας ειδικής σπάτουλας. Ακόμα, μπορεί να γίνει με βύθιση του τροφίμου μέσα σε αυτό (εκλέρ ή κοκάκια) ή με διαβροχή (σε κέικ). Η μέθοδος εφαρμογής εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο και την υφή της γλυκιάς μας δημιουργίας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται