Τσουρέκια με ζαχαρούχο

Τσουρέκια με ζαχαρούχο γάλα, κανέλα και καραμέλα γάλακτος. Αυτή η γλυκιά κοτσίδα κανέλας είναι μια από τις ωραιότερες συνταγές για τσουρέκια που σας έχω δείξει.

Μεσαία
2:50

12

20 λεπτά

30 λεπτά

τσουρεκια με ζαχαρουχο

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΕΛΑ

Εξοπλισμός

Κατσαρόλα

Μίξερ με κάδο

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΕΛΑ

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι και τη μαγιά και ανακατεύουμε.
  2. Ζεσταίνουμε λίγο το βούτυρο να λιώσει άλλα όχι τελείως.
  3. Ρίχνουμε το βούτυρο, το ζαχαρούχο γάλα, το γάλα, το αυγό, το κάρδαμο και το ξύσμα και ζυμώνουμε 5-6′ μέχρι να ξεκολλήσει η ζύμη από τα τοιχώματα.
  4. Στο τελευταίο ζύμωμα ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο. Χτυπάμε 1′.
  5. Βάζουμε τη ζύμη σε μπολ, την σκεπάζουμε και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για 1,5 ώρα. Αυτό εξαρτάται από τη θερμοκρασία του χώρου.
  6. Τη βγάζουμε στον πάγκο και με χοντρό πλάστη την ανοίγουμε σε μακρόστενο λεπτό φύλλο με πάχος 1/2 εκ.
  7. Για την γέμιση, ανακατεύουμε όλα τα υλικά και κάνουμε μια πάστα.
  8. Αλείφουμε όλη την επιφάνεια αφήνοντας 1 εκ. κενό γύρω γύρω.
  9. Τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό κατά μήκος την μακριάς πλευράς και κολλάμε την ένωση των φύλλων πιέζοντας.
  10. Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε κατά μήκος το ρόλο σε δυο μακριά κομμάτια. Το σχίζουμε στη μέση δηλαδή.
  11. Τσιμπάμε την πάνω άκρη και το πλέκουμε σε κοτσίδα.
  12. Ενώνουμε τις δυο άκρες και το κλείνουμε σε κουλούρα.
  13. Το βάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και το αφήνουμε να σταθεί 30′.
  14. Ψήνουμε  σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC αέρα για 30′ περίπου, μέχρι να ροδίσει.
  15. Αφού κρυώσει ρίχνουμε λίγες γραμμές καραμέλα.
  16. Εναλλακτικά, ζεσταίνουμε λίγη βανίλια υποβρύχιο να αραιώσει και περιχύνουμε κάνοντας γραμμές από πάνω.

ΚΑΡΑΜΕΛΑ

  1. Βάζουμε σε κατσαρολάκι τη μαύρη ζάχαρη με το βούτυρο σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας με κουτάλι να λιώσουν.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος.
  3. Ξαναβάζουμε στη φωτιά και αφήνουμε να βράσει για 4΄-5΄, να πυκνώσει και να εμφανιστούν χοντρές φουσκάλες στην επιφάνεια.
  4. Την αφήνουμε να κρυώσει πριν τη σερβίρουμε.

ΜΥΣΤΙΚΑ

  1. Όπως είναι φυσικό και όπως βλέπετε στην φωτογραφία απλώνει ελαφρά γιατί ανοίγουν οι στρώσεις.
  2. Αν θέλετε να μην ανοίξει έτσι όπως το δικό μου αλλά να γίνει πιο φουσκωτό, τότε θα χρησιμοποιήσετε αντί για λαμαρίνα, μια φόρμα κέικ στρογγυλή με τρύπα στη μέση. Θα βάλετε μέσα αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και θα κάνετε στη μέση τρύπα, για να εφαρμόσει καλά στη φόρμα. Θα το φτιάξετε και θα το βάλετε μέσα στη φόρμα για να μην σας ανοίξει καθόλου. Θα πάρει δηλαδή το σχήμα στρογγυλού φουσκωτού κέικ.
  3. Μόλις ψηθεί θα αφήσετε να σταθεί για 15 ´στη φόρμα και μετά θα το ξεφορμάρετε.
  4. Εναλλακτικά με αυτή τη ζύμη με ζαχαρούχο γάλα, μπορείτε να φτιάξετε και τα κλασικά τσουρέκια χωρίς γέμιση σε ότι σχήμα θέλετε.
Απόρρητο