• προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 45 λεπτά
60
  • 10 φέτ. ψωμί
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 1/2 φλ. σταφίδες
  • 4 κ.σ. κονιάκ
  • 1 φλ. σοκολάτα
  • 3/4 ζάχαρη
  • 1 κ.σ. κακάο
  • 2 φλ. γάλα
  • 1 1/2 φλ. κρέμα γάλακτος
  • 1 βανίλια
  • 1/2 πορτοκαλί ή λεμόνι
  • 4 αυγά

Για το σερβίρισμα

  • Άχνη ζάχαρη
  • Κανέλλα
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Αυτή ή αγγλική πουτίγκα είναι γνωστή σαν bread and butter pudding.

    Προετοιμασία

    Βάζουμε πρώτα σε μία μικρή κατσαρόλα τις σταφίδες με το κονιάκ και τα ζεσταίνουμε.

    Δεν τα βράζουμε.

    Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε το σκεύος και αφήνουμε να φουσκώσουν οι σταφίδες για 10 λεπτά.

    Κόβουμε τις φέτες από το ψωμί του τοστ διαγώνια σε τρίγωνα.

    Για το μίγμα

    Βάζουμε το γάλα, την κρεμά, τη βανίλια, το κακάο και τη μισή ζάχαρη σε κατσαρόλα να ζεσταθούν ελαφρά και να λιώσει η ζάχαρη.

    Χτυπάμε τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη, με σύρμα, σε μεγάλο μπολ.

    Λίγο λίγο ρίχνουμε στα αυγά το ζεστό γάλα-κρεμά.

    Ανακατεύουμε συνεχώς.

    Βουτυρώνουμε ένα μικρό πυρέξ.

    Βουτυρώνουμε τα τρίγωνα ψωμιού και τα στήνουμε στο ταψί με την κομμένη πλευρά να ακουμπάει στο ταψί και τις γωνιές του τριγώνου να εξέχουν επάνω.

    Τα στήνουμε σαν βεντάλια.

    Ρίχνουμε τις σταφίδες με το κονιάκ και τις σταγόνες σοκολάτα.

    Περιχύνουμε με τα υγρά υλικά σιγά σιγά και αφήνουνε να σταθεί η πουτίγκα στον πάγκο και να ρουφήξει τα υγρά της για 30 λεπτά το λιγότερο.

    Σε αυτό το στάδιο η πουτίγκα μπορεί να ετοιμαστεί και να μείνει στο ψυγείο για μια νύχτα.

    Αφήστε την 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου πριν την ψήσετε.

    Ψήσιμο – χρόνος ψησίματος

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα.

    Βάζουμε ένα μεγάλο και βαθύ ταψί στο φούρνο.

    Ακουμπάμε μέσα το πυρέξ με την πουτίγκα.

    Ρίχνουμε καυτό νερό στο ταψί μπεν μαρί, τόσο ώστε να φτάνει μέχρι τη μέση των τοιχωμάτων του πυρέξ.

    Ψήνουμε την πουτίγκα για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσει, να αφρατέψει και να σταθεροποιηθεί.

    Ακουμπάμε με προσοχή στο κέντρο της πουτίγκας για να ελέγξουμε αν σταθεροποιήθηκε.

    Αφήνουμε να σταθεί και να γίνει χλιαρή.

    Σερβίρισμα

    Αχνίζουμε με άχνη και κανέλα.

    Σερβίρεται με κουτάλα.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται