Για την Ceasar's σως
Στραγγίζουμε τις αντζούγιες και τις αλέθουμε στο μπλέντερ.
Βάζουμε σε ένα μπολ τον κρόκο, το σκόρδο, τη μουστάρδα και τις πολτοποιημένες αντζούγιες.
Ανακατεύουμε με σύρμα, προσθέτουμε το λεμόνι και ανακατεύουμε ξανά.
Προσθέτουμε το λάδι με ροή κλωστής ανακατεύοντας συνεχώς όπως όταν κάνουμε μαγιονέζα.
Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε επιπλέον λεμόνι ή ξύδι.
Αν θέλουμε πιο αραιή τη Ceasar σως, προσθέτουμε λίγο νερό για πιο ρευστή σάλτσα.
Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε μπλέντερ ρίχνουμε τον κρόκο, το σκόρδο, το λεμόνι, τη μουστάρδα και τις αντσούγιες και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν κρέμα.
Με το μπλέντερ σε λειτουργία ρίχνουμε λίγο-λίγο και το ελαιόλαδο (όπως στη μαγιονέζα).
Διατηρείται στο ψυγείο σκεπασμένη μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.
Για τη σαλάτα σίζαρ
Ξεκινάμε προθερμαίνοντας πρώτα το φούρνο στους 180ºC στον αέρα, θα ψήσουμε τα κρουτόν μπαγκέτας στη μεσαία σχάρα.
Χτυπάμε με πιρούνι σε ένα μπολ το σκόρδο με το ελαιόλαδο.
Προσσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και λίγη ρίγανη.
Βουτάμε μέσα τις φέτες μπαγκέτας και απ’ τις 2 πλευρές να λαδωθούν καλά και τις αραδιάζουμε σε ένα ρηχό ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Τις ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν, περίπου 10΄και τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Ψήνουμε το φιλέτο κοτόπουλο στο φούρνο ή στη γκριλιέρα.
Στη συνέχεια, το κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Σε ένα μπολ τοποθετούμε το μισό κοτόπουλο, τα μισά κρουτόν από τη μπαγκέτα, το μισό φρέσκο κρεμμύδι, όλο το μαρούλι, το μισό τυρί,τα φύλλα μαϊντανού και τη μισή Ceaser’s sauce. Ανακατεύουμε απαλά.
Μοιράζουμε σε 4 βαθιά πιάτα και γαρνίρουμε με τα υπόλοιπα υλικά, κοτόπουλο, κρουτόν, φρέσκο κρεμμύδι και παρμεζάνα, μοιράζοντάς τα.
Στο τέλος περιχύνουμε με την υπόλοιπη σως για τη σαλάτα του Καίσαρα.
Εναλλακτικό ψήσιμο
Ρίχνουμε 2 κ.σ ελαιόλαδο και λίγο αλάτι και πιπέρι στα φιλέτα κοτόπουλου.
Βάζουμε τηγάνι αντικολλητικό στη φωτιά και το αφήνουμε να κάψει χωρίς λιπαρή ουσία.
Ροδίζουμε τα φιλέτα σε δυνατή φωτιά για 3-4 από κάθε πλευρά.
Πασπαλίζουμε λίγα φρέσκα μυρωδικά όπως ρίγανη και θυμάρι.
Έχουμε προθερμάνει καλά τον φούρνο στον αέρα στους 180°C.
Τοποθετούμε το τηγάνι με τα ροδισμένα φιλέτα κοτόπουλου στη μεσαία σχάρα και ψήνουμε για 15΄.
Τα βγάζουμε από το φούρνο.
Αφήνουμε τα φιλέτα να σταθούν και να ξεκουραστούν για λίγα λεπτά. Πρέπει να κρυώσουν.
Βγάζουμε τα φιλέτα σε ξύλο κοπής και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Μυστικά
Μπορείτε να αραιώσετε τη σως για τη σαλάτα του Καίσαρα με λίγο νερό ή λίγο χυμό λεμονιού αν την θέλετε πιο ρευστή.
Στο dressing μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο σκόρδο.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμη μαγιονέζα, αλλά δεν θα έχει καμία σχέση με την αυθεντική σαλάτα του Καίσαρα.
Αν έχετε τον χρόνο, φτιάξτε τη σως, 1 μέρα νωρίτερα ή έστω μερικές ώρες νωρίτερα κι αφήστε όλα τα υλικά του ντρέσινγκ να βγάλουν το 100% των αρωμάτων και της γεύσης τους. Κάνει μεγάλη διαφορά.
Η παρμεζάνα πρέπει να είναι ψιλοτριμμένη και φρεσκοτριμμένη.
Λίγες φλούδες παρμεζάνας για το γαρνίρισμα είναι απαραίτητες.
Για να παστεριώσεις αυγά που θα φαγωθούν ωμά, πρέπει να θερμάνεις τα αυγά στους 60 °C.
Με τα γλυκά είναι πιο εύκολο. Με τη μαγιονέζα πρέπει να θερμάνεις το λάδι και όταν το θερμόμετρο δείξει 120°C τότε το λάδι είναι έτοιμο. Ρίχνεις το καυτό λάδι στα υλικά της μαγιονέζας με ροή κλωστής. Έτσι πέφτοντας, πέφτει και η θερμοκρασία του αλλά ταυτόχρονα αναπτύσσεται η θερμοκρασία του κρόκου στους 60°C. Ένα θερμόμετρο είναι απαραίτητο γι’ αυτήν τη διαδικασία.
Πολύ βασικό, είναι τα λαχανικά να είναι πλυμένα και τελείως στεγνά για να κολλήσει η σως επάνω.
Ο μαϊντανός πρέπει να είναι πολύ τρυφερός και να βάλετε στη σαλάτα τα φυλλαράκια ολόκληρα.
Για την Σίζαρ σαλάτα πρέπει να χρησιμοποιήσετε καρδιές μαρουλιού και τα πιο τραγανά εσωτερικά φύλλα. Μπορείτε όμως να κάνετε και μίξη τραγανές καρδιές μαρουλιού και iceberg χοντροκομμένο.
Η Ceasars salad είναι μια σαλάτα γεύμα που έχει θερμίδες.