Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε το βούτυρο.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και την κανέλα και τα βάζουμε στον κάδο του μίξερ.
Προσθέτουμε τη μάγια και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.
Ρίχνουμε τα αυγά και το γάλα και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για 2′.
Βάζουμε το αλάτι και λίγο λίγο τα κομμάτια από το μαλακό βούτυρο, με το μίξερ πάντα σε λειτουργία.
Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή και γυαλιστερή και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Τη βάζουμε σε μπολ, την αλείφουμε με λίγο λάδι ή λιωμένο βούτυρο και την σκεπάζουμε.
Αφήνουμε μια νύχτα στο ψυγείο.
Βουτυρώνουμε δυο μικρές μακρόστενες φόρμες και στη βάση στρώνουμε λαδόκολλα.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δυο μέρη και ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε φύλλο 30×40 εκ.
Αλείφουμε στην επιφάνεια τη μισή γέμιση, αφήνοντας κενό 2 εκ. γύρω γύρω.
Πασπαλίζουμε τη μισή καρυδόψιχα και τη μισή ζάχαρη.
Τυλίγουμε σε ρολό, κόβουμε λεπτή φέτα και ισιώνουμε τις άκρες.
Κόβουμε κατά μήκος της μακριάς πλευράς το ρολό στη μέση.
Τοποθετούμε τα δυο μισά του ρολού με την γέμιση προς τα εμάς και τα πλέκουμε σε κοτσίδα.
Πατάμε τις άκρες να κολλήσουν και το βάζουμε στη φόρμα.
Σκεπάζουμε με βρεγμένη πετσέτα και αφήνουμε για 1½ ώρα να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος.
Όμοια φτιάχνουμε και τη δεύτερη πλεξούδα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 ºC στον αέρα και τοποθετούμε τις φόρμες στη μεσαία σχάρα.
Ψήνουμε για 30′ περίπου, μέχρι να φουσκώσουν να ροδίσουν και να ξεκολλήσουν από τα τοιχώματα.
Για τη γέμιση
Βάζουμε σε μπολ το κακάο, την άχνη, τη σοκολάτα και το βούτυρο.
Τα ανακατεύουμε καλά να γίνουν πάστα.
Για το σιρόπι
Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μέτρια φωτιά για 2′ και αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
Όπως βγάζουμε καυτά τα τσουρέκια από το φούρνο, τα περιχύνουμε σιγά σιγά με το χλιαρό σιρόπι.
Μόλις αρχίσουν να κρυώνουν, τα ξεφορμάρουμε.
Το σιρόπι είναι προαιρετικό, εγώ προτείνω να το βάλετε για πλήρη απόλαυση.