Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΛΑΚΑ ΜΟΥΣΤΟΚΟΥΛΟΥΡΑ ΜΕ ΠΕΤΙΜΕΖΙ
Εξοπλισμός
Κόσκινο
Φούρνος
Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΛΑΚΑ ΜΟΥΣΤΟΚΟΥΛΟΥΡΑ ΜΕ ΠΕΤΙΜΕΖΙ
Εκτέλεση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι με το baking powder και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Βάζουμε σε ένα μπολ το λάδι, το πετιμέζι, την κανέλα, το γαρίφαλο και με σύρμα τα ανακατεύουμε καλά.
- Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τα ρίχνουμε στο λάδι.
- Τέλος, ρίχνουμε το αλεύρι σταδιακά.
- Στην αρχή ανακατεύουμε το μείγμα με κουτάλι και σιγά σιγά αλευρώνοντας τα χέρια ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να πιει όλο το αλεύρι.
- Ίσως χρειαστεί λίγο επιπλέον.
- Η ζύμη δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια. Να είναι μεν λιπαρή-λαδερή αλλά να είναι σφιχτή και να μπορεί να πλάθεται.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C στον αέρα.
- Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε λαμαρίνες.
- Πλάθουμε τα μαλακά μουστοκούλουρα και τα αραδιάζουμε στις λαμαρίνες με κενό ανάμεσα τους γιατί φουσκώνουν.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 15 με 20 λεπτά ανάλογα με το μέγεθός τους.
ΜΥΣΤΙΚΑ
- Δεν βάζουμε ζάχαρη στα μαλάκα μουστοκούλουρα γιατί η ζάχαρη καραμελώνει όταν ψήνεται και κάνει τα μουστοκούλουρα τραγανά.
- Η φυσική γλύκα από το πετιμέζι είναι αρκετή ώστε να τους δώσει γεύση, χρώμα κι άρωμα χωρίς να γίνουν υπερβολικά γλύκα.
- Η συνταγή είναι παραδοσιακή από την Πάρο. Έτσι τα έφτιαχναν πολύ παλιά, χωρίς ζάχαρη αλλά μόνο με πετιμέζι από μούστο που στο νησί πάντα υπήρχε σε αφθονία.
- Ζυμώστε καλά, μέχρι η ζύμη να μην κολλάει πια στα χέρια.
- Αφήστε τη ζύμη να σταθεί για 15 με 20 λεπτά σκεπασμένη καλά.
- Δεν ξεροψήνουμε τα μαλακά μουστοκούλουρα, ούτε τα ροδίζουμε πολύ, γιατί στο τέλος δεν θα είναι μαλακά.
- Πρέπει την ώρα που τα βγάζουμε από τον φούρνο, να έχουν ροδίσει αλλά να μην είναι τραγανά.