Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΙΩΜΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΙΩΜΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Εκτέλεση
ΓΕΜΙΣΗ
- Κόβουμε στο μπλέντερ καρύδια, αμύγδαλα, σουσάμι και ζάχαρη σε δόσεις. Λίγα λίγα κάθε φορά γιατί δεν πρέπει να γίνουν σκόνη.
- Τα βάζουμε σε ένα μπολ
- Προσθέτουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο, τη φρυγανιά, το ξύσμα και ανακατεύουμε.
ΦΥΛΛΑ
- Βάζουμε τα υλικά, αλεύρι, αλάτι, λάδι, πορτοκάλι, νερό, σε ένα μπολ και ανακατεύουμε να βραχεί το αλεύρι.
- Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια απαλή ζύμη.
- Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι μέχρι να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει καθόλου στα χέρια.
- Χωρίζουμε σε 4 μέρη. Σκεπάζουμε και ξεκουράζουμε για 1 ώρα.
- Ανοίγουμε 4 λεπτά φύλλα πασπαλίζοντας αλεύρι όποτε είναι αναγκαίο.
- Τινάζουμε με πινέλο το περιττό αλεύρι από την επιφάνεια του φύλλου.
- Βουτυρώνουμε με μπόλικο βούτυρο.
- Πασπαλίζουμε με 1/4 από τη γέμιση όλη την επιφάνεια του φύλλου.
- Καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο. Βουτυρώνουμε όλη την επιφάνεια
- Πασπαλίζουμε με 1/4 γέμισης.
- Τυλίγουμε σε ρολό, βουτυρώνοντας το φύλλο που τυλίγεται, χωρίς να το σφίγγουμε.
- Το ακουμπάμε σε βουτυρωμένο ταψί (η στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί )με την ένωση προς τα κάτω.
- Όμοια φτιάχνουμε και το άλλο κομμάτι με τα υπόλοιπα υλικά.
- Όταν τελειώσουμε, αλείφουμε με βούτυρο ολόγυρα.
- Χαράζουμε σε λοξά (ή τρίγωνα κομμάτια) και καρφώνουμε ένα γαρύφαλλο πάνω σε κάθε κομμάτι.
- Όπως πιέζουμε το γαρύφαλλο πιέζουμε ελαφρά το ρολό να χάσει το στρογγυλό σχήμα.
- Περιχύνουμε με όσο βούτυρο μας περίσσεψε ανάμεσα στα κοψίματα του φύλλου.
ΨΗΣΙΜΟ
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 ºC, ιδανικά στις αντιστάσεις πάνω κάτω, στην κάτω σχάρα.
- Για 1 ώρα για ομοιόμορφο ρόδισμα. Εναλλακτικά στους 160 ºC στον αέρα στην μεσαία σχάρα για περίπου 45’.
- Αν πάρει γρήγορα χρώμα σκεπάζουμε με βρεγμένο αντικολλητικό χαρτί και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα μέχρι μέσα.
- Αφήνουμε να κρυώσουν.
ΣΙΡΟΠΙ
- Βάζουμε νερό και ζάχαρη σε μια κατσαρόλα και βράζουμε για 3’ από την ώρα που θα πάρει βράση.
- Ρίχνουμε το λεμόνι και το μέλι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 1’.
- Βουτάμε ένα ένα κομμάτι στο ζεστό σιρόπι να ρουφήξει.
- Όμοια σιροπιάζουμε και τα υπόλοιπα.
- Αφήνουμε να σταθούν και να κρυώσουν τελείως.
- Την επόμενη ημέρα τα ξανά βουτάμε στο σιρόπι αν θέλουμε πιο μελωμένο αποτέλεσμα.
Tips
- Mπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αυγά στη ζύμη αντικαθιστώντας το νερό.