Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΠΙΤΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΠΙΤΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Εκτέλεση
- Κόβουμε τις μελιτζάνες σε μικρά καρέ. Τις ρίχνουμε σε ένα μπολ με μπόλικο νερό και 1 κ.σ. αλάτι και βάζουμε από πάνω ένα βάρος ώστε να βυθιστούν στο νερό. Τις αφήνουμε για 15 λεπτά.
- Στη συνέχεια, τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι, τις στύβουμε με τα χέρια και τις στεγνώνουμε πολύ καλά.
- Ζεσταίνουμε σε φαρδιά κατσαρόλα το ελαιόλαδο (¼ φλιτζ.) και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά για 3 λεπτά.
- Αφαιρούμε το σκόρδο, προσθέτουμε τις μελιτζάνες και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5 λεπτά.
- Ρίχνουμε τις ντομάτες και αφήνουμε να πιει η γέμιση τα υγρά.
- Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
- Αποσύρουμε τη γέμιση από την εστία και ενσωματώνουμε τα μυρωδικά, το καρύδι και το χυλοπιτάκι που θα τραβήξει τα υγρά.
- Λαδώνουμε ένα ρηχό ταψί 34 εκ. και στρώνουμε ακτινωτά τρία φύλλα λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα.
- Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση σε μία στρώση.
- Γυρίζουμε τα φύλλα πάνω στην πίτα.
- Καλύπτουμε με τα άλλα δύο φύλλα, στρώνοντάς τα τσαλακωμένα και λαδωμένα ενδιάμεσα.
- Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και τη ραντίζουμε με το υπόλοιπο λάδι και λίγο νερό.
- Ψήνουμε τη μελιτζανόπιτα στην κάτω σχάρα καλά προθερμασμένου φούρνου, στους 180°C, στις αντιστάσεις, για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το φύλλο και να ξεκολλήσει ολόκληρη από το ταψί.
- Την αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά εκτός φούρνου και σερβίρουμε.