Το κοτόπουλο με μπάμιες στο φούρνο, απο την Αργυρω είναι ένα νόστιμο και καθημερινό παραδοσιακό φαγητό, αγαπημένο σε όλη την Ελλάδα. Αν το φτιάξεις και...

Το κοτόπουλο με μπάμιες στο φούρνο, απο την Αργυρω είναι ένα νόστιμο και καθημερινό παραδοσιακό φαγητό, αγαπημένο σε όλη την Ελλάδα. Αν το φτιάξεις και με φρέσκια ντομάτα όλο γλύκα, τότε πραγματικά θα απογειωθεί η γεύση του. Το κοτόπουλο με μπάμιες γίνεται με φρέσκιες μπάμιες ή κατεψυγμένες.

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα & 10 λεπτά
1913

Για το κοτόπουλο με μπάμιες

  • 1 μικρό κοτόπουλο γύρω στα 1.300 γραµ. (σε μερίδες)
  • 1 kg μπάμιες καθαρισμένες
  • 1/4 φλ. ξύδι
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελ. σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 3 φλ. τριμμένες ντομάτες
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1/2 ματσ. μαϊντανό
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 480 Θερμίδες
    (kcal)
  • 35% Λιπαρά
  • 35% Υδατ/κες
  • 30% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Μπάμιες με κοτόπουλο

Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκιες μπάμιες χρειάζονται μια προεργασία, όπως ακριβώς κάνουμε για τις μπάμιες στο φούρνο ή τις λαδερές μπάμιες.

Για τις μπάμιες

Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι να κάψει. Ρίχνουμε μέσα τις κατεψυγμένες μπάμιες και τις στεγνώνουμε σε δυνατή φωτιά για 2-3’

Σβήνουμε τις μπάμιες με το ξύδι κι αφήνουμε για 1’ στεγνώσουν τελείως.

Προσθέτουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις μπάμιες για 2-3’.

Βάζουμε τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε για 1’.

Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρουμε για λίγα λεπτά να γίνει διάφανο.

Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Τις μεταφέρουμε σε ταψί 32 εκατοστών. Πρέπει οι μπάμιες να γίνουν μια στρώση στο ταψί.

Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό.

Προσθέτουμε το κοτόπουλο (ωμό ή σοταρισμένο), την τριμμένη ντομάτα κι αλατοπίπερο.

Συμπληρώνουμε λίγο νερό στο ταψί, ίσα που να καλύπτει τις μπάμιες.

Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Σκεπάζουμε το ταψί με καπάκι ή αντικολλητικό χαρτί κι αλουμινόχαρτο.

Ψήνουμε στους 200ºC στις αντιστάσεις για περίπου 1:10’

Το τελευταίο μισάωρο, ξεσκεπάζουμε το ταψί ώστε να ροδίσει η επιφάνεια.

Το κοτόπουλο με μπάμιες πρέπει να μείνει σχεδόν με το λάδι του.

Αφήστε το φαγητό να σταθεί για 30’ αφού ψηθεί και μετά σερβίρετε με φρέσκο ψωμί και φέτα.

Προσοχή αν ψήσετε σε αέρα, μην στεγνώσει γρήγορα το κοτόπουλο με μπάμιες!

Για το κοτόπουλο με μπάμιες

Το κοτόπουλο μπορεί να μπει ωμό, κατευθείαν στο ταψί, αλλά αν έχετε τον χρόνο μπορείτε να το σοτάρετε για περισσότερη νοστιμιά στις μπάμιες με κοτόπουλο.

Θα χρησιμοποιήσουμε το ίδιο τηγάνι που περάσαμε τις μπάμιες.

Ζεσταίνουμε 2 κ.σ. από το συνολικό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο από όλες τις πλευρές να ροδίσει ολόγυρα.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Το βάζουμε στο ταψί.

Μπάμιες στη κατσαρόλα

Για τις μπάμιες με κοτόπουλο στη κατσαρόλα ετοιμάζουμε το κοτόπουλο σε σάλτσα φρέσκιας ντομάτας με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο.

Προσθέτουμε τις μπάμιες.

Μαγειρεύουμε τις μπάμιες με κοτόπουλο μέχρι να μελώσουν τα υλικά να μαλακώσει το κοτόπουλο και να πιούν τη σάλτσα τους.

Στο τέλος πασπαλίζουμε με λίγο μαϊντανό.

 

Διαφήμιση

Συμβουλή του Ειδικού

Το κοτόπουλο αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και σιδήρου συνεισφέροντας στις μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού και τονώνοντας τη δράση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Παράλληλα, το κοτόπουλο είναι καλή πηγή ψευδαργύρου, ενός ιχνοστοιχείου που παίζει επίσης πολύ σημαντικό ρόλο στην σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Παράλληλα οι μπάμιες αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία των οστών. Επιπλέον, αποτελούν πολύ καλή πηγή καροτενοειδών (κυρίως λουτεΐνης και β-καροτένιου) που παρουσιάζουν αξιοσημείωτη αντιοξειδωτική δράση, εμποδίζοντας τη δράση των επικίνδυνων ελευθέρων ριζών. Μάλιστα η συνύπαρξή τους με τροφές πλούσιες σε λιπαρά (ελαιόλαδο και φέτα) αυξάνει περισσότερο τη βιοδιαθεσιμότητά τους και απογειώνει την θρεπτική αξία του πιάτου. Συνδυάστε το με λίγο ψωμί κι έχετε ένα πλήρες κι ισορροπημένο γεύμα.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Κάτι μαγειρεύεται