Υλικά
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Υλικά
Video
Εκτέλεση
- Βάζουμε το ρύζι μέσα σε ένα μπολ και το σκεπάζουμε με νερό να το καλύπτει.
- Το μουλιάζουμε όση περισσότερη ώρα γίνεται ώστε να φουσκώσει. Αφήστε το να μουσκέψει από 20 λεπτά ως μια ώρα αν έχετε το χρόνο.
- Στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και το ξεπλένουμε κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό μέχρι το ρύζι να βγει καθαρό και διάφανο.
- Το αφήνουμε στο σουρωτήρι και στύβουμε επάνω του ένα ζουμερό λεμονί, έτσι θα μείνει σπυρωτό στο μαγείρεμα. Το αφήνουμε στην άκρη.
- Ζεματίσουμε τα αμπελόφυλλα.
- Ψιλοκόβουμε τα ξερά κρεμμύδια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους και τα μυρωδικά.
- Κρατάμε στην άκρη τα κοτσάνια από ανθό, μαϊντανό και δυόσμου. Θα τα χρησιμοποιήσουμε αργότερα στην κατσαρόλα για να αρωματίσουμε
ΓΕΜΙΣΗ
- Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το 1/3 φλυτζάνι από το συνολικό λάδι.
- Ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια στο τηγάνι και τα σοτάρουμε για 4 με 5 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς να μην πάρουν καθόλου χρώμα.
- Ρίχνουμε το ρύζι κι ανακατεύουμε να λαδωθεί.
- Κατόπιν τα φρέσκα κρεμμυδάκια και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
- Ρίχνουμε 1 φλυτζάνι νερό ζεστό και αφήνουμε για 2 με 3 λεπτά να σωθούν τα υγρά του.
- Προσθέτουμε αλάτι κατά βούληση.
- Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι κι αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Τρίβουμε τη φρέσκια ντομάτα και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά.
- Ανακατεύουμε και την αφήνουμε στο πλάι για λίγο να κρυώσει για να τυλίξουμε.
ΤΥΛΙΓΜΑ
- Βάζοντας το αμπελόφυλλο ανάποδα ώστε να βλέπουμε την πλευρά με τα νεύρα ακουμπάμε επάνω στο κέντρο του 1 κ.γ. γέμιση.
- Τυλίγονται πιο σωστά στην παλάμη μας αλλά θέλει λίγη εξάσκηση μέχρι να εξοικειωθείς.
- Διπλώνουμε τα πλαϊνά του φύλλου που εξέχουν και τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό.
- Όμοια τα φτιάχνουμε όλα, τυλίγοντας τα σφιχτά.
ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ
- Θα χρησιμοποιήσουμε μια φαρδιά κατσαρόλα ώστε να φτιάξουμε το πολύ 3 σειρές.
- Στρώνουμε στη βάση της μερικά αμπελόφυλλα.
- Προσθέτουμε τα κοτσάνια από τον ανθό μαϊντανό και δυόσμο.
- Τα τοποθετούμε στην βάση της κατσαρόλας, κοντά κοντά το ένα στο άλλο ακουμπώντας τα πάντα με την ένωση του αμπελόφυλλου προς τα κάτω.
- Στρώνουμε σειρές τα σαρμαδάκια την μια πάνω στην άλλη
- Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι.
- Τα σκεπάζουμε με ένα ρηχό πιάτο ώστε να μην χορεύουν στο μαγείρεμα και ανοίξουν.
- Βάζουμε ένα βάρος πάνω στο πιάτο.
- Περιχύνουμε με ζεστό νερό ίσα που να σκεπάζονται.
- Ρίχνουμε λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι.
- Από την ώρα που θα πάρουν βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά ίσα που να σιγοβράζουν και βράζουμε για 25 λεπτά.
- Σβήνουμε την φωτιά και τα αφήνουμε να σταθούν για 10 με 15 λεπτά χωρίς να τα πειράξουμε.
- Τα βγάζουμε με προσοχή σε μία πιατέλα.
- Σερβίρουμε με φέτες λεμονιού σε θερμοκρασία δωματίου η κρύα.
Tips
- Διατηρούνται στο ψυγείο για 3 ημέρες καλά σκεπασμένα.