Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΨΩΜΑΚΙΑ ΜΠΡΙΟΣ
ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΨΩΜΑΚΙΑ ΜΠΡΙΟΣ
ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Εκτέλεση
ΜΑΓΙΑ
- Για να φτιάξουμε τα ψωμάκια, ενεργοποιούμε πρώτα τη μαγιά.
- Τη διαλύουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο νερό.
- Ανακατεύουμε να διαλυθεί.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10′ να ενεργοποιηθεί.
- Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και την προσθέτουμε στο αλεύρι.
ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ
- Σε μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για το μπιφτέκι και τα ζυμώνουμε καλά.
- Φτιάχνουμε 14 mini burger.
- Τα γεμίζουμε με 1 κομμάτι τυρί ή με τριμμένο τυρί.
- Σφραγίζουμε καλά το τυρί μέσα στο μπιφτέκι και τα πατάμε καλά γιατί με το ψήσιμο φουσκώνουν και μαζεύουν.
- Τα ψήνουμε από 3′ – 4´ από κάθε πλευρά, ανάλογα πόσο ζουμερά ή καλοψημένα τα θέλουμε.
- Μπορούμε να τα ψήσουμε σε μέτρια φωτιά σε αντικολλητικό τηγάνι, σε γκριλιέρα, σε τοστιέρα ή στο γκριλ του φούρνου.
- Ανοίγουμε τα φρυγανισμένα ψωμάκια στη μέση.
- Αλείφουμε με λίγη κέτσαπ ή μουστάρδα, βάζουμε φύλλα μαρουλιού, λεπτές φέτες ντομάτας, ψημένα κρεμμύδια και τα γεμιστά ζουμερά μπιφτέκια.
- Καλύπτουμε με το ψωμάκι και καρφώνουμε με ξυλάκι.
- Για τέλεια επιτυχία ζυμώστε τον κιμά, σκεπάστε τον και αφήστε τον στο ψυγείο όσο περισσότερο μπορείτε. Μέχρι μια νύχτα, θα γίνουν φανταστικά.
- Διαβάστε και τα μυστικά μου για τη σωστή επιλογή, τη συντήρηση και το μαγείρεμα του κιμά.
ΨΩΜΑΚΙΑ
- Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το νερό, το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι.
- Ανακατεύουμε να λιώσει το βούτυρο, να γίνουν χλιαρά, όχι να βράζουν. Στους 40 βαθμούς.
- Κρατάμε 1/2 φλ. αλεύρι χωριστά και ανακατεύουμε σε μπολ το υπόλοιπο αλεύρι και τη μαγιά.
- Χτυπάμε το αυγό και το ρίχνουμε στο αλεύρι.
- Προσθέτουμε τα υγρά και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική και εύπλαστη.
- Ζυμώνουμε με δυνατές κινήσεις για 8′ – 10′.
- Χωρίζουμε σε 12-14 κομμάτια τη ζύμη. Πλάθουμε μικρές μπαλίτσες. Τις ακουμπάμε σε λαμαρίνα λαδωμένη. Ελαφρά πατάμε την επιφάνεια να γίνουν πλακέ.
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώνουν για 40′ σε ζεστό σημείο. Ψεκάζουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με σουσάμι ή σπόρους.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 12´ μέχρι να ροδίσουν.
- Διαβάστε και τα μυστικά για τα πιο αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια.