• προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 3 ώρες
Βαθμολογήστε
  • 1 ενιαίο κομμάτι πανσέτα χοιρινή (χωρίς κόκκαλο) γύρω στα 2 με 2½ κιλά
  • 2 κ.σ ελαιόλαδο
  • 4 κ.σ κρέμα βαλσαμικό
  • 1 κ.γλ. κοφτό μουστάρδα σε σκόνη
  • 1/2 μικρό πορτοκάλι (χυμό)
  • ξύσμα πορτοκαλιού
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2-3 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
  • 2-3 κλαδάκια φρέσκο δεντρολίβανο
  • 4 σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα
  • Για τη γέμιση
  • 12 κάστανα βρασμένα
  • 12 δαμάσκηνα απυρήνωτα
  • 1 πράσινο μήλο
  • 200 γραμ. γραβιέρα (κομμένη σε μικρά κομμάτια)

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Πανσέτα γεμιστή

    Για την πανσέτα γεμιστή στη λαδόκολλα,

    προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 ºC και ντύνουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.

    • Στην πλευρά της πανσέτας, που είναι καλυμμένη με το λίπος, χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι σε ρόμβους.
    • Αλείφουμε με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.
    • Αναποδογυρίζουμε την πανσέτα.
    • Ανοίγουμε την πανσέτα με κοφτερό μαχαίρι, ξεδιπλώνοντας την, για να μεγαλώσει η επιφάνεια της.
    • Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, την κρέμα βαλσαμικό, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα πορτοκαλιού.
    • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
    • Έπειτα αλείφουμε πολύ καλά το κρέας.
    • Κατά μήκος το γεμίζουμε με κάστανα, δαμάσκηνα, γραβιέρα, λεπτές φέτες μήλου και λίγα φρέσκα μυρωδικά.
    • Τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό και δένουμε την πανσέτα με σπάγκο ψησίματος.
    • Βάζουμε δυο μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο σταυρωτά στον πάγκο.
    • Ακουμπάμε πάνω αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
    • Τοποθετούμε το ρολό πάνω στα χαρτιά και προσθέτουμε τα σκόρδα με το ντύμα τους.
    • Κλείνουμε σφιχτά σε πακέτο το ρολό.
    • Βάζουμε το πακέτο με την πανσέτα στο έτοιμο ταψί, στη μεσαία σχάρα του φούρνου.
    • Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170ºC και ψήνουμε για 2 ώρες και 30 λεπτά.
    • Μετά το πέρας του ψησίματος ανοίγουμε το πακέτο.
    • Βάζουμε την πανσέτα πάνω σε σχάρα, που έχουμε τοποθετήσει μέσα στο ταψί και αλείφουμε την επιφάνεια με κρέμα βαλσαμικού.
    • Συνεχίζουμε το ψήσιμο για επιπλέον 30 λεπτά μέχρι να καραμελώσει.
    • Αλείφουμε άλλη μια φορά την πανσέτα με κρέμα βαλσαμικού κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
    • Όπως όλα τα ψητά, μετά το πέρας του ψησίματος, θέλουν «ξεκούραση» για 15 με 20 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθος τους) για να ανακτήσουν τα υγρά τους.
    • Σερβίρουμε με πατάτες φούρνου και πράσινη σαλάτα.

    Με αυτή τη ζουμερή πανσέτα γεμιστή στο φούρνο, μία σαλάτα και πατάτες φούρνου ή συνοδευτικό σαν το παρακάτω, έχετε ένα Χρισουγεννιάτικο μενού για τους αγαπημένους σας

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται

    Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

    Εγκατάσταση
    ×