Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Εκτέλεση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Αυτή ή αγγλική πουτίγκα είναι γνωστή σαν bread and butter pudding.
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
- Βάζουμε πρώτα σε μία μικρή κατσαρόλα τις σταφίδες με το κονιάκ και τα ζεσταίνουμε.
- Δεν τα βράζουμε.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε το σκεύος και αφήνουμε να φουσκώσουν οι σταφίδες για 10 λεπτά.
- Κόβουμε τις φέτες από το ψωμί του τοστ διαγώνια σε τρίγωνα.
ΓΙΑ ΤΟ ΜΙΓΜΑ
- Βάζουμε το γάλα, την κρεμά, τη βανίλια, το κακάο και τη μισή ζάχαρη σε κατσαρόλα να ζεσταθούν ελαφρά και να λιώσει η ζάχαρη.
- Χτυπάμε τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη, με σύρμα, σε μεγάλο μπολ.
- Λίγο λίγο ρίχνουμε στα αυγά το ζεστό γάλα-κρεμά.
- Ανακατεύουμε συνεχώς.
- Βουτυρώνουμε ένα μικρό πυρέξ.
- Βουτυρώνουμε τα τρίγωνα ψωμιού και τα στήνουμε στο ταψί με την κομμένη πλευρά να ακουμπάει στο ταψί και τις γωνιές του τριγώνου να εξέχουν επάνω.
- Τα στήνουμε σαν βεντάλια.
- Ρίχνουμε τις σταφίδες με το κονιάκ και τις σταγόνες σοκολάτα.
- Περιχύνουμε με τα υγρά υλικά σιγά σιγά και αφήνουνε να σταθεί η πουτίγκα στον πάγκο και να ρουφήξει τα υγρά της για 30 λεπτά το λιγότερο.
- Σε αυτό το στάδιο η πουτίγκα μπορεί να ετοιμαστεί και να μείνει στο ψυγείο για μια νύχτα.
- Αφήστε την 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου πριν την ψήσετε.
ΨΗΣΙΜΟ - ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα.
- Βάζουμε ένα μεγάλο και βαθύ ταψί στο φούρνο.
- Ακουμπάμε μέσα το πυρέξ με την πουτίγκα.
- Ρίχνουμε καυτό νερό στο ταψί μπεν μαρί, τόσο ώστε να φτάνει μέχρι τη μέση των τοιχωμάτων του πυρέξ.
- Ψήνουμε την πουτίγκα για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσει, να αφρατέψει και να σταθεροποιηθεί.
- Ακουμπάμε με προσοχή στο κέντρο της πουτίγκας για να ελέγξουμε αν σταθεροποιήθηκε.
- Αφήνουμε να σταθεί και να γίνει χλιαρή.
ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
- Αχνίζουμε με άχνη και κανέλα.
- Σερβίρεται με κουτάλα.