ΑΡΘΡΑ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΡΓΥΡΩΣ

Μάθε για τη ζύμη σφολιάτας

Τι πρέπει να ξέρεις για το σωστό ψήσιμο της σφολιάτας

σφολιατα ψησιμο​

Η σφολιάτα ένα είδος ζύμης που αποτελείται από πολλές λεπτές στρώσεις ζύμης και λιπαρής ουσίας (συνήθως βούτυρο ή μαργαρίνη). Κατά το ψήσιμο, η υγρασία που περιέχεται στο λίπος και στη ζύμη μετατρέπεται σε ατμό, ο οποίος εγκλωβίζεται μεταξύ των στρώσεων και τις ανασηκώνει, δημιουργώντας το χαρακτηριστικό φούσκωμα και τη φυλλοειδή υφή της. Διαχωρίζεται, δηλαδή, σε πάρα πολλές λεπτές στρώσεις. Έχει χίλιες δυο διαφορετικές χρήσεις και είναι ιδανική για αλμυρές και γλυκές γεμίσεις.

  • Συσκευασία: Περιέχει 2 κομμάτια  που συνήθως είναι χωρισμένα μεταξύ τους σε διαφορετικό περιτύλιγμα ούτως ώστε αν χρειαστεί να μπορείτε να ξεπαγώσετε μόνο το ένα.
  • Τη βρίσκετε σε συσκευασία των 800 γραμμαρίων.

Σφολιάτα – Ψήσιμο

Το ψήσιμο της σφολιάτας απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να αναπτυχθούν σωστά οι στρώσεις της και να αποκτήσει τραγανή, αφράτη υφή. Στη σφολιάτα αρέσουν οι υψηλές θερμοκρασίες. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να ψήνεται στον αέρα, σε δυνατή θερμοκρασία και σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο. Μόνο έτσι θα ψηθεί και θα φουσκώσει σωστά και θα αναδείξει τα χαρακτηριστικά της, δηλαδή τις αέρινες στρώσεις της. Για ακόμα πιο επιτυχημένο ψήσιμο, συστήνεται το πάγωμα της  για 30΄ πριν μπει στο φούρνο.

Δεν χρειάζεται λάδωμα, επειδή περιέχει ήδη αρκετό βούτυρο ή μαργαρίνη. Ψήνεται επάνω σε αντικολλητικό χαρτί. Ο χρόνος ψησίματος κυμαίνεται από 20 έως 40 λεπτά, ανάλογα με το πάχος και τη γέμιση.

Αφήνεται να κρυώσει λίγο πριν το σερβίρισμα, για να σταθεροποιηθούν οι στρώσεις της.

Σφολιάτα – Συντήρηση

Η σφολιάτα είναι ένα ευαίσθητο προϊόν που απαιτεί σωστή συντήρηση για να διατηρήσει τη δομή και την ποιότητά της.
Νωπή – μη ψημένη σφολιάτα:

  • Ψυγείο: Αν είναι φρέσκια και όχι κατεψυγμένη, διατηρείται στο ψυγείο για 24 ώρες με την γέμιση της να παγώσει καλά και μετά μπορεί να μπει στο φούρνο.
  • Κατάψυξη: Αν δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί άμεσα, φυλάσσεται στην κατάψυξη στους -18°C, όπου μπορεί να διατηρηθεί για έως 3–4 μήνες. Πριν τη χρήση, ξεπαγώνει σταδιακά στο ψυγείο.

Η ψημένη σφολιάτα όταν μπει στο ψυγείο καταστρέφεται.

Η επιτυχία στη χρήση της εξαρτάται από τον σωστό χειρισμό, την κατάλληλη θερμοκρασία ψησίματος και τη σωστή συντήρηση.

Απόρρητο