Τα ζουμερά λαζάνια με ντομάτα και λιωμένο τυρί, τρώγονται ζεστά μόλις βγουν από τον φούρνο.

Τα ζουμερά λαζάνια με ντομάτα και λιωμένο τυρί, τρώγονται ζεστά μόλις βγουν από τον φούρνο.

  • προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 55 λεπτά
18
  • Για τη σάλτσα μαρινάρα
  • 3 κ.σ ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 1 κ.σ πελτέ
  • 2 συσκευασία ολόκληρες ντομάτες (2x400γρ)
  • 1 κοτσάνι βασιλικό φρέσκο
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 κ.γλ. θυμάρι
  • 1 κ.γλ. ρίγανη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τα λαζάνια
  • 18 φύλλα λαζάνια
  • 200 γραµ. κρέμα γάλακτος
  • 1 ντομάτα (κομμένη σε λεπτές φέτες)
  • 1/4 φλ. βασιλικός φρέσκος
  • 600 γραµ. τυρί κρέμα (ή ανθότυρο λιωμένο)
  • 400 γραµ. μοτσαρέλα τριμμένη
  • 100 γραµ. τριμμένη παρμεζάνα (ή κεφαλοτύρι για το σερβίρισμα)
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για τη σάλτσα Μαρινάρα

    Σε κατσαρόλα μέτρια ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 4 – 5’ ανακατεύοντας, μέχρι να γίνει διάφανο χωρίς να πάρει καθόλου χρώμα.

    Προσθέτουμε το σπασμένο σκόρδο και σοτάρουμε για 1’ και έπειτα προσθέτουμε τον πελτέ και τρίβοντας τον στην κατσαρόλα σοτάρουμε για 1’.

    Σπάμε τις ολόκληρες ντομάτες εμπορίου ζουλώντας με τα χέρια ή με κουτάλα και τις προσθέτουμε.

    Προσθέτουμε 1/2 φλ. νερό να αραιώσει η σάλτσα, ρίχνουμε το κοτσάνι βασιλικού, τη ρίγανη, το θυμάρι και το δαφνόφυλλο και σιγοβράζουμε για 20’ μέχρι να μελώσει η σάλτσα. Ανακατεύουμε να λιώσουν οι ντομάτες.

    Αλατοπιπερώνουμε στο τέλος και εάν χρειάζεται προσθέτουμε μία πρέζα ζάχαρη στην σάλτσα ντομάτας.

    Όταν μελώσει η σάλτσα ντομάτας αφαιρούμε το δαφνόφυλλο και το κοτσάνι βασιλικού.

    Για να στήσουμε τα λαζάνια

    Έχουμε το τυρί κρέμα σε ένα μπολ και μέσα στο τυρί κρέμα ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και το αραιώνουμε.

    Σε ταψί κατά προτίμηση 24×34 εκ ή μεγάλο πυρίμαχο, αλείφουμε το βούτυρο ολόγυρα και στα πλαϊνά τοιχώματα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170º C στον αέρα και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα.

    Ρίχνουμε και απλώνουμε στο ταψί μία κουταλιά γεμάτη σάλτσα Μαρινάρα.

    Κάνουμε μία στρώση με ωμά λαζάνια, μετά μία στρώση σάλτσα ντομάτας (επάνω στα λαζάνια) και ακουμπάμε κουταλιές από το αραιωμένο τυρί κρέμα. Πασπαλίζουμε με το 1/3 μοτσαρέλα τριμμένη και πασπαλίζουμε λίγο βασιλικό ψιλοκομμένο.

    Κάνουμε 2η στρώση λαζάνια, στρώση σάλτσα ντομάτας, στρώση τυριά και έπειτα λίγο βασιλικό.

    Κάνουμε τρίτη στρώση υλικών και στο τέλος, ρίχνουμε ελάχιστο νερό στην υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας να αραιώσει και περιχύνουμε το ταψί.

    Βάζουμε το υπόλοιπο τυρί κρέμα και τις φέτες ντομάτας. Τελειώνουμε με την τριμμένη μοτσαρέλα.

    Καλύπτουμε το φαγητό με βουτυρωμένο αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 40 λεπτά να προλάβει να χυθεί το ζυμαρικό με τους ατμούς.

    Προς το τέλος του ψησίματος, ξεσκεπάζουμε τα λαζάνια και ψήνουμε για 10 λεπτά, να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια. Αφήνουμε τα λαζάνια με σάλτσα ντομάτας να σταθούν για 10 λεπτά επάνω στον πάγκο της κουζίνας.

    Έπειτα κόβουμε σε κομμάτια και με ίσια σπάτουλα σερβίρουμε πασπαλίζοντας λίγο τριμμένο τυρί.

    Τα σερβίρουμε όσο είναι ακόμα ζεστά και ζουμερά.

    Υπάρχει πάντα και η άλλη εκδοχή με λαζάνια με κιμά μπολονέζ ή πένες σουφλέ με τυριά και ζαμπόν:

    σουφλέ με πένες
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται