Εκτέλεση
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε μικρά καρέ. Τις ρίχνουμε σε ένα μπολ με μπόλικο νερό και 1 κ.σ. αλάτι και βάζουμε από πάνω ένα βάρος ώστε να βυθιστούν στο νερό. Τις αφήνουμε για 15 λεπτά.
Στη συνέχεια, τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι, τις στύβουμε με τα χέρια και τις στεγνώνουμε πολύ καλά.
Ζεσταίνουμε σε φαρδιά κατσαρόλα το ελαιόλαδο (¼ φλιτζ.) και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά για 3 λεπτά.
Αφαιρούμε το σκόρδο, προσθέτουμε τις μελιτζάνες και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5 λεπτά.
Ρίχνουμε τις ντομάτες και αφήνουμε να πιει η γέμιση τα υγρά.
Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
Αποσύρουμε τη γέμιση από την εστία και ενσωματώνουμε τα μυρωδικά, το καρύδι και το χυλοπιτάκι που θα τραβήξει τα υγρά.
Λαδώνουμε ένα ρηχό ταψί 34 εκ. και στρώνουμε ακτινωτά τρία φύλλα λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα.
Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση σε μία στρώση.
Γυρίζουμε τα φύλλα πάνω στην πίτα.
Καλύπτουμε με τα άλλα δύο φύλλα, στρώνοντάς τα τσαλακωμένα και λαδωμένα ενδιάμεσα.
Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και τη ραντίζουμε με το υπόλοιπο λάδι και λίγο νερό.
Ψήνουμε τη μελιτζανόπιτα στην κάτω σχάρα καλά προθερμασμένου φούρνου, στους 180°C, στις αντιστάσεις, για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το φύλλο και να ξεκολλήσει ολόκληρη από το ταψί.
Την αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά εκτός φούρνου και σερβίρουμε.