Το κοτόπουλο με μπάμιες στο φούρνο, είναι ένα νόστιμο και καθημερινό παραδοσιακό φαγητό, αγαπημένο σε όλη την Ελλάδα. Αν το φτιάξεις και με φρέσκια...

Το κοτόπουλο με μπάμιες στο φούρνο, είναι ένα νόστιμο και καθημερινό παραδοσιακό φαγητό, αγαπημένο σε όλη την Ελλάδα. Αν το φτιάξεις και με φρέσκια ντομάτα όλο γλύκα, τότε πραγματικά θα απογειωθεί η γεύση του.

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
1256

Για το κοτόπουλο με μπάμιες

  • 1 μικρό κοτόπουλο γύρω στα 1.300 γραµ. (σε μερίδες)
  • 1 kg μπάμιες καθαρισμένες
  • 1/2 φλ. ξύδι
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελ. σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 3 φλ. τριμμένες ντομάτες
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1/2 ματσ. μαϊντανό
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 480 Θερμίδες
    (kcal)
  • 35% Λιπαρά
  • 35% Υδατ/κες
  • 30% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο

Το φαγητό δεν πρέπει να έχει πολλά υγρά

Αφήστε τις να σταθούν 15΄και μετά σερβίρετε

Για το κοτόπουλο

Πρώτα καθαρίζουμε τις μπάμιες και αφού τις αφήσουμε στο ξύδι ετοιμάζουμε το κοτόπουλο για το κοτόπουλο με μπάμιες.

Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο από όλες τις πλευρές να ροδίσει.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για λίγα λεπτά να γίνει διάφανο.

Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Για τις μπάμιες

Στεγνώνουμε τις μπάμιες από το ξύδι και τις ξεπλένουμε.

Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε τηγάνι και ροδίζουμε τις μπάμιες για 3-4΄.

Τις βάζουμε σε ταψί, πασπαλίζουμε με το μαϊντανό.

Προσθέτουμε το κοτόπουλο, την τριμμένη ντομάτα κι αλατοπίπερο.

Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Για το ψήσιμο

Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα κι αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα για 35΄.

Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για περίπου 15′ επιπλέον μέχρι να μείνει με λίγη μελωμένη σάλτσα το κοτόπουλο και να ροδίσει ελαφρά στην επιφάνεια.

Το φαγητό δεν πρέπει να έχει πολλά υγρά.

Η λίγη σάλτσα του πρέπει να είναι μελωμένη και πυκνή.

Αφήστε τις ζουμερές μπάμιες με το κοτόπουλο να σταθούν για 15′ αφού τις βγάλετε από το φούρνο κι απολαύστε τες.

Οι κοκκινιστές μπάμιες με κοτόπουλο μπορούν να γίνουν και στην κατσαρόλα.

Για κατεψυγμένες μπάμιες

Αντί για φρέσκιες μπάμιες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ίδια ποσότητα μπάμιες κατεψυγμένες.

Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να ζεστάνετε ένα μεγάλο τηγάνι και αφού κάψει το τηγάνι ρίχνετε τις κατεψυγμένες μπάμιες σε δυνατή φωτιά και προσθέτετε το ξύδι. Αφήστε σε δυνατή φωτιά να μειωθούν τα υγρά.

Προσθέστε τις μπάμιες στο κοκκινιστό κοτόπουλο και συνεχίστε το μαγείρεμα κανονικά.

κοτόπουλο με φασολάκια
Διαφήμιση

Εσύ ποιο ψωμί θα ήθελες να φτιάξεις;

Διαφήμιση

Συμβουλή του Ειδικού

Το κοτόπουλο αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και σιδήρου συνεισφέροντας στις μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού και τονώνοντας τη δράση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Παράλληλα, το κοτόπουλο είναι καλή πηγή ψευδαργύρου, ενός ιχνοστοιχείου που παίζει επίσης πολύ σημαντικό ρόλο στην σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Παράλληλα οι μπάμιες αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία των οστών. Επιπλέον, αποτελούν πολύ καλή πηγή καροτενοειδών (κυρίως λουτεΐνης και β-καροτένιου) που παρουσιάζουν αξιοσημείωτη αντιοξειδωτική δράση, εμποδίζοντας τη δράση των επικίνδυνων ελευθέρων ριζών. Μάλιστα η συνύπαρξή τους με τροφές πλούσιες σε λιπαρά (ελαιόλαδο και φέτα) αυξάνει περισσότερο τη βιοδιαθεσιμότητά τους και απογειώνει την θρεπτική αξία του πιάτου. Συνδυάστε το με λίγο ψωμί κι έχετε ένα πλήρες κι ισορροπημένο γεύμα.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται