Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ STOLLEN
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΣΤΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ
Εξοπλισμός
Πλάστης
Φόρμα
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ STOLLEN
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΣΤΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΟ STOLLEN
- Zεσταίνουμε σε μπρίκι λίγο ρούμι ή κονιάκ και ρίχνουμε μέσα τις σταφίδες και τα κράνμπερι.
- Σκεπάζουμε καλά και αφήνουμε να μουλιάσουν και να φουσκώσουν όσο ετοιμάζουμε τη ζύμη.
- Μετά τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν καλά.
- Διαλύουμε την μαγιά σε λίγο από το χλιαρό γάλα και ρίχνουμε 1 κουταλιά από τη συνολική ζάχαρη και ανακατεύουμε.
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 10 λεπτά να αφρίσει η επιφάνεια και να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Ρίχνουμε όλο το αλεύρι σε βουναλάκι πάνω στον πάγκο μας και κάνουμε λακκούβα.
- Ρίχνουμε το αυγό, τον κρόκο, τη μαγιά, λίγο από το ζεστό γάλα, το αλάτι, τα μπαχαρικά και το ξύσμα.
- Με πιρούνι ή με τα δάχτυλα κάνουμε κυκλάκια ώστε να πάρουμε μέσα στα υλικά το αλεύρι ανακατεύοντας τα συγχρόνως.
- Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα ζυμώνοντας και αφού ενωθούν τα υλικά ρίχνουμε το μαλακό βούτυρο.
- Πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι ώστε να μαζευτεί η ζύμη.
- Συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι η ζύμη να είναι ελαστική, απαλή κι ελαφρά κολλώδης.
- Την κάνουμε μπάλα, τη βάζουμε σε μπολ και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 30 λεπτά.
- Την πατάμε στον πάγκο να ανοίξει σε χοντρό φύλλο με τα δάχτυλα και ρίχνουμε τα στεγνά φρούτα.
- Ζυμώνουμε διπλώνοντας τη ζύμη να πάρει μέσα της όλα τα υλικά.
- Βάζουμε πάλι τη ζύμη σε μπολ κι αφήνουμε σκεπασμένη για 30 λεπτά σε ζεστό σημείο να φουσκώσει ελαφρά.
- Τη βάζουμε στον πάγκο με χοντρό πλάστη ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο, αφήνοντας την περίμετρο λίγο πιο χοντρή καθώς και το μισό φύλλο λίγο πιο παχύ από το άλλο μισό.
- Στο λεπτότερο φύλλο ακουμπάμε το ρολό πάστα αμυγδάλου.
- Μπορείτε να προσθέσετε και κομμάτια σοκολάτας.
- Γυρίζουμε το χοντρό φύλλο επάνω στην πάστα αμυγδάλου.
- Φροντίζουμε να μείνει λίγο κενό εκεί που ενώνουν τα φύλλα, το πάνω και το κάτω.
- Βάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
- Αφήνουμε σε ζεστό σημείο να φουσκώσει για 40 λεπτά.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC για 10 λεπτά.
- Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 160ºC και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 40 λεπτά περίπου για να ροδίσει ωραία.
- Όπως το βγάζουμε ζεστό το αλείφουμε ολόγυρα και πάνω και κάτω με λιωμένο βούτυρο.
- Το αχνίζουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη.
- Το stollen το φτιάχνουμε αρκετές ημέρες πριν τα Χριστούγεννα και αφού το αχνίσουμε το τυλίγουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.
- Έτσι γίνεται 10 φορές πιο νόστιμο κι αποκτάει υφή μαλακού μπισκότου.
ΑΜΥΓΔΑΛΟΠΑΣΤΑ
- Μarzipan – Αμυγδαλόπαστα μπορείτε να βρείτε έτοιμη στο εμπόριο, καθώς και σε καταστήματα με ζαχαρώδη και ξηρούς καρπούς.
- Για μια απλή παρασκευή στο σπίτι, βάζουμε στο μπλέντερ την αμυγδαλόψιχα με τη ζάχαρη και τα αλέθουμε να γίνουν σκόνη.
- Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό να γίνει ζύμη.
- Πλάθουμε σε ρολό σαν λουκάνικο και συντηρούμε στο ψυγείο τυλιγμένο με μεμβράνη για 2-3 ημέρες μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
- Αν θέλουμε προσθέτουμε στην πάστα αμυγδάλου, κρόκο αυγού και λίγο μαλακό βούτυρο για πιο πλούσια γεύση.
- Ενίοτε το marzipan αρωματίζουμε με λίγο ξύσμα ή σταγόνες έλαιο πικραμύγδαλου δίνοντάς του πιο έντονη γεύση.