Για τη σαλάτα σίζαρ
Ξεκινάμε προθερμαίνοντας πρώτα το φούρνο στους 180ºC.
Χτυπάμε με πιρούνι σε ένα μπολ το σκόρδο με το ελαιόλαδο.
Βουτάμε μέσα τις φέτες μπαγκέτας και απ’ τις 2 πλευρές να λαδωθούν καλά και τις αραδιάζουμε σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα.
Τις ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν, περίπου 10΄και τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Ψήνουμε το κοτόπουλο στην γκριλιέρα ή στο φούρνο.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κοτόπουλο σούβλας (το στήθος μόνο).
Στη συνέχεια, το κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Σε ένα μπολ τοποθετούμε το μισό κοτόπουλο, τα μισά κρουτόν, το μισό κρεμμύδι, όλο το μαρούλι, το μισό τυρί και το μαϊντανό και ανακατεύουμε απαλά.
Μοιράζουμε σε 4 βαθιά πιάτα και γαρνίρουμε με τα υπόλοιπα υλικά μοιράζοντάς τα.
Στο τέλος περιχύνουμε με τη σως για τη σαλάτα του Καίσαρα.
Για την ceasars σως
Βάζουμε σε ένα μπολ τον κρόκο, το σκόρδο, τη μουστάρδα και τις πολτοποιημένες αντζούγιες.
Ανακατεύουμε με σύρμα, προσθέτουμε το λεμόνι και ανακατεύουμε ξανά.
Προσθέτουμε το λάδι με ροή κλωστής ανακατεύοντας συνεχώς όπως όταν κάνουμε στη μαγιονέζα.
Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε επιπλέον λεμόνι ή ξύδι.
Αν θέλουμε πιο αραιή τη ceasar σως, προσθέτουμε λίγο νερό για πιο ρευστή σάλτσα.
Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε μπλέντερ ρίχνουμε τον κρόκο, το σκόρδο, το λεμόνι, τη μουστάρδα και τις αντσούγιες και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν κρέμα.
Με το μπλέντερ σε λειτουργία ρίχνουμε λίγο-λίγο και το ελαιόλαδο (όπως στη μαγιονέζα).
Η caesars salad μπορεί να γίνει με ψητό κοτόπουλο που περίσσεψε.
Αν θέλετε να φτιάξετε μόνοι σας το ψητό κοτόπουλο ακολουθήστε την παρακάτω διαδικασία.
Για το ψητό κοτόπουλο
Ρίχνουμε 2 κ.σ ελαιόλαδο και λίγο αλάτι και πιπέρι στα φιλέτα κοτόπουλου.
Βάζουμε τηγάνι αντικολλητικό στη φωτιά και το αφήνουμε να κάψει χωρίς λιπαρή ουσία.
Ροδίζουμε τα φιλέτα σε δυνατή φωτιά για 3-4 από κάθε πλευρά.
Πασπαλίζουμε λίγα φρέσκα μυρωδικά όπως ρίγανη και θυμάρι.
Έχουμε προθερμάνει καλά τον φούρνο στον αέρα στους 180°C.
Τοποθετούμε το τηγάνι με τα ροδισμένα φιλέτα κοτόπουλου στη μεσαία σχάρα.
Ψήνουμε για 15΄.
Τα βγάζουμε από το φούρνο.
Αφήνουμε τα φιλέτα να σταθούν και να ξεκουραστούν για λίγα λεπτά. Πρέπει να κρυώσουν.
Βγάζουμε τα φιλέτα σε ξύλο κοπής και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Μυστικά
Μπορείτε να αραιώσετε τη σως για τη σαλάτα του καίσαρα με λίγο νερό ή λίγο χυμό λεμονιού αν την θέλετε πιο ρευστή.
Μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο σκόρδο στο dressing για την ceasars salad.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμη μαγιονέζα, αλλά δεν θα έχει καμία σχέση με την αυθεντική σαλάτα του καίσαρα αυτήν που θα δοκιμάσετε και θα σας τρελάνει η νοστιμιά της. Η συνταγή από την Αργυρώ είναι πραγματικά το κάτι άλλο.
Αν έχετε τον χρόνο, φτιάξτε τη σως για τη σαλάτα του καίσαρα 1 μέρα νωρίτερα ή έστω μερικές ώρες νωρίτερα κι αφήστε όλα τα υλικά του ντρέσινγκ να βγάλουν το 100% των αρωμάτων και της γεύσης τους. Κάνει μεγάλη διαφορά.
Η παρμεζάνα πρέπει να είναι ψιλοτριμμένη και φρεσκοτριμμένη για την απόλυτη ceasars salad.
Λίγες φλούδες παρμεζάνας για το γαρνίρισμα είναι απαραίτητες.
Για να παστεριώσεις αυγά που θα φαγωθούν ωμά, πρέπει να θερμάνεις τα αυγά στους 60 °C.
Με τα γλυκά είναι πιο εύκολο. Με τη μαγιονέζα πρέπει να θερμάνεις το λάδι και όταν το θερμόμετρο δείξει 120°C τότε το λάδι είναι έτοιμο. Ρίχνεις το καυτό λάδι στα υλικά της μαγιονέζας με ροή κλωστής. Έτσι πέφτοντας, πέφτει και η θερμοκρασία του αλλά ταυτόχρονα αναπτύσσεται η θερμοκρασία του κρόκου στους 60°C. Ένα θερμόμετρο είναι απαραίτητο γι’ αυτήν τη διαδικασία.
Πολύ βασικό, είναι τα λαχανικά να είναι πλυμένα και τελείως στεγνά για να κολλήσει η σως επάνω.
Ο μαϊντανός πρέπει να είναι πολύ τρυφερός και να βάλετε στη σαλάτα τα φυλλαράκια ολόκληρα.
Για την σίζαρ σαλάτα πρέπει να χρησιμοποιήσετε καρδιές μαρουλιού και τα πιο τραγανά εσωτερικά φύλλα. Μπορείτε όμως να κάνετε και μίξη τραγανές καρδιές μαρουλιού και iceberg χοντροκομμένο.
Η ceasars salad είναι μια σαλάτα γεύμα που έχει θερμίδες. Μην αναζητάτε light εκδοχή δεν θα είναι τόσο ξεμυαλιστική όσο η αυθεντική συνταγή που έχετε μπροστά σας.
Εδώ θα βρείτε περισσότερες συνταγές για λαχταριστές σαλάτες γεμάτες γεύση και φαντασία!