Πίσω

Κορν φλάουρ στην μαγειρική από την Αργυρώ

Κορν φλαουρ στην μαγειρικη

Κορν φλάουρ, ένα λειτουργικό συστατικό

Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται τι είναι το κορν φλάουρ και πού χρησιμοποιείται. Προέρχεται από πρωτογενές αμυλώδες υλικό του καλαμποκιού. Η ιδιαίτερη σύστασή του, είναι 75% αμυλοπηκτίνη και 25% αμυλόζη, κάτι που το κάνει ιδανικό πηκτικό για διάφορα προϊόντα όπως σάλτσες, σούπες κ.ά.

Το κορν φλάουρ έχει διπλάσια πηκτική ικανότητα σε σύγκριση με το αλεύρι. Για το λόγο αυτό για την εκτέλεση μιας συνταγής χρειάζεται η μισή ποσότητα κορν φλάουρ από αυτή πού θα χρειαζόταν αν η συνταγή είχε εκτελεστεί με αλεύρι. Ενδείκνυται για χορτοφάγους. Δεν περιέχει γλουτένη, επομένως είναι ιδανικό για άτομα που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη ή έχουν κοιλιοκάκη. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικότερα το κορν φλάουρ τι είναι.

Τι είναι το κορν φλάουρ;

Το κορν φλαουρ ή άμυλο καλαμποκιού ή νισεστές ή μαϊζένα ή άνθος αραβοσίτου. Πρόκειται για ένα λευκό, άοσμο ημικρυσταλλικό αλεύρι με λεπτούς κόκκους. Προέρχεται από το λεπτόκοκκο άλεσμα του ενδοσπερμίου του καλαμποκιού. Χρησιμοποιείται ευρέως στη ζαχαροπλαστική και τη μαγειρική ως πηκτικό μέσο για τις σάλτσες, τις μαγιονέζες, τους ζωμούς, τις σούπες, τα κέικ, τις κρέμες, τη γέμιση σε πίτες, τα φύλλα ζυμών κ.ά.

Χρησιμοποιείται επίσης στην επικάλυψη των τροφίμων (ψαρι, κοτοπουλο κ.ά.) πριν τηγανιστούν, ώστε να γίνουν τραγανά. Στη μαγειρική θα το βρει κανείς στα προϊόντα χωρίς γλουτένη και συνήθως αντικαθιστά το αυγο σε διάφορα αρτογλυκίσματα ή μπέργκερ. Βρίσκει εφαρμογές στην ελληνική κουζίνα, αλλά και σε άλλες όπως π.χ. η κινέζικη. Επίσης χρησιμοποιείται για την παραγωγή αμυλούχων προϊόντων, αλλά και στην αλλαντοποιία. Χρησιμοποιείται και στη διατροφή των χορτοφάγων.

Ένα χρήσιμο πηκτικό μέσο

Αποτελεί μία πολύ χρήσιμη πρώτη ύλη για την παρασκευή διαφόρων προϊόντων τόσο στη μαγειρική όσο και στη ζαχαροπλαστική. Ενδείκνυται για τη διατροφή των χορτοφάγων, αλλά και όσων ανθρώπων  έχουν δυσανεξία στη γλουτένη ή έχουν κοιλιοκάκη.

 

Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται