Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
Εκτέλεση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις βάζουμε σε μπολ με χοντρό αλάτι και 1 λεμόνι στυμμένο (για να μην μαυρίσουν).
- Τις ζεματάμε για 5 λεπτά και τις αφήνουμε να στραγγίσουν σε σουρωτήρι.
- Κόβουμε κάθε μία στη μέση.
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
- Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά απλώνοντάς τον χωρίς να ανακατεύουμε συνεχώς.
- Αφήνουμε να ψήνεται καλά η κάθε πλευρά, για να μην αφήνει υγρά με το συνεχές ανακάτεμα.
- Αφού περάσουν 7 με 8 λεπτά προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ολόκληρο το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5 με 6 λεπτά.
- Τότε σβήνουμε με το κονιάκ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά: δάφνη, κανέλα, ζάχαρη, ντομάτες, αλάτι και πιπέρι.
- Αφήνουμε την κανέλα να αρωματίσει για 5 λεπτά τη σάλτσα και την αφαιρούμε.
- Σιγοβράζουμε περίπου 20 με 25 λεπτά μέχρι να πιει όλα τα υγρά του.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
- Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα.
- Καρφώνουμε τα γαρύφαλλα πάνω στο κρεμμύδι και τα ρίχνουμε στο γάλα, να μη βράσει, απλώς να ζεσταθεί.
- Σε άλλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το βούτυρο να λιώσει και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με σύρμα (να ψηθεί ελαφρά) για 2 με 3 λεπτά.
- Λίγο λίγο, πάντα ανακατεύοντας με σύρμα, προσθέτουμε το γάλα (αφαιρούμε το κρεμμύδι με τα γαρύφαλλα) στο ψημένο αλεύρι με το βούτυρο.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά: μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι (εκτός από τα αυγά).
- Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε κατά διαστήματα μέχρι να δέσει η κρέμα (πάντα σε μέτρια φωτιά), για 7 με 8 λεπτά περίπου.
- Τότε, αφού δέσει, την αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Ένα ένα ρίχνουμε τα αυγά, ανακατεύοντάς τα με σύρμα με γρήγορες κινήσεις.
- Ρίχνουμε 2 κουτάλες από τη κρέμα στη σάλτσα και ανακατεύουμε.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΗΣΙΜΟ
- Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο μακρόστενο σκεύος ή μακρόστενο ταψί και το πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά.
- Στρώνουμε μέσα τις μισές αγκινάρες και πασπαλίζουμε με το μισό τυρί.
- Απλώνουμε από πάνω τη μισή σάλτσα κιμά, στρώνουμε τις υπόλοιπες αγκινάρες, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και περιχύνουμε με τον υπόλοιπο κιμά.
- Απλώνουμε τη κρέμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC, στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
- Τον αφήνουμε να κρυώσει λίγο (για να κόβεται) και σερβίρουμε.