Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΑΚΑ ΧΩΡΙΣ ΚΙΜΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Τηγάνι
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΑΚΑ ΧΩΡΙΣ ΚΙΜΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
- Για τον μουσακά λαχανικών χωρίς κιμά, κόβουμε πρώτα τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια σε φέτες με πάχος 0,5 εκ.
- Τοποθετούμε σε σειρές τα λαχανικά στα ρηχά ταψιά του φούρνου.
- Με πινέλο τα αλείφουμε με ελαιόλαδο, τα πασπαλίζουμε με αλάτι και τα ψήνουμε στους 220°C για 15΄, σε προθερμασμένο φούρνο να μαλακώσουν.
- Κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες.
- Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι να κάψει καλά.
- Ρίχνουμε λίγο σκορδόλαδο και σοτάρουμε για λίγα λεπτά τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά να πιούν τα υγρά τους.
- Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
ΓΙΑ ΤΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ
- Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και ψήνουμε ανακατεύοντας με σύρμα για 2΄.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και λίγο λίγο ανακατεύοντας ταυτόχρονα ρίχνουμε το γάλα.
- Συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα.
- Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και τρίβουμε μοσχοκάρυδο.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τους κρόκους ανακατεύοντας με γρήγορες κινήσεις.
- Τέλος, προσθέτουμε το μισό τριμμένο τυρί και το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΗΣΙΜΟ
- Σε βαθύ ταψί λαδωμένο, πασπαλίζουμε λίγη φρυγανιά.
- Κάνουμε στρώσεις λαχανικών, πατάτα, μελιτζάνα, κολοκύθι εναλλάξ με τριμμένο τυρί.
- Απλώνουμε τα μανιτάρια σε μια στρώση.
- Καλύπτουμε με φέτες ντομάτας.
- Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και τέλος καλύπτουμε το μουσακά με όλη την κρέμα.
- Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 35-40΄περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
- Διαβάστε πώς μπορείτε να αποθηκεύσετε μελιτζάνες στην κατάψυξη και να τις χρησιμοποιείτε για να φτιάξετε όλα τα αγαπημένα σας καλοκαιρινά φαγητά.