Πίσω

Καλαμπόκι διατροφική αξία, θερμίδες και συνταγές

Μύθοι και αλήθειες για το καλαμπόκι

Φρέσκο καλαμπόκι βρίσκουμε στην αγορά από Ιούνιο μέχρι και τέλος Σεπτεμβρίου. Συχνά ακούμε ότι το καλαμπόκι παχαίνει, έχει περισσότερη ζάχαρη, δεν ενδείκνυται αν θέλεις να χάσεις βάρος, δεν είναι υγιεινό και πολλούς άλλους τέτοιους μύθους.

Το καλαμπόκι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β, C έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες και υψηλή διατροφική αξία. Κατατάσσεται στα αντιοξειδωτικά τρόφιμα και προστατεύει τα κύτταρα του οργανισμού από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Οι κυρίως, αδιάλυτες φυτικές ίνες που περιέχει το καλαμπόκι το καθιστούν τροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Δηλαδή, το τρόφιμο αυτό, αφομοιώνεται αργά και δεν προκαλεί ανθυγιεινή αύξηση σακχάρου στο αίμα. Είναι εύπεπτο και βοηθάει στην καλή λειτουργία του εντέρου. Το φρέσκο καλαμπόκι όπως και το καλαμποκάλευρο δεν περιέχουν γλουτένη κι είναι ιδανικό για όσους κάνουν ειδική διατροφή.

Το καλαμπόκι έχει περίπου 100 θερμίδες ανά 100 γρ. και χαμηλά λιπαρά. Δηλαδή από μόνο του είναι μια καλή θρεπτική τροφή, όμως πρέπει να προσέξεις με τι το συνδυάζεις για να έχει λίγες θερμίδες και όλα τα θρεπτικά συστατικά.

Όσο για τον μύθο ότι το καλαμπόκι περιέχει πολλή ζάχαρη αρκεί μόνο να γνωρίζουμε ότι μια μπανάνα έχει τριπλάσια περιεκτικότητα σε σάκχαρα και ένα μήλο έχει διπλάσια ποσότητα! Είναι χαμηλό σε πρωτεΐνη γι’ αυτό μπορείς να το συνδυάσεις με πρωτεΐνη, ώστε να έχεις ένα υγιεινό γεύμα.

Καλαμπόκι, συντήρηση & συνταγές

Καθαρίζεται πολύ εύκολα και συντηρείται στην κατάψυξη. Έτσι έχεις έτοιμο καλαμπόκι κάθε στιγμή για να φτιάξεις ελαφρύ και νόστιμο γεύμα όπως αυτή η μακαρονοσαλάτα.

Να αποφεύγετε την κονσέρβα καλαμποκιού, γιατί τίποτα δεν συγκρίνεται με το ζουμερό ολόφρεσκο & θρεπτικό καλαμπόκι. Τα χρυσά σποράκια καλαμποκιού είναι λιχουδιά χωρίς γλουτένη.

Εμπλουτίζει φρέσκιες σαλάτες αλλά ακόμα κι όταν το πολτοποιήσουμε δημιουργούμε έναν χυλό καλαμποκιού, που όταν ψήνεται έχει μοναδική γλυκιά γεύση και υφή. Σε αυτή την μορφή γίνεται τέλεια πίτα καλαμποκιού.

Έχει γλυκιά γεύση γι’ αυτό και το αγαπούν πολύ τα παιδιά. Ειδικά το ψητό καλαμπόκι είναι μια λιχουδιά που μικροί μεγάλοι λατρεύουν. Όμως και βραστό το καλαμπόκι ταιριάζει με όλα τα φαγητά. Είναι εύκολο υγιεινό σνακ για παιδιά αφού το βράζεις μόνο για 5-6’ κι είναι έτοιμο για κατανάλωση. Άλλωστε είναι το ιδανικό συνοδευτικό και για όλα τα ψητά κρέατα, ψάρια, θαλασσινά και πουλερικά.

Ας μην ξεχνάμε και το pop corn που δεν αντιστέκεται κανείς. Σκέτο ή καραμελωμένο είναι ξεμυαλιστικά νόστιμο και πολύ εύκολη συνταγή.

Εγώ, αλλά και ο μισός πλανήτης, είμαι λάτρης της σούπας καλαμποκιού. Από τότε που για πρώτη φορά δοκίμασα corn chowder στη Αμερική, λάτρεψα αυτή την συνταγή και σαν προτείνω να την δοκιμάσετε οπωσδήποτε. Γίνεται με φρέσκο ή κατεψυγμένο καλαμπόκι και είμαι σίγουρη ότι η γεύση και η υφή της θα σας κερδίσουν όπως εμένα.

Αν μέχρι τώρα είχες ενδοιασμούς για το καλαμπόκι, νομίζω ότι τώρα έχεις όλες τις απαντήσεις και είναι καιρός να το εντάξεις στην διατροφή σου και να δώσεις νοστιμιά στα γεύματα σου. Το καλαμπόκι έχει πολλά οφέλη για την υγεία.

Το αλεύρι καλαμποκιού χρησιμοποιείται ευρέως και δίνει ξεχωριστή γεύση στα φαγητά, μάθε για τις ιδιότητες του!

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται