Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
Εξοπλισμός
Κόσκινο
Μίξερ με κάδο
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
Εκτέλεση
- Ψιλοκόβουμε το βούτυρο.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και την κανέλα και τα βάζουμε στον κάδο του μίξερ.
- Προσθέτουμε τη μάγια και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.
- Ρίχνουμε τα αυγά και το γάλα και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για 2′.
- Βάζουμε το αλάτι και λίγο λίγο τα κομμάτια από το μαλακό βούτυρο, με το μίξερ πάντα σε λειτουργία.
- Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή και γυαλιστερή και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Τη βάζουμε σε μπολ, την αλείφουμε με λίγο λάδι ή λιωμένο βούτυρο και την σκεπάζουμε.
- Αφήνουμε μια νύχτα στο ψυγείο.
- Βουτυρώνουμε δυο μικρές μακρόστενες φόρμες και στη βάση στρώνουμε λαδόκολλα.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε δυο μέρη και ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε φύλλο 30×40 εκ.
- Αλείφουμε στην επιφάνεια τη μισή γέμιση, αφήνοντας κενό 2 εκ. γύρω γύρω.
- Πασπαλίζουμε τη μισή καρυδόψιχα και τη μισή ζάχαρη.
- Τυλίγουμε σε ρολό, κόβουμε λεπτή φέτα και ισιώνουμε τις άκρες.
- Κόβουμε κατά μήκος της μακριάς πλευράς το ρολό στη μέση.
- Τοποθετούμε τα δυο μισά του ρολού με την γέμιση προς τα εμάς και τα πλέκουμε σε κοτσίδα.
- Πατάμε τις άκρες να κολλήσουν και το βάζουμε στη φόρμα.
- Σκεπάζουμε με βρεγμένη πετσέτα και αφήνουμε για 1½ ώρα να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος.
- Όμοια φτιάχνουμε και τη δεύτερη πλεξούδα.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 ºC στον αέρα και τοποθετούμε τις φόρμες στη μεσαία σχάρα.
- Ψήνουμε για 30′ περίπου, μέχρι να φουσκώσουν να ροδίσουν και να ξεκολλήσουν από τα τοιχώματα.
ΓΕΜΙΣΗ
- Βάζουμε σε μπολ το κακάο, την άχνη, τη σοκολάτα και το βούτυρο.
- Τα ανακατεύουμε καλά να γίνουν πάστα.
ΣΙΡΟΠΙ
- Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μέτρια φωτιά για 2′ και αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
- Όπως βγάζουμε καυτά τα τσουρέκια από το φούρνο, τα περιχύνουμε σιγά σιγά με το χλιαρό σιρόπι.
- Μόλις αρχίσουν να κρυώνουν, τα ξεφορμάρουμε.
- Το σιρόπι είναι προαιρετικό, εγώ προτείνω να το βάλετε για πλήρη απόλαυση.