Μπάμιες με κοτόπουλο

Κοτόπουλο με μπάμιες στο φούρνο, παραδοσιακό Ελληνικό φαγητό του καλοκαιριού με πολύ νοστιμιά. Αν το φτιάξεις και με φρέσκια ντομάτα όλο γλύκα, τότε πραγματικά θα απογειωθεί η γεύση του.

Εύκολη
1:20

5 - 6

10 λεπτά

1 ώρα και 10 λεπτά

κοτόπουλο με μπάμιες

Υλικά

Συμβουλή Ειδικού

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Το κοτόπουλο αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και σιδήρου συνεισφέροντας στις μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού και τονώνοντας τη δράση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Παράλληλα, το κοτόπουλο είναι καλή πηγή ψευδαργύρου, ενός ιχνοστοιχείου που παίζει επίσης πολύ σημαντικό ρόλο στην σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Παράλληλα οι μπάμιες αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία των οστών. Επιπλέον, αποτελούν πολύ καλή πηγή καροτενοειδών (κυρίως λουτεΐνης και β-καροτένιου) που παρουσιάζουν αξιοσημείωτη αντιοξειδωτική δράση, εμποδίζοντας τη δράση των επικίνδυνων ελευθέρων ριζών. Μάλιστα η συνύπαρξή τους με τροφές πλούσιες σε λιπαρά (ελαιόλαδο και φέτα) αυξάνει περισσότερο τη βιοδιαθεσιμότητά τους και απογειώνει την θρεπτική αξία του πιάτου. Συνδυάστε το με λίγο ψωμί κι έχετε ένα πλήρες κι ισορροπημένο γεύμα.

Εξοπλισμός

Κατσαρόλα

Ταψί

Υλικά

Εκτέλεση

ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΠΑΜΙΕΣ

  1. Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκιες μπάμιες χρειάζονται μια προεργασία, όπως ακριβώς κάνουμε για τις λαδερές μπάμιες.
  2. Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι να κάψει. Ρίχνουμε μέσα τις κατεψυγμένες μπάμιες και τις στεγνώνουμε σε δυνατή φωτιά για 2-3’
  3. Σβήνουμε τις μπάμιες με το ξύδι κι αφήνουμε για 1’ στεγνώσουν τελείως.
  4. Προσθέτουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις μπάμιες για 2-3’.
  5. Βάζουμε τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε για 1’.
  6. Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρουμε για λίγα λεπτά να γίνει διάφανο.
  7. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
  8. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  9. Τις μεταφέρουμε σε ταψί 32 εκατοστών. Πρέπει οι μπάμιες να γίνουν μια στρώση στο ταψί.
  10. Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό.
  11. Προσθέτουμε το κοτόπουλο (ωμό ή σοταρισμένο), την τριμμένη ντομάτα κι αλατοπίπερο.
  12. Συμπληρώνουμε λίγο νερό στο ταψί, ίσα που να καλύπτει τις μπάμιες.
  13. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  14. Σκεπάζουμε το ταψί με καπάκι ή αντικολλητικό χαρτί κι αλουμινόχαρτο.
  15. Ψήνουμε στους 200ºC στις αντιστάσεις για περίπου 1:10’
  16. Το τελευταίο μισάωρο, ξεσκεπάζουμε το ταψί ώστε να ροδίσει η επιφάνεια.
  17. Το κοτόπουλο με μπάμιες πρέπει να μείνει σχεδόν με το λάδι του.
  18. Αφήστε το φαγητό να σταθεί για 30’ αφού ψηθεί και μετά σερβίρετε με φρέσκο ψωμί και φέτα.
  19. Προσοχή αν ψήσετε σε αέρα, μην στεγνώσει γρήγορα το κοτόπουλο με μπάμιες!

ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

  1. Το κοτόπουλο μπορεί να μπει ωμό, κατευθείαν στο ταψί, αλλά αν έχετε τον χρόνο μπορείτε να το σοτάρετε για περισσότερη νοστιμιά στις μπάμιες με κοτόπουλο.
  2. Θα χρησιμοποιήσουμε το ίδιο τηγάνι που περάσαμε τις μπάμιες.
  3. Ζεσταίνουμε 2 κ.σ. από το συνολικό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο από όλες τις πλευρές να ροδίσει ολόγυρα.
  4. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  5. Το βάζουμε στο ταψί.

ΜΠΑΜΙΕΣ ΣΤΗ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ

  1. Για τις μπάμιες με κοτόπουλο στη κατσαρόλα ετοιμάζουμε το κοτόπουλο σε σάλτσα φρέσκιας ντομάτας με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο.
  2. Προσθέτουμε τις μπάμιες.
  3. Μαγειρεύουμε τις μπάμιες με κοτόπουλο μέχρι να μελώσουν τα υλικά να μαλακώσει το κοτόπουλο και να πιούν τη σάλτσα τους.
  4. Στο τέλος πασπαλίζουμε με λίγο μαϊντανό.
Απόρρητο