Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΖΑΝΙΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
Εξοπλισμός
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΖΑΝΙΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
Εκτέλεση
ΣΑΛΤΣΑ
- Σε κατσαρόλα μέτρια ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 4 – 5’ ανακατεύοντας, μέχρι να γίνει διάφανο χωρίς να πάρει καθόλου χρώμα.
- Προσθέτουμε το σπασμένο σκόρδο και σοτάρουμε για 1’ και έπειτα προσθέτουμε τον πελτέ και τρίβοντας τον στην κατσαρόλα σοτάρουμε για 1’.
- Σπάμε τις ολόκληρες ντομάτες εμπορίου ζουλώντας με τα χέρια ή με κουτάλα και τις προσθέτουμε.
- Προσθέτουμε 1/2 φλ. νερό να αραιώσει η σάλτσα, ρίχνουμε το κοτσάνι βασιλικού, τη ρίγανη, το θυμάρι και το δαφνόφυλλο και σιγοβράζουμε για 20’ μέχρι να μελώσει η σάλτσα. Ανακατεύουμε να λιώσουν οι ντομάτες.
- Αλατοπιπερώνουμε στο τέλος και εάν χρειάζεται προσθέτουμε μία πρέζα ζάχαρη στην σάλτσα ντομάτας.
- Όταν μελώσει η σάλτσα ντομάτας αφαιρούμε το δαφνόφυλλο και το κοτσάνι βασιλικού.
ΣΤΗΣΙΜΟ
- Έχουμε το τυρί κρέμα σε ένα μπολ και μέσα στο τυρί κρέμα ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και το αραιώνουμε.
- Σε ταψί κατά προτίμηση 24×34 εκ ή μεγάλο πυρίμαχο, αλείφουμε το βούτυρο ολόγυρα και στα πλαϊνά τοιχώματα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170º C στον αέρα και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα.
- Ρίχνουμε και απλώνουμε στο ταψί μία κουταλιά γεμάτη σάλτσα μαρινάρα.
- Κάνουμε μία στρώση με ωμά λαζάνια, μετά μία στρώση σάλτσα ντομάτας (επάνω στα λαζάνια) και ακουμπάμε κουταλιές από το αραιωμένο τυρί κρέμα.
- Πασπαλίζουμε με το 1/3 μοτσαρέλα τριμμένη και πασπαλίζουμε λίγο βασιλικό ψιλοκομμένο.
- Κάνουμε 2η στρώση λαζάνια, στρώση σάλτσα ντομάτας, στρώση τυριά και έπειτα λίγο βασιλικό.
- Κάνουμε τρίτη στρώση υλικών και στο τέλος, ρίχνουμε ελάχιστο νερό στην υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας να αραιώσει και περιχύνουμε το ταψί.
- Βάζουμε το υπόλοιπο τυρί κρέμα και τις φέτες ντομάτας. Τελειώνουμε με την τριμμένη μοτσαρέλα.
- Καλύπτουμε το φαγητό με βουτυρωμένο αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 40 λεπτά να προλάβει να χυθεί το ζυμαρικό με τους ατμούς.
- Προς το τέλος του ψησίματος, ξεσκεπάζουμε τα λαζάνια και ψήνουμε για 10 λεπτά, να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια. Αφήνουμε τα λαζάνια με σάλτσα ντομάτας να σταθούν για 10 λεπτά επάνω στον πάγκο της κουζίνας.
- Έπειτα κόβουμε σε κομμάτια και με ίσια σπάτουλα σερβίρουμε πασπαλίζοντας λίγο τριμμένο τυρί.
- Τα σερβίρουμε όσο είναι ακόμα ζεστά και ζουμερά.