Υλικά
Εξοπλισμός
Γάστρα
Φούρνος
Υλικά
Εκτέλεση
- Κόβουμε πρώτα το κουνέλι σε 5-6 μερίδες.
- Το πλένουμε καλά, του ρίχνουμε λίγο ξύδι και το στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί.
- Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια σε χοντρές φέτες.
- Κάθε κρεμμύδι δηλ στα 6 ή στα 8 ανάλογα με το μέγεθος τους.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς C στις αντιστάσεις ,θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα.
- Θα χρησιμοποιήσουμε μια γάστρα μεσαία με βαρύ καπάκι για τέλειο αποτέλεσμα.
- Βάζουμε στη γάστρα μια στρώση τα μισά κομμένα σε χοντρές φέτες κρεμμύδια.
- Τοποθετούμε από πάνω τις μερίδες από το κουνέλι σε μια στρώση.
- Καλύπτουμε το κουνέλι με τα υπόλοιπα κρεμμύδια σε μια στρώση.
- Από πάνω κάνουμε μια στρώση τα ντοματάκια εμπορίου ή αν είναι φρέσκιες ντομάτες τις κόβουμε σε χοντρές φέτες και καλύπτουμε το κουνέλι στιφάδο.
- Μπήγουνε τις σκελίδες σκόρδο ολόκληρες και τα δαφνόφυλλα εδώ κι εκεί στα υλικά.
- Ρίχνουμε τα μπαχάρια, τα γαρύφαλλα και το θυμάρι.
- Περιχύνουμε με το κρασί, το ξύδι και το ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι.
- Τη βάζουμε στο φούρνο, στην κάτω σχάρα και ψήνουμε για 1 ώρα.
- Μετά χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς C και συνεχίσουμε το ψήσιμο για 1 ώρα επιπλέον.
- Στο τέλος, η σάλτσα θα είναι πυκνή και μειωμένη γιατί τα κρεμμύδια μετατρέπονται σε παχιά σάλτσα.
- Απολαύστε το με πατάτες τηγανητές ή ρύζι.
Tips
- Αν ψήσετε στον αέρα, βάλτε στη μεσαία σχάρα, χαμηλώστε τη θερμοκρασία κατά 20 βαθμούς και ψήστε συνολικά κατά 15 λεπτά λιγότερο.
- Εάν δεν υπάρχει γάστρα, χρησιμοποιήστε κεραμικό σκεύος η πυρέξ.
- Σαν καπάκι βάλτε λαδόκολλα και σφραγίστε το ταψί με αλουμινόχαρτο για να μην φεύγει ο ατμός από κανένα σημείο γύρω από το χείλος του σκεύους.