Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΩΜΑ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Πλάστης
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΩΜΑ
Video
Εκτέλεση
- Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά και δουλεύουμε τα υλικά μέχρι να έχουμε μία ζύμη εύπλαστη.
- Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγες σταγόνες νερό για να το πετύχουμε αυτό.
- Αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά.
- Παίρνουμε κομμάτια της ζύμης και ανοίγουμε πολύ λεπτό φύλλο με τον πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια.
- Με το ροδάκι το κόβουμε σε μακρόστενες λωρίδες 2 εκατοστά φάρδος και 20 εκατοστά μήκος.
ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ
- Ζεσταίνουμε ηλιέλαιο σε βαθιά και φαρδιά κατσαρόλα. Η φωτιά πρέπει να είναι μέτρια προς δυνατή.
- Με ένα μεγάλο πιρούνι παίρνουμε μία λωρίδα φύλλου από την άκρη, τη στρίβουμε και τη μπερδεύουμε στα δόντια του πιρουνιού.
- Έπειτα τη βουτάμε στο καυτό λάδι.
- Ταυτόχρονα τυλίγουμε γρήγορα γύρω από το πιρούνι.
- Έτσι, παίρνει σχήμα τριαντάφυλλου, κάνει φουσκαλίτσες και ξεκολλάει εύκολα από το πιρούνι.
- Με τον ίδιο τρόπο τα τηγανίζουμε όλα.
- Αφήνουμε τα ξεροτήγανα σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.
ΣΙΡΟΠΙ
- Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το μέλι με το νερό, όχι για να βράσει, απλά για να ζεσταθεί και προσθέτουμε την κανέλα και το γαρύφαλλο.
- Βουτάμε τα κρύα ξεροτήγανα ένα-ένα στην κατσαρόλα.
- Τα μελώνουμε καλά απ’ όλες τις πλευρές και τα βάζουμε σε πιατέλα, όπου τα πασπαλίζουμε με μπόλικο χοντροκομμένο καρύδι και σερβίρουμε.
ΜΥΣΤΙΚΑ
- Διατηρούνται τραγανά για πολλές ημέρες αν τα έχετε προφυλαγμένα από υγρασία, σε μπολ που σφραγίζει αεροστεγώς.
- Μπορείς να χρησιμοποιήσεις αλεύρι σκληρό ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
- Κονιάκ, σούμα (τσίπουρο παριανό) ή ούζο θα δώσουν αρώματα στη ζύμη και θα την κάνουν πιο τραγανή και εύθρυπτη.
- Ο χυμός από πορτοκάλι και το ξύσμα δίνουν μοναδική γεύση.
- Εναλλακτικά βάζεις μόνο νερό στα υγρά αντί για χυμό.
- Σερβίρουμε με μέλι ζεστό (αραιό) με καβουρδισμένο σουσάμι και ψιλοκομμένο καρύδι. Πασπαλίζουμε πάντα με κανέλα.
- Η ζύμη πρέπει να μείνει και να ξεκουραστεί σκεπασμένη για 30 λεπτά το λιγότερο.
- Δεν φουσκώνει αφού δεν έχει μαγιά.
- Το φύλλο πρέπει να το ανοίξεις με ελάχιστο αλεύρι στον πάγκο πάρα πολύ λεπτό, σχεδόν διάφανο.
- Μπορείς να τα φτιάξεις σε ό,τι σχήμα θέλεις εσύ.
- Τα τηγανίζουμε πάντα σε βαθιά κατσαρόλα.
- Στην Πάρο τηγανίζονται πάντα σε ελαιόλαδο.
- Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν μετά το τηγάνισμα.
Tips
- Αν σας φαίνεται δύσκολη η διαδικασία με το πιρούνι, τότε μπορείτε απλά να κάνετε σχέδια είτε τσιμπώντας τις λωρίδες, είτε μπλέκοντάς τις σε φιογκάκια.