Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΤΗ ΠΑΝΣΕΤΑ
Εξοπλισμός
Σχάρα
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΤΗ ΠΑΝΣΕΤΑ
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 ºC και ντύνουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.
- Στην πλευρά της πανσέτας, που είναι καλυμμένη με το λίπος, χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι σε ρόμβους.
- Αλείφουμε με ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και αναποδογυρίζουμε την πανσέτα.
- Την ανοίγουμε με κοφτερό μαχαίρι, ξεδιπλώνοντας την, για να μεγαλώσει η επιφάνεια της.
- Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, την κρέμα βαλσαμικό, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και αλείφουμε πολύ καλά το κρέας.
- Κατά μήκος το γεμίζουμε με κάστανα, δαμάσκηνα, γραβιέρα, λεπτές φέτες μήλου και λίγα φρέσκα μυρωδικά.
- Τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό και δένουμε την πανσέτα με σπάγκο ψησίματος.
- Βάζουμε δυο μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο σταυρωτά στον πάγκο.
- Ακουμπάμε πάνω αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
- Τοποθετούμε το ρολό πάνω στα χαρτιά και προσθέτουμε τα σκόρδα με το ντύμα τους.
- Κλείνουμε σφιχτά σε πακέτο το ρολό.
- Βάζουμε το πακέτο με την πανσέτα στο έτοιμο ταψί, στη μεσαία σχάρα του φούρνου.
- Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170ºC και ψήνουμε για 2 ώρες και 30 λεπτά.
- Μετά το πέρας του ψησίματος ανοίγουμε το πακέτο.
- Βάζουμε την πανσέτα πάνω σε σχάρα, που έχουμε τοποθετήσει μέσα στο ταψί και αλείφουμε την επιφάνεια με κρέμα βαλσαμικού.
- Συνεχίζουμε το ψήσιμο για επιπλέον 30 λεπτά μέχρι να καραμελώσει.
- Αλείφουμε άλλη μια φορά την πανσέτα με κρέμα βαλσαμικού κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
- Όπως όλα τα ψητά, μετά το πέρας του ψησίματος, θέλουν «ξεκούραση» για 15 με 20 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθος τους) για να ανακτήσουν τα υγρά τους.
- Σερβίρουμε με πατάτες φούρνου και πράσινη σαλάτα.