Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΧΩΡΙΣ ΑΥΓΑ
Εξοπλισμός
Μίξερ με κάδο
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΧΩΡΙΣ ΑΥΓΑ
Εκτέλεση
ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΓΙΑΣ
- Τη διαλύουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο νερό.
- Ανακατεύουμε να διαλυθεί.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10′ να ενεργοποιηθεί.
- Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και την προσθέτουμε στο αλεύρι.
ΖΥΜΗ
- Βάζουμε πρώτα σε μπρίκι το γλυκάνισο και το κακουλέ µε λίγο νερό και τα βράζουμε για λίγα λεπτά.
- Τα σουρώνουμε και κρατάμε 4 κ.σ. αρωματισμένο νερό.
- Το ρίχνουμε στο γάλα.
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το γάλα, το μισό λιωμένο βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι, τη μαστίχα, το μαχλέπι και την ενεργοποιημένη μαγιά.
- Τα χτυπάμε στο μίξερ με κάδο να διαλυθούν.
- Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι και ζυµώνουµε για 15΄.
- Τοποθετούμε τη ζύμη για το τσουρέκι σε μεγάλο µπολ.
- Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 ώρα και 30΄ (ανάλογα µε τη θερμοκρασία του χώρου).
ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ
- Αφού φουσκώσει και διπλασιαστεί η ζύμη, τη βγάζουμε στον πάγκο, να ξεφουσκώσει.
- Τη χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη και κάθε κομμάτι ζύμης σε τρία ίσα μέρη.
- Ανακατεύουμε σε μπολ τη σοκολάτα και το ξύσμα.
- Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης µε χοντρό πλάστη σε μακρόστενο φύλλο 40×15 εκ.
- Αλείφουμε µε το λιωμένο βούτυρο.
- Πασπαλίζουμε µε λίγη ζάχαρη και λίγη κανέλα.
- Πασπαλίζουμε και µε λίγο από το μείγμα σοκολάτας-πορτοκάλι.
- Το κυλάμε σε ρολό και το στριβούμε.
- Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και τα άλλα δύο κομμάτια ζύμης.
- Τα βάζουμε ακτινωτά (τα 3 φιτίλια) και τα πλέκουμε κοτσίδα.
- Γυρίζουμε την κοτσίδα σε κουλούρα.
- Στερεώνουμε µε οδοντογλυφίδα την ένωση.
- Στην τρύπα του τσουρεκιού βάζουμε 1 ποτηράκι για να μην κλείσει η τρύπα (το αφαιρούμε πριν το ψήσιμο).
- Το βάζουμε σε ταψί βουτυρωμένο και το σκεπάζουμε µε πετσέτα χοντρή.
- Φτιάχνουμε και το δεύτερο τσουρέκι µε την υπόλοιπη ζύμη.
- Τα αφήνουμε σκεπασµένα (προτιμότερο μέσα στο φούρνο) να διπλασιαστούν σε όγκο, για περίπου 1 ώρα.
- Τα αλείφουμε µε λίγο γάλα.
- Τα αφήνουμε ακόμα 10΄ να ανέβουν και τα ψήνουμε σε καλά προθερµασµένο φούρνο για 35΄, στον αέρα, στους 160οC.