• προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 30 λεπτά
  • αναμονή 2 ώρες
137
  • 540 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 φάκελο μαγιά
  • 150 γρ. βούτυρο πολύ μαλακό
  • 200 γρ. ζαχαρούχο γάλα
  • 80 γρ. γάλα
  • 2 μεγάλα αυγά χτυπημένα
  • Λίγους σπόρους κάρδαμο
  • Ξύσμα πορτοκαλιού
  • 2 κ.σ. λιωμένο βούτυρο χλιαρό

Για τη γέμιση

  • 100 γρ. βούτυρο μαλακό
  • 100 γρ. μαύρη ζάχαρη
  • 1½ κ.σ. κανέλα
  • 2 πρέζα/ες αλάτι

Για την καραμέλα

  • 1/2 φλ. μαύρη ζάχαρη
  • 2 κ.σ. βούτυρο γεμάτες
  • 2 πρέζα/ες αλάτι
  • 3/4 φλ. κρέμα γάλακτος
  • Λίγη βανίλια υποβρύχιο (προαιρετικά)
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι και τη μαγιά και ανακατεύουμε.

    Ζεσταίνουμε λίγο το βούτυρο να λιώσει άλλα όχι τελείως.

    Ρίχνουμε το βούτυρο, το ζαχαρούχο γάλα, το γάλα, το αυγό, το κάρδαμο και το ξύσμα και ζυμώνουμε 5-6′ μέχρι να ξεκολλήσει η ζύμη από τα τοιχώματα.

    Στο τελευταίο ζύμωμα ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο. Χτυπάμε 1′.

    Βάζουμε τη ζύμη σε μπολ, την σκεπάζουμε και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για 1,5 ώρα. Αυτό εξαρτάται από τη θερμοκρασία του χώρου.

    Τη βγάζουμε στον πάγκο και με χοντρό πλάστη την ανοίγουμε σε μακρόστενο λεπτό φύλλο με πάχος 1/2 εκ.

    Για την γέμιση, ανακατεύουμε όλα τα υλικά και κάνουμε μια πάστα.

    Αλείφουμε όλη την επιφάνεια αφήνοντας 1 εκ. κενό γύρω γύρω.

    Τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό κατά μήκος την μακριάς πλευράς και κολλάμε την ένωση των φύλλων πιέζοντας.

    Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε κατά μήκος το ρόλο σε δυο μακριά κομμάτια. Το σχίζουμε στη μέση δηλαδή.

    Τσιμπάμε την πάνω άκρη και το πλέκουμε σε κοτσίδα.

    Ενώνουμε τις δυο άκρες και το κλείνουμε σε κουλούρα.

    Το βάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και το αφήνουμε να σταθεί 30′.

    Ψήνουμε  σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC αέρα για 30′ περίπου, μέχρι να ροδίσει.

    Αφού κρυώσει ρίχνουμε λίγες γραμμές καραμέλα.

    Εναλλακτικά, ζεσταίνουμε λίγη βανίλια υποβρύχιο να αραιώσει και περιχύνουμε κάνοντας γραμμές από πάνω.

    Για την καραμέλα

    Βάζουμε σε κατσαρολάκι τη μαύρη ζάχαρη με το βούτυρο σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας με κουτάλι να λιώσουν.

    Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος.

    Ξαναβάζουμε στη φωτιά και αφήνουμε να βράσει για 4΄-5΄, να πυκνώσει και να εμφανιστούν χοντρές φουσκάλες στην επιφάνεια.

    Την αφήνουμε να κρυώσει πριν τη σερβίρουμε.

    Μυστικά

    Όπως είναι φυσικό και όπως βλέπετε στην φωτογραφία απλώνει ελαφρά γιατί ανοίγουν οι στρώσεις.

    Αν θέλετε να μην ανοίξει έτσι όπως το δικό μου αλλά να γίνει πιο φουσκωτό, τότε θα χρησιμοποιήσετε αντί για λαμαρίνα, μια φόρμα κέικ στρογγυλή με τρύπα στη μέση. Θα  βάλετε μέσα αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και θα κάνετε στη μέση τρύπα, για να εφαρμόσει καλά στη φόρμα. Θα το φτιάξετε και θα το βάλετε μέσα στη φόρμα για να μην σας ανοίξει καθόλου. Θα πάρει δηλαδή το σχήμα στρογγυλού φουσκωτού κέικ.

    Μόλις ψηθεί θα αφήσετε να σταθεί για 15 ´στη φόρμα και μετά θα το ξεφορμάρετε.

    Εναλλακτικά με αυτή τη ζύμη  με ζαχαρούχο γάλα, μπορείτε να φτιάξετε τα κλασικά  χωρίς ή με γέμιση σε ότι σχήμα θέλετε.

    Όλες οι ζύμες  μπορούν να γίνουν ό,τι σχήμα θέλετε εσείς.

    Οδηγός Μαγειρικής

    Μυστικα για: Γλυκα με αυγα και Φαγητα με αυγα
    Μυστικά για: Το ζυμάρι
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται