• προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 3 ώρες
99

Για τη γεμιστή πανσέτα

  • 1 ενιαίο κομμάτι πανσέτα χοιρινή (χωρίς κόκκαλο) γύρω στα 2 με 2½ κιλά
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4 κ.σ. κρέμα βαλσαμικό
  • 1 κ.γ. κοφτό μουστάρδα σε σκόνη
  • 1/2 μικρό πορτοκάλι (χυμό)
  • Ξύσμα πορτοκαλιού
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2-3 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
  • 2-3 κλαδάκια φρέσκο δεντρολίβανο
  • 4 σκελ. σκόρδο με τη φλούδα
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Πανσέτα γεμιστή

    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 ºC και ντύνουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.

    Στην πλευρά της πανσέτας, που είναι καλυμμένη με το λίπος, χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι σε ρόμβους.

    Αλείφουμε με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.

    Αναποδογυρίζουμε την πανσέτα.

    Ανοίγουμε την πανσέτα με κοφτερό μαχαίρι, ξεδιπλώνοντας την, για να μεγαλώσει η επιφάνεια της.

    Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, την κρέμα βαλσαμικό, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα πορτοκαλιού.

    Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

    Έπειτα αλείφουμε πολύ καλά το κρέας.

    Κατά μήκος το γεμίζουμε με κάστανα, δαμάσκηνα, γραβιέρα, λεπτές φέτες μήλου και λίγα φρέσκα μυρωδικά.

    Τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό και δένουμε την πανσέτα με σπάγκο ψησίματος.

    Βάζουμε δυο μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο σταυρωτά στον πάγκο.

    Ακουμπάμε πάνω αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

    Τοποθετούμε το ρολό πάνω στα χαρτιά και προσθέτουμε τα σκόρδα με το ντύμα τους.

    Κλείνουμε σφιχτά σε πακέτο το ρολό.

    Βάζουμε το πακέτο με την πανσέτα στο έτοιμο ταψί, στη μεσαία σχάρα του φούρνου.

    Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170ºC και ψήνουμε για 2 ώρες και 30 λεπτά.

    Μετά το πέρας του ψησίματος ανοίγουμε το πακέτο.

    Βάζουμε την πανσέτα πάνω σε σχάρα, που έχουμε τοποθετήσει μέσα στο ταψί και αλείφουμε την επιφάνεια με κρέμα βαλσαμικού.

    Συνεχίζουμε το ψήσιμο για επιπλέον 30 λεπτά μέχρι να καραμελώσει.

    Αλείφουμε άλλη μια φορά την πανσέτα με κρέμα βαλσαμικού κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

    Όπως όλα τα ψητά, μετά το πέρας του ψησίματος, θέλουν «ξεκούραση» για 15 με 20 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθος τους) για να ανακτήσουν τα υγρά τους.

    Σερβίρουμε με πατάτες φούρνου και πράσινη σαλάτα.

    Με αυτή τη ζουμερή πανσέτα γεμιστή στο φούρνο, φτιάξτε σαλάτα  και πατάτες φούρνου, και έχετε ένα Χρισουγεννιάτικο μενού για τους αγαπημένους σας.

    γαρνιτούρα πλιγούρι πιλάφι με ξηρους καρπους και αποξηραμενα φρουτα για κρεας κοτοπουλο γιορτινο χριστουγεννιατικο τραπεζι συνταγες

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται