Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Εξοπλισμός
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μπολ.
- Κάνουμε λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε αλάτι, ελαιόλαδο και ξίδι.
- Λίγο λίγο προσθέτουμε το νερό μέχρι να έχουμε μία ζύμη εύπλαστη που δεν κολλάει στα χέρια.
- Χωρίζουμε τη ζύμη στα τέσσερα. Κάνουμε μπαλάκια τη ζύμη.
- Τη σκεπάζουμε καλά και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30΄.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
- Καθαρίζουμε την κίτρινη κολοκύθα από φλούδα, σπόρους και ίνες. Είτε την ψιλοκόβουμε με το μαχαίρι σε λεπτές φέτες είτε την τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και μαραίνουμε το κρεμμύδι για λίγα λεπτά μέχρι να γίνει διάφανο.
- Προσθέτουμε την κίτρινη κολοκύθα και τη σοτάρουμε έως ότου πιει όλα τα υγρά της, περίπου 15΄. Τότε προσθέτουμε το ρύζι, το αλάτι, το πιπέρι.
- Αφήνουμε στη φωτιά 5΄-6΄. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
- Προσθέτουμε τα τρίμματα φέτας και τα χτυπημένα αυγά, τον άνηθο και ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Ανοίγουμε τέσσερα πολύ λεπτά φύλλα (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και χωριάτικα φύλλα εμπορίου).
- Λαδώνουμε ρηχό ταψί για πίτα 32 ή 34 εκ. Απλώνουμε το πρώτο φύλλο. Με πινέλο το λαδώνουμε και απλώνουμε το δεύτερο φύλλο.
- Αδειάζουμε τη γέμιση. Γυρνάμε πάνω στην πίτα τα φύλλα που προεξέχουν από τις άκρες του ταψιού.
- Τοποθετούμε σουρωμένο (τσαλακωμένο) το τρίτο φύλλο. Αλείφουμε με ελαιόλαδο. Τέλος, απλώνουμε το τελευταίο φύλλο τσαλακωμένο.
- Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ραντίζουμε με ελάχιστο νερό με τα δάχτυλα.
- Ψήνουμε την κολοκυθόπιτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, κάτω κάτω, για περίπου 1 ώρα, έως ότου ροδίσει καλά.
- Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και κόβουμε την κολοκυθόπιτα σε κομμάτια.
ΜΑΓΕΙΡΕΨΕ ΚΑΙ
Κολοκυθόπιτα γλυκιά με καρότο
Ψάχνετε περισσότερους τρόπους να μαγειρέψετε την κίτρινη κολοκύθα; Εδώ θα βρείτε όλες τις συνταγές που συγκέντρωσα για εσάς.