Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΣΤΟ ΑΒΟΚΑΝΤΟ
Εξοπλισμός
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΣΤΟ ΑΒΟΚΑΝΤΟ
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ
- Κόβουμε πρώτα την κολοκύθα όπως ένα πεπόνι. Δηλαδή στη μέση και αφαιρούμε τους σπόρους και τις ίνες από την καρδιά.
- Αλείφουμε με ελαιόλαδο τη σάρκα της κολοκύθας.
- Αλατίζουμε ελαφρά.
- Ακουμπάμε τις δυο μισές κολοκύθες με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, πάνω σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα στην μεσαία σχάρα, για περίπου 40΄λεπτά να μαλακώσει.
- Η σάρκα της κολοκύθας θα πάρει ένα βαθύ κίτρινο χρώμα και θα μαλακώσει αρκετά ώστε να σχηματίσουμε τα μακαρόνια κολοκύθας.
- Αφήνουμε για λίγο 5-10′ να κρυώσει τόσο ώστε να μπορούμε να την πιάσουμε χωρίς να καούμε.
- Αναποδογυρίζουμε τα 2 κομμάτια κολοκύθας ώστε να βλέπουμε την σάρκα.
- Με δυο πιρούνια σκάβουμε και τραβάμε, ξύνουμε την σάρκα και έτσι δημιουργούνται σπαγγέτι κολοκύθα.
- Τα μοιράζουμε σε 4 μπολ ή σε μια γαβάθα.
- Περιχύνουμε με το πέστο αβοκάντο.
- Αν θέλουμε προσθέτουμε τυρί παρμεζάνα προαιρετικά.
ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΣΤΟ ΑΒΟΚΑΝΤΟ
- Βάζουμε στο μπλέντερ τα στεγνά φύλλα βασιλικού, με το σκόρδο, το κουκουνάρι και προσθέτουμε λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού.
- Χτυπάμε, ρίχνοντας σιγά σιγά το ελαιόλαδο να λιώσει καλά και να γίνει κρέμα το μείγμα.
- Προσθέτουμε το αβοκάντο και πολτοποιούμε.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Αν θέλουμε προσθέτουμε ψιλοτριμμένη παρμεζάνα.
ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ PESTO AVOCADO
- Στην vegan σάλτσα pesto avocado θα παραλείψετε το τυρί. Εναλλακτικά αν είστε vegan, μπορείτε να αντικαταστήσετε με διατροφική μαγιά από τα bio καταστήματα.
- Αν τα αβοκάντο σας δεν είναι πολύ ώριμα, βάλτε τα σε μια σακούλα με ένα κομμένο μήλο. Κλείστε τη σακούλα κι αφήστε σε θερμοκρασία δωματίου για ένα ή δύο εικοσιτετράωρα. Το αιθυλένιο που παράγει το μήλο, βοηθάει στην γρήγορη ωρίμανση του αβοκάντο.
- Το λεμόνι θα διατηρήσει το πράσινο χρώμα στο πέστο.
- Στο πέστο μπορείς να βάλεις καβουρδισμένο κουκουνάρι η όποιο άλλο ξηρό καρπό θέλεις. Αμύγδαλο και καρύδια ταιριάζουν πολύ.
- Διατηρήστε το πέστο αβοκάντο μέχρι και 4 ημέρες στο ψυγείο. Βάλτε το υπόλοιπο pesto avocado που περίσσεψε σε ένα γυάλινο βάζο ή ένα μπολ. Καλύψτε την επιφάνειά του με αντικολλητικό χαρτί ή μεμβράνη, έτσι ώστε να εφάπτεται στην επιφάνεια του. Έτσι δεν εκτίθεται στον αέρα και θα διατηρηθεί περισσότερο. Εναλλακτικά, καλύψτε την επιφάνεια του πέστο με λίγο ελαιόλαδο.
- Όσο πιο πολύ αφήνετε το πέστο εκτεθειμένο στον αέρα θα οξειδώνεται και θα χάνει το έντονο χρώμα του. Το ιδανικό για να απολαύσεις το φρέσκο πέστο είναι το φας ή ολόφρεσκο ή μέσα σε 24 ώρες.
- Το πέστο αβοκάντο μπορείς να το απολαύσεις με ζυμαρικά, λαχανικά, ψάρι, κοτόπουλο ή κρέας, με βραστές ή ψητές πατάτες. Τέλος μπορείτε να περιχύσετε τη σαλάτα σας με πέστο αβοκάντο που θα αραιώσετε με λίγο νερό για πιο ρευστή υφή.
Tips
- Αν θέλουμε πιο ρευστή σάλτσα, ρίχνουμε μέσα λίγες σταγόνες νερό.

