Ινδικό κοτόπουλο ταντούρι (tandoori)

Κοτόπουλο ταντούρι μαριναρισμένο σε γιαούρτι και μπαχαρικά, ψημένο στη σχάρα και σερβιρισμένο με πίτες. Ίσως η πιο διάσημη ινδική πικάντικη συνταγή παγκοσμίως.

Εύκολη
0:30

8 μερίδες

10 λεπτά

20 λεπτά

κοτόπουλο ταντούρι - tandoori - ταντουρι

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΙΝΑΔΑ

Συμβουλή Ειδικού

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Κουρκουμάς, καγέν, σαφράν κύμινο, πιπέρι, …τόσα βότανα που απογειώνουν γεύση και θρεπτική αξία, καθώς μας δίνουν πολύτιμα αντιοξειδωτικά βιοενεργά συστατικά, που πολυάριθμες μελέτες τα έχουν συσχετίσει με βελτίωση της υγείας μας. Το στήθος κοτόπουλου αποτελεί μια από τις πιο άπαχες μορφές πρωτεΐνης που μπορούμε να αναζητήσουμε στις τροφές. Επίσης, αποτελεί πολύ καλή πηγή σιδήρου (ενός στοιχείου που η έλλειψη του είναι συχνή σε μια δίαιτα απώλειας βάρους), καθώς και βιταμινών συμπλέγματος Β καθώς και ψευδαργύρου.

Εξοπλισμός

Γκριλιέρα

Γκριλιέρα

Σχάρα

Σχάρα

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΙΝΑΔΑ

Εκτέλεση

  1. Φτιάχνουμε πρώτα τη μαρινάδα. Βάζουμε το γιαούρτι, το χυμό, το σκόρδο, τον κουρκουμά, το σαφράν, το κύμινο, το καγέν, 1 κ.γλ. αλάτι και 1/2 κ.γλ. πιπέρι σε μπολ και ανακατεύουμε καλά.
  2. Κόβουμε το στήθος κοτόπουλου σε κομμάτια (κύβους για σουβλάκι). Τα βάζουμε σε σακούλα τροφίμων ή σε σκεύος, περιχύνουμε με τη μαρινάδα και σκεπάζουμε. Αφήνουμε από 4 ώρες έως μία νύχτα στο ψυγείο.
  3. Την επόμενη μέρα, αφήνουμε τα κομμάτια κοτόπουλου τουλάχιστον 30΄ σε θερμοκρασία δωματίου.
  4. Προθερμαίνουμε καλά τη σχάρα ή τη γκριλιέρα (ή τον φούρνο στους 200–220°C με αέρα ή γκριλ) και λαδώνουμε ελαφρά τη σχάρα.
  5. Βγάζουμε το κοτόπουλο από τη μαρινάδα και το περνάμε αραιά σε μεταλλικά ή ξύλινα σουβλάκια. Ψήνουμε περίπου 5–6 λεπτά από κάθε πλευρά.
  6. Τα αραδιάζουμε σε ξύλο κοπής, γαρνίρουμε με τα κρεμμύδια και τον φρέσκο κόλιανδρο και σερβίρουμε με πίτες ψητές και πικάντικη σάλτσα ραΐτα.

Tips

  • Το Tandoori είναι μια διάσημη ινδική μέθοδος ψησίματος σε δυνατή φωτιά, μέσα σε ειδικό φούρνο από πηλό, τον Tandoor.
  • Ο φούρνος ταντούρι μοιάζει με ένα χοντρό πήλινο κιούπι, με φωτιά στη βάση του. Τα πυρωμένα τοιχώματα ψήνουν τα φαγητά γρήγορα και καπνιστά, διατηρώντας τα ζουμερά στο εσωτερικό και δημιουργώντας τραγανή κρούστα εξωτερικά. Στον Tandoor ψήνονται όχι μόνο τα κρέατα αλλά και τα περίφημα ινδικά ψωμιά, τα ναάν.
  • Τα μαριναρισμένα κρέατα περνούν σε σούβλες — άλλοτε μικρές σαν σουβλάκια, άλλοτε μεγάλες σαν κοντοσούβλι — που τοποθετούνται κάθετα μέσα στον φούρνο. Η θερμοκρασία φτάνει έως 300°C και η θερμότητα ψήνει τα φαγητά ομοιόμορφα, κρατώντας τα ζουμερά και αρωματικά. Παραδοσιακά σερβίρονται με λάκσα ή ραΐτα και τα ψωμάκια ναάν.
  • Για ένα ζουμερό και τρυφερό κοτόπουλο ταντούρι, αφήστε το να μαριναριστεί αρκετές ώρες, κατά προτίμηση μια ολόκληρη νύχτα. Η βάση της μαρινάδας είναι πάντα το γιαούρτι, το οποίο με την φυσική οξύτητά του σπάει τις ίνες του κρέατος και το κάνει πιο μαλακό και νόστιμο.
  • Αν χρησιμοποιήσετε ξύλινα σουβλιά, μουλιάστε τα σε νερό για 30 λεπτά πριν το ψήσιμο για να μην καούν. Αντί να κόψετε το μαριναρισμένο κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια, μπορείτε να περάσετε ολόκληρα φιλέτα σε δύο παράλληλες σούβλες, δημιουργώντας ένα μεγάλο “κοντοσούβλι”. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος ψήσιμο και σκέπασμα προς το τέλος για να μην αρπάξει το εξωτερικό.

κοτόπουλο ταντούρι - tandoori - ταντουρι

Απόρρητο