Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΣΟΠΙΤΑ
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΣΟΠΙΤΑ
Εκτέλεση
- Απλώνουμε το ένα χωριάτικο φύλλο σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και το ψήνουμε στους 180°C, στoν αέρα, για 10 λεπτά, να ροδίσει. Το αφήνουμε να κρυώσει.
- Αχνίζουμε τα πράσα σε μια κατσαρόλα με ½ φλιτζ. νερό και σε μέτρια φωτιά, για 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να πιούν όλα τα υγρά.
- Στη συνέχεια, ρίχνουμε 4 κ.σ. από το συνολικό ελαιόλαδο και τα σοτάρουμε για 5-6 λεπτά, χωρίς να πάρουν χρώμα.
- Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.
- Όταν στεγνώσουν τελείως, τα αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Μόλις πέσει η θερμοκρασία τους, προσθέτουμε τη φέτα, την κεφαλογραβιέρα και το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να αποκτήσουμε ένα κρεμώδες μείγμα.
- Ρίχνουμε τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα και ανακατεύουμε.
- Τέλος σπάμε το ψημένο φύλλο σε τρίμματα και το ενσωματώνουμε στη γέμιση.
- Λαδώνουμε ένα ταψί 36 εκ. και στρώνουμε ακτινωτά και ελαφρώς τσαλακωμένα τρία χωριάτικα φύλλα, ραντίζοντας ενδιάμεσα με λίγο ελαιόλαδο.
- Απλώνουμε από πάνω ομοιόμορφα τη γέμιση των πράσων.
- Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων που περισσεύουν πάνω στη γέμιση.
- Καλύπτουμε την πρασόπιτα με τα δυο τελευταία φύλλα, επίσης λαδωμένα και ελαφρώς τσαλακωμένα.
- Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια.
- Τη ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και με λίγες σταγόνες νερού και την ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις και στην κάτω σχάρα για μία ώρα.
- Για πιο τραγανό αποτέλεσμα, το τελευταίο δεκάλεπτο ψήνουμε μόνο στην κάτω αντίσταση.
- Μόλις βγάλουμε την πρασόπιτα από το φούρνο, τη σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε να σταθεί 10 λεπτά πριν την κόψουμε και τη σερβίρουμε.