Πίσω

Καλαμπόκι: καθάρισμα, συντήρηση στο ψυγείο και στην κατάψυξη

Το καλαμπόκι είναι αγαπημένο υλικό μιας και η γλύκα του δεν αφήνει κανένα ασυγκίνητο. Δεν περιέχει γλουτένη. Πλούσιο σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, αποτελεί τη βασική τροφή για πολλούς λαούς σε όλο τον κόσμο. Περιέχει βιταμίνες Β, C και είναι πλούσιο σε νιασίνη.

Είναι θρεπτικό και διατηρείται στην κατάψυξη. Ιδανική εποχή για το φρέσκο καλαμπόκι είναι από το τέλος Ιουνίου μέχρι και το Σεπτέμβρη. Μάλιστα η γλύκα του από τα μέσα του Αυγούστου είναι ασύγκριτη.

Για να το διαλέξεις σωστά, θα σε οδηγήσει το καταπράσινο χρώμα των φύλλων του που σφιχτά αγκαλιάζουν το καλαμπόκι και οι σφιχτά κολλημένοι κόκκοι καλαμποκιού στον κορμό του.

Αγορά, καθάρισμα, συντήρηση και μαγείρεμα

Πως μαγειρεύεται;
Μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους. Ψητό στη σχάρα ή στο φούρνο, βραστό σαλάτα ή σε αντικολλητικό σκεύος σοτέ. Με όλους τους τρόπους είναι νόστιμο, αρκεί να μην το παραψήνετε γιατί στεγνώνει πολύ.

Το καλαμπόκι γίνεται σαλάτα, πίτα, ντιπ, κέικ, μαγειρεύεται με ρύζι και γενικά μπαίνει παντού. Ταιριάζει με όλες τις πρωτεΐνες, ψάρι, κρέας, πουλερικό και είναι τέλειο συνοδευτικό.

Πόσο διατηρείται το φρέσκο καλαμπόκι στο ψυγείο;
Το φρέσκο καλαμπόκι διατηρείται στο ψυγείο για 5-6 ημέρες. Για να διατηρηθεί σωστά δεν πρέπει να το ξεφλουδίσεις. Είναι καλύτερα να μείνει με τα πράσινα φύλλα του και να το βάλεις σε σακούλα τροφίμων στο συρτάρι των λαχανικών. Το βρασμένο καλαμπόκι διατηρείται στο ψυγείο για 4-5 ημέρες.

Δες εδώ πως συντηρούμε σωστά το κάθε φρούτο και τα λαχανικό.

Πως καταλαβαίνω ότι χάλασε;
Όταν η κορυφή του αρχίσει να βγάζει υγρασία και να παίρνει σκούρο χρώμα, αρχίζει να χαλάει. Είναι προτιμότερο αν δεν θα τα χρησιμοποιήσετε όλα, να τα φυλάξετε στην κατάψυξη όσο είναι ακόμα φρέσκα.

Πως καθαρίζουμε το φρέσκο καλαμπόκι;
Αφαιρούμε τα πράσινα φύλλα και τις μακριές ίνες.

Το πλένεις καλά και το στραγγίζεις. Μαδάς με τα χέρια τα σποράκια καλαμποκιού. Εναλλακτικά, με ένα πιρούνι, βγάζεις τους κόκκους καλαμποκιού από τον κορμό του. Τα στεγνώνεις καλά σε απορροφητικό χαρτί. Τα βάζεις σε σακουλάκια τροφίμων και σφραγίζεις πολύ καλά. Αποθηκεύεις στην κατάψυξη. Διατηρείται έτσι για 2-3 μήνες,

Πως καταψύχω oλόκληρο καλαμπόκι στην κατάψυξη;
Αν θέλεις να το διατηρήσεις φρέσκο ολόκληρο στην κατάψυξη για να το ψήνεις όλο τον χειμώνα, πρώτα καθαρίζεις φλούδες και ίνες. Πλένεις τα καλαμπόκια και τα κόβεις στη μέση. Τα βουτάς σε καυτό νέτο που βράζει για 1′ και αμέσως με μία τρυπητή κουτάλα τα μεταφέρεις σε ένα μπολ με κρύο νερό και παγάκια να κοπεί ο βρασμός. Αφού τα στραγγίσεις καλά και τα στεγνώσεις, ένα ένα κομμάτι το τυλίγεις με μεμβράνη κουζίνας ή λίγα λίγα κομμάτια τα βάζεις σε σακούλες τροφίμων που σφραγίζουν. Διατηρούνται στην κατάψυξη για μήνες.

Κάθε φορά που θέλεις να το ψήσεις στην σχάρα, όπως είναι παγωμένο, το βάζεις πάνω στην φωτιά γυρίζοντας το γύρω γύρω να ψηθεί για λίγα λεπτά.

Οι καλύτεροι φίλοι του καλαμποκιού, είναι το καλό βούτυρο και ο ανθός αλατιού. Συνοδεύει τέλεια όλα τα ψητά κρέατα και ψάρια αλλά και τα θαλασσινά.

Το φρεσκοκομμένο καλαμπόκι ημέρας, δε χρειάζεται ζεμάτισμα. Μόλις το καθαρίσεις, το βάζεις κατευθείαν στην κατάψυξη τυλιγμένο πολύ καλά. Διατηρείται για 3 μήνες.

Αυτή είναι η πιο ωραία συνταγή για φρέσκο ψητό καλαμπόκι με βούτυρο λεμονιού και μπούκοβο.

Προτεινόμενες συνταγές.

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται