Πετιμέζι από σύκα (Συκόμελο)

Μάθε πώς φτιάχνεται το πετιμέζι από σύκα, που συνοδεύει τέλεια τα ψητά και μαγειρευτά κρέατα. Ιδανικό για σαλάτες, για να γαρνίρεις κέικ, αλλά και για μαρινάδες!

Εύκολη
0:45

1/2 λίτρο

15 λεπτά

30 λεπτά

πετιμέζι από σύκα​ - συκομελο​

Υλικά

Εξοπλισμός

Κατσαρόλα

Κατσαρόλα

Υλικά

Εκτέλεση

  1. Διαλέγουμε ώριμα σύκα, όχι λιωμένα. Τα πλένουμε πολύ καλά και τα κόβουμε στη μέση.
  2. Βάζουμε τα σύκα σε κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε με νερό, ώστε να τα καλύπτει.
  3. Αφήνουμε να πάρουν βράση σε μέτρια φωτιά. Βράζουμε για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά τα σύκα και η φλούδα τους.
  4. Πολτοποιούμε το μείγμα.
  5. Σουρώνουμε τον πολτό μέσα από τουλπάνι ή λεπτή σίτα, πιέζοντας καλά για να πάρουμε όλο το υγρό.
  6. Ξαναβάζουμε το σουρωμένο υγρό στην κατσαρόλα.
  7. Αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να πυκνώσει και να πάρει υφή ρευστού μελιού. Μη σας ανησυχεί αν το υγρό είναι αρχικά θολό — καθώς δένει, θα γίνει διάφανο και γυαλιστερό.
  8. Είναι έτοιμο όταν αρχίσουν να εμφανίζονται χοντρές φουσκάλες.
  9. Αφήνουμε το συκόμελο να κρυώσει.
  10. Το βάζουμε σε αποστειρωμένο μπουκάλι.
  11. Βγαίνει περίπου 1/2 λίτρο πετιμέζι σύκου.
  12. Σφραγίζουμε καλά και φυλάσσουμε σε σκιερό, δροσερό μέρος ή στο ψυγείο.

Tips

  • Είναι υπέροχο και χωρίς πρόσθετη ζάχαρη.
  • Η υφή του θυμίζει κρέμα βαλσάμικου, αλλά με πιο γλυκιά γεύση.
  • Αν πρόκειται να επεξεργαστείτε μεγάλη ποσότητα σύκων, φροντίστε οπωσδήποτε να φορέσετε γάντια, γιατί το χρώμα τους μένει στα χέρια.

Mπορείς να φτιάξεις πετιμέζι από σύκα και με αποξηραμένα σύκα:

  • Θα βάλεις τα ξερά σύκα σε κατσαρόλα θα τα σκεπάσεις με μπόλικο νερό.
  • Αφού πάρουν βράση θα χαμηλώσεις τη φωτιά σου στο χαμηλό και θα τα αφήσεις να μαλακώσουν τελείως.
  • Μετά προχωράς την διαδικασία της συνταγής.
Απόρρητο