Καραμελωμένη πανσέτα με bbq sauce

Καραμελωμένη πανσέτα με bbq sauce, από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Μοναδική συνταγή για καλοψημένη ζουμερή πανσέτα με σάτσα μπάρμπεκιου και καραμελωμένη πετσούλα. Η σπιτική μπάρμπεκιου σως, κάνει τη διαφορά.

30 λεπτά

2 ωρες και 45 λεπτά

καραμελωμένη πανσέτα

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ

ΓΙΑ ΤΗ ΣΠΙΤΙΚΗ BBQ SAUCE

Εξοπλισμός

Ταψί

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ

ΓΙΑ ΤΗ ΣΠΙΤΙΚΗ BBQ SAUCE

Εκτέλεση

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    Για την πανσέτα

  1. Ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας δώσει κομμάτι πανσέτας χοντρό με αρκετό εξωτερικό λίπος στην επιφάνεια. Με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε σε ρόμβους (μόνο το λίπος στην επιφάνεια όχι το κρέας).
  2. Αλείφουμε με λάδι γύρω γύρω την πανσέτα. Βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά σε γουδί ή μπολ και τα ανακατεύουμε ή τα χτυπάμε με το λάδι να γίνουν πάστα. Αλείφουμε το κρέας.
  3. Αν έχουμε χρόνο το μαρινάρουμε και μια νύχτα πριν, αλλιώς μόλις το αλείψουμε τριγύρω το αφήνουμε να σταθεί για 30′ σε θερμοκρασία δωματίου.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 ºC στον αέρα.
  5. Κάνουμε μια στρώση τα κρεμμύδια σε ταψί.
  6. Βάζουμε επάνω την πανσέτα με το λίπος προς τα πάνω να το βλέπουμε.
  7. Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα σε δυνατό φούρνο για 30′.
  8. Χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 150 ºC (αν έχουμε αντιστάσεις το γυρίζουμε στις αντιστάσεις και κατεβάζουμε στην κάτω σχάρα του φούρνου). Συνεχίζουμε το σιγανό ψήσιμο για περίπου 2 ώρες και 15′ μέχρι να τραγανίσει η επιφάνεια και σχεδόν να λιώνει το κρέας όταν τραβάμε με πιρούνι.
  9. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15′ και να ανακτήσει τα υγρά του.
  10. Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε με πατατάκια, bbq sauce και σαλάτα εποχής.
  11. Για να την καραμελώσουμε αλείφουμε κάθε φέτα πανσέτας με bbq sauce και την αφήνουμε σε σχάρα κάτω από δυνατό γκριλ να καραμελώσει.
  12. Για τη σπιτική bbq sauce

  13. Για να φτιάξουμε τη σάλτσα μπάρμπεκιου, βάζουμε σε κατσαρόλα το κρεμμύδι στο ζεστό λάδι για 4′-5′ σε χαμηλή φωτιά να μαλακώσει χωρίς να πάρει χρώμα.
  14. Προσθέτουμε το σκόρδο σπασμένο ή ολόκληρο και το αφήνουμε για 1′ στο λάδι, έπειτα το αφαιρούμε.
  15. Τέλος προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζουμε για 15′ να πυκνώσει η σάλτσα.
  16. Τη διατηρούμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Απόρρητο