Σαλάτα του Καίσαρα (Caesars Salad)

Αυθεντική Σαλάτα του Καίσαρα με τραγανά κρουτόν, ζουμερό κοτόπουλο, φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα και σπιτική Caesar σως. Δείτε τη συνταγή βήμα-βήμα και όλα τα μυστικά για τέλεια γεύση!

Εύκολη
0:40

4 μερίδες

20 λεπτά

20 λεπτά

caesar salad - σαλάτα του καίσαρα - σαλάτα σίζαρ

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ CEASAR'S ΣΩΣ

Εξοπλισμός

Τηγάνι

Τηγάνι

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ CEASAR'S ΣΩΣ

Video

Εκτέλεση

CEASAR'S ΣΩΣ

  1. Στραγγίζουμε τις αντζούγιες και τις πολτοποιούμε στο μπλέντερ.
  2. Σε ένα μπολ βάζουμε τον κρόκο, το σκόρδο, τη μουστάρδα και τις πολτοποιημένες αντζούγιες.
  3. Ανακατεύουμε καλά με σύρμα και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε ξανά.
  4. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο σε μορφή “κλωστής”, ανακατεύοντας συνεχώς.
  5. Δοκιμάζουμε και, αν χρειάζεται, προσθέτουμε επιπλέον λεμόνι ή λίγο ξίδι, ανάλογα με τα γούστα μας.
  6. Αν θέλουμε πιο αραιή Caesar σως, προσθέτουμε λίγο νερό ή λίγο χυμό λεμονιού, μέχρι να πετύχουμε την επιθυμητή υφή.
  7. Εναλλακτικά, στο μπλέντερ: Ρίχνουμε όλα τα υλικά (κρόκο, σκόρδο, λεμόνι, μουστάρδα, αντζούγιες) και χτυπάμε μέχρι να γίνουν κρέμα.
  8. Με το μπλέντερ σε λειτουργία, προσθέτουμε λίγο-λίγο το ελαιόλαδο, μέχρι να πήξει η σως.
  9. Διατηρείται στο ψυγείο, σκεπασμένη, μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.

ΣΑΛΑΤΑ

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ºC, στον αέρα. Θα ψήσουμε τα κρουτόν στη μεσαία σχάρα.
  2. Σε ένα μπολ, χτυπάμε με πιρούνι το σκόρδο με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και λίγη ρίγανη.
  3. Βουτάμε μέσα τις φέτες μπαγκέτας και από τις δύο πλευρές, ώστε να λαδωθούν καλά. Τις αραδιάζουμε σε ρηχό ταψί, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
  4. Ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
  5. Ψήνουμε το φιλέτο κοτόπουλου στο φούρνο ή στη γκριλιέρα, μέχρι να ψηθεί καλά. Το κόβουμε σε λεπτές φέτες.
  6. Σε μεγάλο μπολ τοποθετούμε: το μισό κοτόπουλο, τα μισά κρουτόν, το μισό φρέσκο κρεμμύδι, όλο το μαρούλι, το μισό τυρί, τα φύλλα μαϊντανού και τη μισή σως Caesar. Ανακατεύουμε απαλά.
  7. Μοιράζουμε τη σαλάτα σε 4 βαθιά πιάτα και γαρνίρουμε με τα υπόλοιπα υλικά: κοτόπουλο, κρουτόν, φρέσκο κρεμμύδι και παρμεζάνα.
  8. Περιχύνουμε στο τέλος με την υπόλοιπη σως και σερβίρουμε.

ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

  1. Ραντίζουμε τα φιλέτα κοτόπουλου με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και πιπέρι.
  2. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά, χωρίς να προσθέσουμε επιπλέον λιπαρή ουσία.
  3. Ροδίζουμε τα φιλέτα και από τις δύο πλευρές, περίπου 3-4 λεπτά η κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
  4. Πασπαλίζουμε με λίγα φρέσκα μυρωδικά, όπως ρίγανη και θυμάρι.
  5. Προθερμαίνουμε καλά τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα.
  6. Μεταφέρουμε το τηγάνι (μόνο αν έχει μεταλλική λαβή) απευθείας στον φούρνο, στη μεσαία σχάρα, και ψήνουμε τα φιλέτα για 15 λεπτά.
  7. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε το κοτόπουλο να «ξεκουραστεί» για λίγα λεπτά, ώστε να παραμείνει ζουμερό.
  8. Μεταφέρουμε τα φιλέτα σε ξύλο κοπής και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.

Tips

  • Στο dressing μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο σκόρδο.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμη μαγιονέζα, αλλά δεν θα έχει καμία σχέση με την αυθεντική σαλάτα του Καίσαρα.
  • Αν έχετε τον χρόνο, φτιάξτε τη σως, 1 μέρα νωρίτερα ή έστω μερικές ώρες νωρίτερα κι αφήστε όλα τα υλικά του ντρέσινγκ να βγάλουν το 100% των αρωμάτων και της γεύσης τους. Κάνει μεγάλη διαφορά.
  • Η παρμεζάνα πρέπει να είναι ψιλοτριμμένη και φρεσκοτριμμένη.
  • Λίγες φλούδες παρμεζάνας για το γαρνίρισμα είναι απαραίτητες.
  • Για να παστεριώσεις αυγά που θα φαγωθούν ωμά, πρέπει να θερμάνεις τα αυγά στους 60 °C.
  • Με τη μαγιονέζα πρέπει να θερμάνεις το λάδι και όταν το θερμόμετρο δείξει 120°C τότε το λάδι είναι έτοιμο. Ρίχνεις το καυτό λάδι στα υλικά της μαγιονέζας με ροή κλωστής. Έτσι πέφτοντας, πέφτει και η θερμοκρασία του αλλά ταυτόχρονα αναπτύσσεται η θερμοκρασία του κρόκου στους 60°C. Ένα θερμόμετρο είναι απαραίτητο γι’ αυτήν τη διαδικασία.
  • Πολύ βασικό, είναι τα λαχανικά να είναι πλυμένα και τελείως στεγνά για να κολλήσει η σως επάνω.
  • Ο μαϊντανός πρέπει να είναι πολύ τρυφερός και να βάλετε στη σαλάτα τα φυλλαράκια ολόκληρα.
  • Χρησιμοποιήσετε καρδιές μαρουλιού και τα πιο τραγανά εσωτερικά φύλλα. Μπορείτε όμως να κάνετε και μίξη τραγανές καρδιές μαρουλιού και iceberg χοντροκομμένο.
Απόρρητο