Σπιτικά πασχαλινά κουλουράκια

Σπιτικά πασχαλινά κουλουράκια, παραδοσιακά με άρωμα πορτοκαλιού και βουτύρου.

Εύκολη
0:35

35

10 λεπτά

25 λεπτά

σπιτικα πασχαλινα κουλουρακια

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ

Εξοπλισμός

Μίξερ με κάδο

Ταψί

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ

Video

Εκτέλεση

  1. Αρχικά κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και τα αφήνουμε στην άκρη.
  2. Χτυπάμε τα δάκρυα μαστίχας με ελάχιστη από την ζάχαρη, μέχρι να γίνει σκόνη.
  3. Βάζουμε το μαλακό βούτυρο στον κάδο του μίξερ.
  4. Προσθέτουμε την ζάχαρη και τα χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα για 4-5’, μέχρι να γίνουν κρέμα.
  5. Σκάβουμε τα πλαϊνά του μπολ με σπάτουλα.
  6. Προσθέτουμε το ξύσμα, την σκόνη μαστίχας και έναν-έναν τους κρόκους.
  7. Μόλις ομογενοποιηθούν, προσθέτουμε το κονιάκ.
  8. Διαλύουμε την μαγειρική σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και τα ρίχνουμε στο μίγμα.
  9. Προσθέτουμε το αλεύρι και σε χαμηλή ταχύτητα ανακατεύουμε ελάχιστα τα υλικά, μέχρι να σχηματιστεί ζύμη.
  10. Μόλις ξεκολλήσει η ζύμη από τα τοιχώματα του μπολ, την αφήνουμε για 10’ σκεπασμένη.
  11. Η ζύμη συνολικά έχει βάρος 850 γραμμάρια.
  12. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 160ºC.
  13. Κόβουμε μικρά κομμάτια ζύμης, βάρους 25 -30 γραμμάρια.
  14. Πλάθουμε σε πασχαλινά σχέδια.
  15. Τα αραδιάζουμε σε ρηχό ταψί αραιά μεταξύ του, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
  16. Με ένα πινέλο, αλείφουμε ολόγυρα τα κουλουράκια, με λίγο διάλυμα αυγού.
  17. Τοποθετούμε το πρώτο ταψί στον καυτό φούρνο στην μεσαία σχάρα.
  18. Ψήνουμε για περίπου 25′ μέχρι να ροδίσουν ολόγυρα.
  19. Ο χρόνος ψησίματος είναι σχετικός από φούρνο σε φούρνο, διαφέρει.
  20. Όμοια φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα.
  21. Αφού ψηθούν τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα μεταφέρουμε σε αεροστεγές μπολ αφού κρυώσουν τελείως, τα σκεπάζουμε και τα διατηρούμε τραγανά για πολύ καιρό.

ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ

  1. Σε ένα μπολ βάζουμε το αυγό και το νερό. Τα χτυπάμε να ενωθούν.
  2. Αλείφουμε  πριν τα φουρνίσουμε.
  3. Επαναλάβετε την επάλειψη  για πιο νόστιμο, ρόδινο και γυαλιστερό αποτέλεσμα.

Tips

  • Για πιο γυαλιστερό αποτέλεσμα, αλείψτε με μια στρώση διάλυμα αυγού κι αφήστε για λίγα λεπτά να στεγνώσει και να δημιουργηθεί ένα φιλμ στην επιφάνεια.
Απόρρητο