• προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 40 λεπτά
Βαθμολογήστε
  • Για το φύλλο
  • 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ξίδι
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • όσο πάρει (περίπου 1 φλ. και λίγο ακόμα) νερό χλιαρό
  • Για τη γέμιση
  • 2 κιλά καθαρισμένη κίτρινη κολοκύθα
  • 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 3/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. ρύζι γλασέ ή Καρολίνα
  • 4 αυγά
  • 300 γραμ. φέτα σε τρίμματα
  • 1/2 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Ζύμη εύπλαστη να μην κολλάει στα χέρια

    Ξεκούραση ζύμης 30΄

    Καλά προθερμασμένος φούρνος

    Κολοκυθόπιτα

    Για την αλμυρή κολοκυθόπιτα με κίτρινη κολοκύθα και φέτα, φτιάχνουμε πρώτα το σπιτικό φύλλο. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μπολ. Κάνουμε λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε αλάτι, ελαιόλαδο και ξίδι. Λίγο λίγο προσθέτουμε το νερό μέχρι να έχουμε μία ζύμη εύπλαστη που δεν κολλάει στα χέρια. Χωρίζουμε τη ζύμη στα τέσσερα. Κάνουμε μπαλάκια τη ζύμη.

    Τη σκεπάζουμε καλά και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30΄. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση: καθαρίζουμε την κίτρινη κολοκύθα από φλούδα, σπόρους και ίνες. Είτε την ψιλοκόβουμε με το μαχαίρι σε λεπτές φέτες είτε την τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και μαραίνουμε το κρεμμύδι για λίγα λεπτά μέχρι να γίνει διάφανο.

    Προσθέτουμε την κίτρινη κολοκύθα και τη σοτάρουμε έως ότου πιει όλα τα υγρά της, περίπου 15΄. Τότε προσθέτουμε το ρύζι, το αλάτι, το πιπέρι. Αφήνουμε στη φωτιά 5΄-6΄. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει. Προσθέτουμε τα τρίμματα φέτας και τα χτυπημένα αυγά, τον άνηθο και ανακατεύουμε πολύ καλά. Ανοίγουμε τέσσερα πολύ λεπτά φύλλα (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και χωριάτικα φύλλα εμπορίου).

    Λαδώνουμε ρηχό ταψί για πίτα 32 ή 34 εκ. Απλώνουμε το πρώτο φύλλο. Με πινέλο το λαδώνουμε και απλώνουμε το δεύτερο φύλλο. Αδειάζουμε τη γέμιση. Γυρνάμε πάνω στην πίτα τα φύλλα που προεξέχουν από τις άκρες του ταψιού. Τοποθετούμε σουρωμένο (τσαλακωμένο) το τρίτο φύλλο. Αλείφουμε με ελαιόλαδο. Τέλος, απλώνουμε το τελευταίο φύλλο τσαλακωμένο.

    Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ραντίζουμε με ελάχιστο νερό με τα δάχτυλα. Ψήνουμε την κολοκυθόπιτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, κάτω κάτω, για περίπου 1 ώρα, έως ότου ροδίσει καλά. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και κόβουμε την κολοκυθόπιτα σε κομμάτια.

    Διαβάστε και όλα τα μυστικά μου να τέλειες σπιτικές πίτες με σίγουρη επιτυχία.

    Ψάχνετε περισσότερους τρόπους να μαγειρέψετε την κίτρινη κολοκύθα; Εδώ θα βρείτε όλες τις συνταγές που συγκέντρωσα μόνο για εσάς.

    Μετά την αλμυρή κολοκυθόπιτα με κίτρινη κολοκύθα, ρίξτε μια ματιά και στην παρακάτω μοναδική συνταγή

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται

    Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

    Εγκατάσταση
    ×